Met de beste stoomovens zet je gemakkelijk gezonde maaltijden op tafel. Het voordeel het stomen van groenten, vlees en vis is dat vitamines intact blijven. Bovendien behouden groenten beter hun krokante textuur. Met een goede stoomoven in huis zijn plat gekookte groenten of aangebrande gerechten verleden tijd.
Het is een gezond alternatief voor bakken en braden, want je hebt bij deze kooktechniek geen vetstof nodig. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je kiezen voor een solo, een combi of een hogedruk stoomoven. Wij helpen je verder en leggen de verschillen hier uit.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere AEG, Bosch, Miele en Siemens. Daarbij hebben we rekening gehouden met het type oven, de capaciteit en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste stoomoven voor jouw keuken te vinden.
Onze selectie stoomovens
- Beste prijs-kwaliteit: AEG BSE682020M bij Bol.com
- Beste combi: Bosch HSG656XS1 bij Krëfel
- Beste hogedruk: Miele DGD 7035 EDST bij VandenBorre
- Beste goedkope: AEG BPB351020M bij Elektrolommelen
- Beste vrijstaand: Miele DG 6010 bij Vandenborre
- Beste koop: Siemens CD634GAS0 bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: AEG BSE682020M
Voordelen:
- Veelzijdig gebruik
- Volwaardige stoomfunctie
- Signaal waterreservoir en ontkalking
- Reiniging door hydrolyse
Nadelen:
- Geen kinderbeveiliging
De inbouw combi stoomoven van AEG voorziet je in een ruim assortiment aan mogelijkheden tegen een goede prijs. Hij is met een inhoud van 70 liter voldoende ruim voor een gezin van vier personen. Je maakt er gemakkelijk een grote familieschotel in klaar. Aangezien het gaat om een combi stoomoven bevat het toestel ook de klassieke ovenfuncties, zoals een grill- en heteluchtstand. Je kan hem dus, naast zijn mogelijkheid tot stomen, ook perfect gebruiken als traditionele oven.
De instellingen bepaal je manueel, maar je kunt ook gebruikmaken van de automatische bakprogramma’s. De maximale temperatuur van de ovenfunctie gaat tot 230 graden en daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je gerecht te ontdooien of de oven snel voor te verwarmen. Hij maakt verder gebruik van een volwaardige stoomfunctie. Dat betekent dat hij tijdens het gehele proces stoom blijft produceren. Bij een gedeeltelijke stoomfunctie produceert het toestel enkel stoom aan het begin van een programma.
De stoomtemperatuur kun je instellen tussen de 50 en 100 graden. Er is een waterreservoir van 0,95 liter, want het toestel heeft namelijk water nodig om de stoom te produceren. Wanneer het reservoir leeg is, krijg je een signaal. Dat is ook het geval wanneer je het toestel dient te ontkalken. De oven reinigen verloopt bijzonder vlot. De stoomoven met hydrolyse gebruikt stoom om het vuil los te weken, waarna je eventuele resten zeer vlot kunt verwijderen met een vodje. De gladde wanden in emaille maken dit nog eenvoudiger. Een klein minpunt aan dit veelzijdige toestel is de afwezigheid van een kinderbeveiliging. Let dus steeds op wanneer er kinderen in de buurt zijn.
Type: Combi | Stoomfunctie: Volwaardig | Inhoud: 70 liter
Beste combi: Bosch HSG656XS1
Voordelen:
- Kinderbeveiliging
- Automatische uitschakeling
- Uitgebreide mogelijkheden
- Reiniging door EcoClean programma
Nadelen:
- Katalytische wanden hebben beperkte levensduur
Als beste combi stoomoven selecteren we dit model van Bosch. Met een inhoud van 71 liter betreft het een relatief ruim model. Een combi stoomoven is veelzijdig in gebruik doordat je hem, naast als stoomoven, ook als traditionele oven gebruikt. Behalve de veertien ovenfuncties, krijg je ook de mogelijkheid om je gerechten te grillen en te ontdooien. De klassieke ovenfuncties gaan tot 250 graden, terwijl de stoomfunctie een temperatuur tot het kookpunt haalt.
Er is een EcoClean programma om de oven te reinigen. Los van dit programma zijn de wanden voorzien van een katalytische coating. Deze wanden nemen vuil en vet op, maar helaas dien je ze om de vijf jaar te vervangen. De kleine hoekjes en kantjes kun je best schoonmaken met het EcoClean programma, want het zijn enkel de wanden die voorzien zijn van deze coating. Het reservoir is goed voor één liter water en zit binnenin het toestel verwerkt. Vergeet het dus niet bij te vullen wanneer je een stoomprogramma start.
Qua beveiliging betreft het een uitstekend toestel. Naast de kinderbeveiliging zal de oven zichzelf automatisch uitschakelen zodra een programma zijn eindtijd bereikt heeft. Je dient het gerecht dus niet continu op te volgen waardoor je een droog of aangebrand resultaat voorkomt. Gebruikers geven aan zeer tevreden te zijn met hun aankoop en ze zijn voornamelijk lovend over de uitgebreide mogelijkheden. Het kan natuurlijk wel even tijd vergen om alle opties te leren kennen.
Type: Combi | Stoomfunctie: Volwaardig | Inhoud: 71 liter
Beste hogedruk: Miele DGD 7035 EDST
Voordelen:
- Professionele kwaliteit
- PowerSteam
- Meegeleverde stoompannen
- Uitschuifbare lade onderaan het toestel
Nadelen:
- Duur
- Kleine inhoud
De beste stoomoven met hogedruk is de Miele DGD 7035 EDST. Omdat het een hogedruk stoomoven betreft, haalt hij temperaturen tot maar liefst 120 graden. De aanwezigheid van een krachtige stoomgenerator zorgt voor een kortere kooktijd. De oven warmt bijzonder snel op en de kookprogramma’s duren gemiddeld korter dan bij een solo stoomoven zonder hogedruk. Qua inhoud is hij, met 19 liter, wel minder ruim.
Deze Miele met professioneel design werkt met een externe watertoevoer, dus let erop dat je hem kunt aansluiten op een waterleiding. Bij de aankoop krijg je twee geperforeerde stoomovenpannen en een exemplaar zonder gaatjes meegeleverd. De echte meerwaarde van dit toestel is het uitschuifbare werkblad onderaan het toestel. Handig wanneer je je schotel eventjes uit de oven wenst te halen voor extra kruiding of om te kijken of het vlees al gaar is vanbinnen.
Na het einde van een programma zal de binnenruimte afkoelen om doorkoken te voorkomen. De deur kun je daarna openen zonder dat er een hete stoomwolk uit de deuropening verschijnt. Los daarvan kan de deur niet makkelijk geopend worden door kinderen. Ook qua veiligheid krijgt dit model dus een hoge score. Naast de torenhoge aankoopprijs en de kleinere inhoud kunnen we geen redenen bedenken om dit toestel niet in huis te halen.
Type: Solo | Stoomfunctie: Volwaardig | Inhoud: 19 liter
Beste goedkope: AEG BPB351020M
Voordelen:
- Goedkoop
- Ideaal voor zelfgemaakte pizza’s
- Kinderbeveiliging
- Ovenfunctie tot 300 graden
- Reiniging door pyrolyse
Nadelen:
- Beperkte stoomfunctie
- Klein waterreservoir
- Geen signaal wanneer het reservoir leeg is
De goedkope stoomoven van AEG is de perfecte oplossing bij een beperkt budget. Het betreft een combi stoomoven met een temperatuurbereik tot 300 graden en een inhoud van 71 liter. Hij werkt verder op basis van een gedeeltelijke stoomfunctie. Hij gebruikt dus enkel stoom aan het begin van een programma, waarna hij overschakelt op hetelucht. Qua stoomfunctie is dit model dus eerder beperkt. Tijdens het stomen gebruikt het toestel een temperatuur tot maximaal 100 graden.
Door de gedeeltelijke stoomfunctie verbruikt deze AEG iets minder water, waardoor hij ook een relatief klein waterreservoir heeft. Je kunt er 0,25 liter in kwijt. Je dient zelf op te volgen of het reservoir al dan niet leeg is, want je krijgt hiervan geen melding. Qua reinigingsmethode betreft het een pyrolyse oven. Etensresten verbranden aan een temperatuur van maar liefst 500 graden. Je kunt nadien de as met een vodje uit de oven verwijderen. Om de reiniging extra vlot te laten verlopen, kun je de ovendeur gemakkelijk uit de scharnieren halen.
Dit model is een goede oplossing wanneer je voornamelijk deegwaren zoals pizza’s en broodjes wenst te bereiden. Er is een speciale pizzastand voor een krokante korst waardoor de oven voor een zelfgemaakte pizza een echte aanwinst is. Door de gedeeltelijke stoomfunctie is hij echter voor veel bereidingen niet geschikt. Dat neemt niet weg dat het een laagdrempelige manier is om aan de slag te gaan met stoom. Je haalt er daarnaast een goede traditionele oven mee in huis.
Type: Combi | Stoomfunctie: Gedeeltelijk | Inhoud: 71 liter
Beste vrijstaand: Miele DG 6010
Voordelen:
- Mooi design
- Ruim waterreservoir
- Gebruiksvriendelijk
- Meegeleverde accessoires
Nadelen:
- Neemt veel plaats in
- Geen ontdooifunctie
Als jij je stoomoven liever op het aanrecht plaatst, kun je kiezen voor de Miele DG 6010. Het betreft een solo stoomoven die uitsluitend dient om gerechten te stomen. Pizza’s, brood of taarten bakken is met dit model dus geen optie. Miele koos voor een zwart design en een geïntegreerd waterreservoir aan de rechterzijde van het toestel. Dit reservoir is, omwille van esthetische redenen, niet zichtbaar aan de buitenkant. Doordat het toestel uitsluitend gericht is op stomen, betreft het een ruim reservoir van 1,2 liter.
Aangezien er geen traditionele ovenfuncties op het toestel zitten, loop je geen risico op aangebrande etensresten. De reiniging van dit toestel verloopt dus zonder twijfel veel vlotter dan bij een combi stoomoven. Door het gebruik van roestvrij staal aan de binnenkant haal je gegarandeerd een duurzaam toestel in huis. Je krijgt verder een signaal wanneer je een ontkalkingsprogramma dient op te starten.
Het display werkt op basis van touchscreen en is qua bediening zeer gebruiksvriendelijk. Miele noemt het niet voor niets een EasySensor. De handleiding is uiterst behulpzaam en voorziet je van een ruim assortiment aan tips. Je krijgt verder ook twee stoomovenpannen meegeleverd die je op drie niveaus in de stoomoven kwijt kunt.
Daarnaast ontvang je ook een opvangbak en een aantal kalktabletten. Een klein minpuntje is de afwezigheid van een ontdooifunctie. Soms vergeet je iets te ontdooien en dan komt deze functie wel handig van pas. Uiteraard denken we bij de nadelen ook aan de hoeveelheid ruimte die het toestel inneemt op je aanrecht.
Type: Solo | Stoomfunctie: Volwaardig | Inhoud: 24 liter
Beste koop: Siemens CD634GAS0
Voordelen:
- Twintig automatische programma’s
- Luchtvochtigheid aanpasbaar
- Kinderbeveiliging
- Ruim waterreservoir
- Goedkoop
Nadelen:
- Geen reinigingsprogramma
Ook met de Siemens CD634GAS0 haal je een goede solo stoomoven in huis van 38 liter. Je krijgt de keuze uit twintig automatische programma’s die je eenvoudig instelt aan de hand van de draaiknop. De oven maakt gebruik van een volwaardige stoomfunctie en voorziet temperaturen tussen de 30 tot 100 graden. Je kunt ook zelf de luchtvochtigheid aanpassen voor een extra knapperig resultaat. Wanneer je nog geen ervaring hebt met stoomovens, is dit een uitstekend toestel om je de techniek eigen te maken.
De deur van deze oven sluit op een zachte manier en zal dus niet hard dichtklappen wanneer hij halfopen staat. Je kunt de deur trouwens gemakkelijk uit zijn scharnieren halen om het toestel te reinigen. Dat is een welgekomen pluspunt want helaas dien je de oven manueel te reinigen. Gelukkig betreft het een solo stoomoven waardoor er geen sprake is van aangebrande etensresten. De binnenwanden zijn gemaakt van roestvrij staal en dus duurzaam in gebruik.
De kinderbeveiliging zorgt voor een veilig gebruik, want stoom kan heet zijn en voor gevaarlijke brandwonden zorgen. Let steeds op wanneer je toestellen gebruikt die werken op basis van hete stoom. Het waterreservoir zit tot slot mooi weggewerkt aan de zijkant van het toestel en heeft een ruime inhoud van 1,3 liter.
Type: Solo | Stoomfunctie: Volwaardig | Inhoud: 38 liter
Waar op letten bij het kopen van een stoomoven?
Type
Bij de aankoop van een stoomoven heb je de keuze uit een combi stoomoven, een solo stoomoven, of een hogedruk stoomoven. Afhankelijk van welke toestellen je reeds in huis hebt, kun je de afweging maken tussen deze verschillende opties. Een solo stoomoven werkt uitsluitend op basis van stoom. Dit type oven is dus geschikt om gerechten op te warmen, te stomen of te ontdooien. Je zult hiermee helaas geen pizza’s of taarten kunnen bakken.
Bij de solo stoomovens heb je de keuze tussen een toestel met of zonder hogedruk. Hogedruk stoomovens gaan bijzonder snel te werk en ze hebben vaak een temperatuurbereik tot 120 graden, waar een oven zonder hogedruk slechts 100 graden haalt. Indien je tot slot liever een veelzijdig toestel in huis haalt, kun je opteren voor een combi stoomoven. Deze modellen zijn geschikt voor stomen, maar ze voorzien ook de mogelijkheid om gerechten te bakken of te grillen zoals bij een klassieke oven. Let op, want een combi stoomoven kun je enkel aankopen zonder hogedruk.
Stoomfunctie
Een stoomoven met een gedeeltelijke stoomfunctie gebruikt enkel stoom bij het begin van een programma. Dat maakt het toestel geschikt voor de bereiding van deegwaren zoals pizza, koekjes of deeg. Dit zorgt voor een luchtige inhoud en een krokante korst. Dergelijke ovens zijn dus ideaal als je zelfgemaakte pizza’s wenst te bereiden. Na de stoomproductie schakelen deze ovens over op hetelucht om het kookproces verder te zetten.
Stoomovens met een volwaardige stoomfunctie zijn in staat om gedurende een volledig programma stoom te produceren. Je kunt dus gerechten bereiden zonder hetelucht. Bij solo stoomovens is er dus steeds sprake van een volwaardige stoomfunctie. Doordat je geen vetstof gebruikt om je maaltijd te bereiden, is dit een gezonder alternatief voor bakken en braden in vet.
Afmetingen en inhoud
Stoomovens bestaan qua afmetingen in allerlei formaten. Wanneer je kiest voor een inbouw oven dien je steeds aandachtig naar de afmetingen van het toestel te kijken. Je wilt namelijk dat het toestel zeker in de beschikbare ruimte van je kast past. Raadpleeg daarom steeds de nismaten bij de beschrijving van het product. Deze omschrijven meestal hoe hoog, breed en diep je kast moet zijn om het toestel goed te kunnen installeren.
Naast de uitgebreide keuze aan inbouw stoomovens, heb je ook de mogelijkheid om een vrijstaand model te kiezen. In dat geval houd je best rekening met het feit dat het toestel relatief veel plaats zal innemen op je aanrecht. Laat je tot slot nooit leiden door de inhoud, dit staat los van de afmetingen van de oven. De beschikbare inhoud gaat steeds over hoeveel voeding je in de stoomoven kwijt kunt.
Reinigingsmethode
Een oven reinigen kan een heel karwei zijn. Aangekoekte etensresten verwijderen vergt heel wat tijd en energie, dus ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Een goede reinigingsmethode kan je heel wat werk besparen. Eerst en vooral zal een solo stoomoven veel eenvoudiger te reinigen zijn dan een combi stoomoven. Doordat het toestel enkel stoom gebruikt, kunnen etensresten onmogelijk aanbakken. Vaak zijn de wanden gemaakt uit roestvrij staal en kun je deze gemakkelijk manueel reinigen.
Een combi stoomoven daarentegen kan via een aantal reinigingsmethodes werken. De eerste methode omvat de aanwezigheid van katalytische wanden. Deze wanden worden zo heet dat de etensresten aan een hoge temperatuur verbranden. Je dient enkel de roosters, de deur en de bodem schoon te maken. Helaas hebben deze wanden een beperkte levensduur waardoor je ze om de vijf jaar dient te vervangen.
Bij hydrolyse worden etensresten los gestoomd. Je kunt daarna de oven eenvoudig verder schoonmaken met een vodje. Tot slot heb je ook pyrolyse ovens. Deze zijn als het ware zelfreinigend doordat de etensresten aan 500 graden verbranden. Bij deze reinigingsmethode dien je enkel de as te verwijderen uit de oven.
Wat is een stoomoven?
Een stoomoven is een oven die, juist zoals een stoomkoker, hete stoom gebruikt in plaats van hete lucht om gerechten te bereiden. Ze worden onder andere gebruikt voor het bereiden van asperges, zalm, broccoli, kabeljauw, aardappels en nog veel meer. Los van het koken van ingrediënten is een stoomoven beter dan een microgolfoven in het opnieuw opwarmen van voedsel.
Hoe werkt een stoomoven?
De meeste stoomovens zijn uitgerust van een waterreservoir. Sommige modellen kunnen rechtstreeks op de waterleiding aangesloten worden. Het voordeel hiervan is dat er geen waterreservoir is dat je regelmatig moet aanvullen.
Het aangevoerde water wordt verhit door een boiler tot 100 graden Celsius. Het stoom dat vrijkomt wordt in de oven geblazen om je eten te bereiden. Door het gebruik van stoom in plaats van hete lucht bij een gewone oven drogen gerechten minder snel uit.
Wat kun je met een stoomoven bereiden?
Bij de meeste stoomovens kun je de stoomfunctie uitschakelen. Op die manier kun je het ook als een gewone traditionele oven gebruiken.
Dat gezegd zijnde leent een stoomoven zich tot het bereiden van bijna alle gerechten en ingrediënten:
- Groenten zoals asperges, broccoli en bloemkool
- Vlees zoals rosbief of traaggegaarde kip
- Vis zoals zalm en kabeljauw
- Brood, pizza, pasta en quiche
- Aardappelen, rijst, quinoa en andere granen
- Desserts zoals pudding, taart en crème brulee
Wat kost een stoomoven?
Een goedkope combi stoomoven kun je al vinden voor de prijs van een traditionele oven (vanaf 500 euro). De duurdere modellen met meer functies kunnen oplopen tot 1.500 euro of meer. Solo stoomovens beginnen daarentegen beginnen vanaf 1.000 euro en kunnen oplopen tot wel 2.000 euro.