Een goede sudderpan is een vereiste in elke keuken, daarom gaan we in dit artikel op zoek naar de beste braadpan voor in je keukenkast. Je gebruikt de pan, ook wel een stoofpan genoemd, zowel op het fornuis als in de oven. Naar recepten toe heb je verschillende mogelijkheden. Frituren, stoven, braden, de braadpan kan het allemaal.
Je zet er zelfs traag gegaarde gerechten mee op tafel of een versgebakken brood. Vandaar dat ze de pan ook wel een Dutch oven noemen. Stoofpotten staan bekend om hun goede warmteverdeling. Traditionele braadpannen zijn van gietijzer en wegen dus meer dan een gewone kookpot. Lees mee en ontdek in welke braadpan jij binnenkort een heerlijk potje stoofvlees klaarmaakt.
Onze selectie braadpannen
- Beste prijs-kwaliteit: BK Bourgogne Stoofpan bij Bol.com
- Beste goedkope: Sola Braadpan bij Bol.com
- Beste professionele: Staub Cocotte bij Bol.com
- Beste grote: Staub Braadpan bij Bol.com
- Beste kleine: BK Fortalit Stoofpan bij Coolblue
- Beste ovale: Le Creuset Signature Braadpan bij de Coolblue
- Beste gietijzeren: Le Creuset Ronde Braadpan bij Coolblue
- Beste aluminium: Tefal Trattoria Braadpan bij Coolblue
- Beste koop: GreenPan Featherweight Stoofpot bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: BK Bourgogne Stoofpan
Voordelen:
- Gemakkelijk te reinigen
- Mooi design
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Vaatwasserbestendig
Nadelen:
- Smalle handvaten
De populaire Bourgogne braadpan van BK is ideaal voor stoofpotjes die meerdere uren moeten sudderen. Stoofvlees, rollades of een lamsbout, de gietijzeren pan zorgt voor een smaakvol gerecht. Het duurt weliswaar wat langer om de pan op te warmen. Zet je vuur geleidelijk aan wat hoger zodat de pan rustig kan opwarmen. Net zoals in de stoomoven, gaar je je ingrediënten op een laag tempo.
Eens de geëmailleerde braadpan op temperatuur is, blijft hij lang warmte afgeven. Na het dichtschroeien van je vlees zet je de pan een standje lager. De handvaten zijn relatief fijn waardoor je met sommige ovenwanten minder grip hebt. Gietijzer is oerdegelijk. Dit type pannen haal je in huis voor het leven. In tegenstelling tot veel kookpotten past dit model op een inductiekookplaat. Ook de oven, het gasvuur of een elektrisch fornuis behoren tot de mogelijkheden.
De inhoud is goed voor 4,2 liter. Voor de afwerking koos men Chili rood. De rode pot oogt mooi op je tafel. In principe is het mogelijk de sudderpan in de vaatwasmachine te reinigen, maar je wast hem beter met de hand af. Dat is niet alleen beter voor je pan, maar ook voor je vaatwasmachine.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 24 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste goedkope: Sola Braadpan
Voordelen:
- Goedkoop
- Geschikt voor alle warmtebronnen
- Geëmailleerd gietijzer
- Stevige handvaten
Nadelen:
- Zwaar
- Opvallend design
Sommige braadpannen kosten al snel een paar honderd euro. Zoek je een goedkope braadpan, dan scoort de blauwgroene sudderpan van Sola het beste. Je gebruikt de braadpan ook als slowcooker. Het is niet de goedkoopste stoofpot, maar je krijgt een ruime inhoud voor een goede prijs. Je maakt er ongeveer 3,2 liter soep mee. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de inbouwoven.
De goedkope braadpan is kwalitatief, waardoor de eigenschappen van een goede braadpan niet verloren gaan. Net zoals de braadpannen van het hoogste segment is de sudderpan gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Let op, want de handvaten kunnen flink heet worden. Gebruik dus goede ovenwanten. De binnenkant is voorzien van een coating in email. Die zorgt voor een vlotte reiniging en minder kans op aanbranden. Een braadpan zonder email heeft al snel een aangekoekte bodem.
Naar gewicht toe is de Sola wat zwaarder dan gemiddeld. Gelukkig krijg je goede handvaten om de pan van vijf kilo te dragen. Je moet wel van de kleur houden, die is zeer opvallend. Een rode of zwarte pan is vermoedelijk gemakkelijker te combineren met de exemplaren die al in je keukenkast staan.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 24 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste professionele: Staub Cocotte
Voordelen:
- Majolica-techniek
- Ruime inhoud
- Deksel met reliëf
- Stevige handvaten
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen:
- Duur
De cocotte van Staub komt uit onze doorlichting als de beste braadpan voor professioneel gebruik. Alleen al zijn diepgroene kleur toont dat de pan tot het beste segment behoort. Hiervoor gebruikt Staub de Majolica-techniek. De gietijzeren pan is voorzien van email aan de binnenkant en kan op elke warmtebron geplaatst worden. De professionele braadpan heeft een ruime inhoud van 5,2 liter.
Door de goede warmteverdeling is deze cocotte perfect voor traag gegaarde gerechten, zoals varkenshaasje. Alle sappen blijven in de Dutch oven tijdens het koken, mede door het reliëf op het deksel. De sappen verzamelen zich aan het deksel en vallen druppelsgewijs terug op je gerecht. Je bewaart er bijvoorbeeld ook een frisse aardappelsalade in. De minimumtemperatuur ligt op -20 graden en de pan verdraagt temperaturen tot 260 graden.
Een echte hobbykok heeft, naast een braadpan, een goede vleesthermometer in huis. Die geeft je een signaal wanneer je stuk vlees vanbinnen op temperatuur is. Het is een relatief zware pan van 5,70 kilogram, maar de handvaten zijn degelijk. We geven toe, het is een stevige prijs. Als je de pan echter juist gebruikt, zal je er jarenlang plezier aan hebben. Zowel de materiaalkeuze, de afwerking als het design zijn van de hoogste kwaliteit.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 26 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste grote: Staub Braadpan
Voordelen:
- Zeer ruime inhoud
- Mooi design met stevige handvaten
- Kwalitatief
- Deksel met reliëf
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen:
- Zwaar
- Duur
Kook je vaak voor een groot gezelschap of vries je graag restjes in, dan adviseren we de grote braadpan van Staub. Je maakt er een smaakvol vispannetje in klaar of een kom verse vol-au-vent. Aangezien het een grote braadpan betreft, is er ook ruimte om met een sous vide stick te werken.
Dankzij het mooie design plaats je je gerecht rechtstreeks in de kom op tafel. De ronde Dutch oven heeft een inhoud van 8,4 liter en weegt in verhouding ook wat meer. Met een gewicht van acht kilo is de pan minder geschikt voor ouderen. Zij kiezen beter voor een variant in aluminium.
Gietijzer veroorzaakt verder geen hotspots waardoor je vlees gelijkmatig gaart. Voor delicate stukken vis is deze Staub minder geschikt. Daarvoor heb je een goede antiaanbaklaag nodig. Het deksel bevat een reliëf waardoor de vochtdruppels terug op je gerecht terechtkomen. Dat zorgt voor een extra sappig resultaat. Om de pan schoon te maken gebruik je best een sopje met azijn. Met zijn grote formaat past deze braadpan moeilijk in de vaatwasmachine.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 30 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste kleine: BK Fortalit Stoofpan
Voordelen:
- Ideaal voor koppels en alleenstaanden
- Hittebestendige handgrepen
- Bewezen kwaliteit
- Licht
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen:
- Minder hedendaags design
- Handvaten kunnen kleur verliezen in vaatwasmachine
BK bestaat sinds 1851 en maakt naast stoofpannen ook koksmessen en snijplanken. Het kleine stoofpotje van BK is de beste braadpan voor koppels en alleenstaanden. Koken voor jezelf is soms een hele klus en vaak heb je een grote hoeveelheid over. Als je geen fan bent van veel restjes in de koelkast, dan zet je met de Fortalit een portie voor één à twee personen op tafel.
Het voordeel is dat de braadpan licht in gebruik is, in tegenstelling tot de grote stoofpotten uit gietijzer. De handvaten zijn vuurvast. Ze worden dus niet heet. Aan de buitenkant doet de pot wat denken aan een mosselpot. Hij heeft een iets klassieker design en oogt minder hedendaags. Hij is ovenbestendig tot 160 graden en geschikt voor alle kookfornuizen.
Probeer bij het reinigen geen agressieve schuurmiddelen te gebruiken. Aangekoekte resten verwijder je beter met soda of azijn. Laat de pan daarna eventjes weken in een heet sopje. Je kunt deze stoofpan ook in de vaatwasmachine plaatsen, maar dan zullen de handvaten hun zwarte kleur verliezen na verloop van tijd.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 20 cm | Materiaal: Staal en email
Beste ovalen: Le Creuset Signature Braadpan
Voordelen:
- Kwalitatief
- Geschikt voor elk type fornuis
- Deksel met reliëf
- Ovenbestendig tot 260 graden
- Geschikt voor lange stukken vlees
Nadelen:
- Neemt meer plaats in
De meest gebruikte braadpan van het moment is zonder twijfel de Signature Braadpan van Le Creuset. Zijn herkenbare design doet gegarandeerd een belletje rinkelen. De ovalen vorm maakt het mogelijk langere stukken vlees te bereiden zoals een rollade, lamsbout of een groot stuk vis. Goedkoop zijn de pannen van Le Creuset niet, maar het zijn levenslange metgezellen in de keuken. Ook al heeft de pan een ovalen vorm, de volledige bodem van de stoofpan krijgt voldoende warmte tijdens het braden.
De stoofpot uit gietijzer heeft een diameter van 27 centimeter en een inhoud van 4,1 liter. Hij is geschikt voor een gezin van ongeveer vier personen. Bij het eerste gebruik van de pan spoel je hem af met water en reinig je hem met een zacht afwasmiddel. Agressieve schuurmiddelen zijn niet geschikt, maar ook niet nodig. Door het geëmailleerd gietijzer komt het vuil eenvoudig los. De pot is hittebestendig tot 260 graden in de oven. Je krijgt ruime handvaten waar je ook met ovenwanten een goede grip op hebt. Natuurlijk neemt de pot wat meer plaats in op het fornuis door zijn ovale vorm.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 27 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste gietijzeren: Le Creuset Ronde Braadpan
Voordelen:
- Kwalitatief
- Levenslange garantie
- Deksel met reliëf
- Unieke kleur
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen:
- Duur
Le Creuset heeft naast zijn ovalen braadpannen ook ronde exemplaren. Na BK was Le Creuset de eerste om braadpannen op de markt te brengen. Ze hebben dus heel wat ervaring en dat verklaart ook de goede kwaliteit van deze gietijzeren braadpan. Geen fan van zwart of rood, dan is dit helderblauwe design misschien iets voor jou. Le Creuset noemt het Marseilleblauw. Uniek aan deze stoofpot is de levenslange garantie die je krijgt.
De inhoud is goed voor ongeveer vijf personen. Aangezien het deksel perfect op de pot past, laat het geen stoom door. De hitte blijft zo volledig in de pan. Ook hier voorziet Le Creuset een reliëf aan het deksel. Je vlees komt dus boterzacht uit de stoofpot. Als je nog geen broodbakmachine hebt, dan kun je er zelfs brood in bakken. Eigenaars van deze pan zijn het unaniem eens, het is een echte topper. Om nadelen te vinden moeten we al zeer kritisch zijn. Verder dan de gepeperde prijs komen we dus niet.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 26 cm | Materiaal: Gietijzer en email
Beste aluminium: Tefal Trattoria Braadpa
Voordelen:
- Licht
- Hittebestendige handvaten
- Goedkoop
- Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de oven
Nadelen:
- Niet geschikt voor vaatwasmachine
- Houd warmte niet lang vast
- Minder stevig dan gietijzer
Heb je toch liever een lichte sudderpan, dan is de Tefal Trattoria in jouw geval de beste braadpan. We adviseren de lichte pan bijvoorbeeld aan ouderen. Een gietijzeren braadpan is zeer zwaar en kan barsten als je hem laat vallen. Een aluminium braadpan is een stuk lichter en je hanteert hem dus gemakkelijker tijdens het koken. Deze pan weegt bijvoorbeeld amper 1,6 kilo. Met een diameter van 24 centimeter is het formaat eerder geschikt voor een koppel. Een ander voordeel aan deze aluminium stoofpan is dat je hem gebruikt voor gerechten die niet geschikt zijn voor gietijzer, denk maar aan delicate stukken vis.
Je krijgt bij de aankoop twee beschermstukjes mee. Deze plaats je op de handvaten om je handen te beschermen. Daarboven draag je best een set ovenwanten om je handen, maar ook je polsen te beschermen. Gezien het geen gietijzer betreft, is de pan een stuk goedkoper. Hij heeft weliswaar ook een dikke bodem om de warmte langer vast te houden. Je plaatst hem gemakkelijk in de oven tot 250 graden. Reinigen doe je best met een sopje, de vaatwasmachine kan schade toebrengen aan de coating.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 24 cm | Materiaal: Aluminium en gietijzer
Beste koop: GreenPan Featherweight Stoofpot
Voordelen:
- Goedkoop
- Lichter dan gietijzer
- Keramische antiaanbaklaag
- Snel op temperatuur
- Geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen:
- Deksel mag niet in de oven
- Klein formaat
Een lichte, budgetvriendelijke pan, dat is de Featherweight stoofpot van GreenPan. Hij weegt maar half zoveel als een pan uit gietijzer. Dat komt door de keuze voor gietaluminium. De braadpan bevat dus het beste van twee werelden. Licht als aluminium, maar sterk als gietijzer. De braadpan heeft verder een keramische antiaanbaklaag. Er zijn geen schadelijke stoffen aanwezig dus de pan is veilig in gebruik. De keramische beschermlaag blijft intact bij hoge temperaturen. Bij temperaturen boven de 450 graden kan de laag beginnen schilferen.
Je gebruikt de pot op alle warmtebronnen, inclusief een inductiekookplaat. Door de specifieke materiaalkeuze warmt hij tot driemaal sneller op dan gietijzer. Laat hem wel eerst afkoelen voor je hem schoonmaakt en reinig hem idealiter met de hand. Het enige nadeel van deze pan is het formaat. Met een diameter van 22 centimeter is hij te klein voor een gezin van vier personen. Daarnaast is het ook belangrijk te vermelden dat het deksel niet in de oven mag.
Geschikt voor: Inductie, elektrisch en gas | Diameter: 22 cm | Materiaal: Gietaluminium en gehard staal
Waar op letten bij het kopen van een braadpan?
Materiaal
De materiaalkeuze van je pan bepaalt hoe snel ze opwarmt en afkoelt. De meeste stoofpannen bestaan uit gietijzer. Je gebruikt de pan namelijk ook voor traag gegaarde gerechten. Ze bevatten meestal een stevige set handvaten en een knop aan het deksel. De knop is vaak van RVS. Braadpannen uit aluminium warmen sneller op dan gietijzer, maar ze koelen ook sneller af. Aluminium is verder licht in gebruik, in tegenstelling tot gietijzer en staal.
Een Dutch oven in gietijzer koop je aan voor het leven. Het is een oersterk materiaal. Aangezien er geen antiaanbaklaag aanwezig is, kun je deze ook niet beschadigen tijdens het koken. De pan mag gewoon in de oven en verdraagt hoge temperaturen. Aluminium pannen vertonen vaker hotspots, je gerechten branden gemakkelijker aan.
Gietijzer verdeelt de warmte over het oppervlak en zorgt voor een gelijkmatige warmteverspreiding. De meeste gietijzeren pannen hebben een beschermlaag van email. Het is een beschermlaag uit vloeibaar glas. Email is bestand tegen krassen en het voorkomt dat je hard moet schrobben om de pan schoon te maken.
Maat
De grootte van een braadpan drukt men uit in diameter. Op basis daarvan kom je te weten voor hoeveel mensen je eten kan klaarmaken. Een te grote pan is niet aangewezen. Grote stoofpotten uit gietijzer zijn namelijk zwaar. Koppels en alleenstaanden kopen dus best een pan met een diameter tussen de 20 en 24 centimeter.
Een gemiddeld gezin van vier personen is het beste gebaat met een diameter tussen de 26 en 28 centimeter. Grote hoeveelheden vragen om een grotere stoofpot. Vanaf een diameter van 30 centimeter spreken we van een grote pot. Houd er rekening mee dat een pot van 32 centimeter veel plaats inneemt op je fornuis en in de keukenkast. Je zal hem ook met de hand moeten afwassen, want het zware gewicht is niet goed voor je vaatwasmachine.
Vorm
Een echte braadpan is rond of ovaal en heeft een deksel zodat je gerechten traag kunt garen. Idealiter bevat het deksel een reliëf waardoor de sappen gelijkmatig over je gerecht druppelen. Zo blijft het vocht in de kom en zet je een sappig gerecht op tafel. Zonder deksel krijg je al snel een uitgedroogd resultaat. Braadpannen zijn hoger dan een koekenpan. Net zoals in een stoomkoker zorgt de ruimte bovenaan dat je het gerecht indirect gaart. Vandaar dat het belangrijk is dat het deksel perfect op de pot past.
Idealiter heb je ook twee hittebestendige handvaten aan de zijkant. De stoofpot weegt een pak meer dan een steelpan uit aluminium. Afhankelijk van je eigen voorkeur en de grootte van je gezin, selecteer je een pot met hogere of lagere randen. Let naast de diameter ook op de inhoud van de pot. Als je graag kampeert, bestaan er zelfs stoofpotten op pootjes om buiten te gebruiken. Dat heet dan een Potjie.
Wat is een braadpan?
In de keuken heb je verschillende soorten pannen: braadpannen, snelkookpannen, kookpotten of koekenpannen. Elk hebben ze hun eigen functie. De braadpan is alvast een echte klassieker in de keuken. Je gebruikt de sudderpan voor verschillende zaken. Een grote pot spaghettisaus, stoofvlees, coq-au-vin of vol-au-vent, je maakt het er allemaal in klaar.
De pan is meestal gemaakt uit gietijzer. Dat komt omdat dergelijke gerechten lang moeten garen. Gezien gietijzer lang warm blijft, kan dat gerust op een lager vuur. De wanden en zeker de bodem van de braadpan zijn extra dik om warmte goed vast te houden. De pan bevat een deksel en twee handvaten aan de zijkant. Houd er rekening mee dat dit type pan iets zwaarder is door de materiaalkeuze.
Waar gebruik je een braadpan voor?
De braadpan is een echte alleskunner. Sommige ervaren chefs bakken er zelfs brood in. Over het algemeen gebruik je de stoofpan om een stuk vlees te braden en het nadien op een lage temperatuur verder te laten sudderen. Nadien kun je er groenten aan toevoegen en een goede bouillon om een heerlijk stoofpotje te bereiden.
Het is een veelzijdige pan die je gebruikt voor stoofpotten, maar in een ruime pan maak je ook een hele kip of een sappige beenham klaar. Ook sauzen en soepen bereid je met gemak in grote hoeveelheden. Door zijn veelzijdigheid lijkt hij goed op de slowcooker of multicooker. Je kunt de pot rechtstreeks in de koelkast bewaren, maar laat de pan wel goed afkoelen. Dat is niet alleen beter voor je energiefactuur, maar ook voor je stoofpot.
Wat is het verschil tussen een braadpan en een koekenpan?
De koekenpan en de braadpan worden vaak door elkaar gehaald. Het zijn echter niet dezelfde pannen, integendeel. Het meest zichtbare verschil zit in de vorm van de pan. De koekenpan heeft een lange steel als handvat, terwijl de stoofpot of braadpan twee handvaten heeft aan de zijkant. Ook heeft de stoofpot een deksel en de koekenpan meestal niet. Bij de koekenpan is het deksel eerder optioneel.
Bovendien is er een verschil in de materiaalkeuze. Zo zal een braadpan bijna altijd uit gietijzer gemaakt zijn. Gietijzer draagt bij tot de belangrijkste functie van de braadpan, namelijk gerechten laten sudderen op een lage temperatuur. Gietijzeren pannen hebben een dikkere bodem en houden warmte lang vast. In tegenstelling tot de braadpan heeft de koekenpan lagere randen en is ze meestal gemaakt uit aluminium of staal. Koekenpannen warmen sneller op, hebben vaak een antiaanbaklaag en zijn licht in gebruik. Ook de prijs ligt vaak een stuk lager.