Vandaag onderwerpen we de beste gietijzeren pan aan een goede doorlichting. Het is een must-have in de keuken als het aankomt op de bereiding van smaakvolle gerechten. De oerdegelijke pan koop je met of zonder antiaanbaklaag. Ze blijft uitzonderlijk lang warm, zelfs op een laag vuur.
Gietijzer wordt gegoten in alle mogelijke uitvoeringen. Zowel braadpannen, grillpannen als wokpannen behoren tot de mogelijkheden. Om de zoektocht wat eenvoudiger te maken, gaan wij in dit artikel op zoek naar de beste gietijzeren pan voor jouw fornuis.
Onze selectie gietijzeren pannen
- Beste prijs-kwaliteit: Le Creuset Ronde Hoge Skillet bij Coolblue
- Beste goedkope: Tefal Tradition Koekenpan bij Bol.com
- Beste professionele: Serax Surface bij de Bol.com
- Beste geëmailleerde: Staub Koekenpan bij Bol.com
- Beste design: Le Creuset Signature Braadpan bij de Bol.com
- Beste grillpan: Tefal Tradition Gietijzeren Grillpan bij Bol.com
- Beste wokpan: Le Creuset Gietijzeren Wok bij Bol.com
- Beste koop: Belluci Gietijzeren Pan bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: Le Creuset Ronde Hoge Skillet
Voordelen:
- Schenktuit
- Mooi design
- Geëmailleerd gietijzer
- Extra handvat aan de zijkant
Nadelen:
- Handvat kan heet worden
In het aanbod van gietijzeren pannen is het merk Le Creuset een vaste waarde. Hoewel het geen goedkope pan betreft, haal je gegarandeerd uitstekende kwaliteit in huis. De prijs van deze ronde pan situeert zich eerder in het midden van het algemene aanbod. Gietijzeren pannen zijn namelijk standaard wat duurder, maar je koopt ze wel aan voor het leven. Reden te meer om te zorgen dat je direct het juiste model in huis haalt. Le Creuset voorziet je met deze ronde uitvoering ook van een mooi design. De retro vormgeving komt in alle Creuset-pannen terug.
De hoge skillet beschikt over een handige schenktuit. Aangezien gietijzer zwaar is, krijg je ook een extra handvat aan de zijkant om de druk op je pols te verlagen. De handvaten blijven lang koel, maar wees toch altijd voorzichtig. Een goede set ovenwanten kan zeker geen kwaad. Dankzij de antiaanbaklaag uit emaille blijven je ingrediënten niet aan de bodem kleven en reinig je de pan achteraf gemakkelijk. Doe dat wel met de hand om de pan langer mooi te houden.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 26 cm | Gewicht: 3 kg
Beste goedkope: Tefal Tradition Koekenpan
Voordelen:
- Goedkoop
- Schenktuit
- Extra handvat
Nadelen:
- Geen hittebestendige handvaten
In de goedkope gietijzeren pan van Tefal bak je gemakkelijk vier hamburgers. De pan is aanzienlijk goedkoper dan andere pannen uit gietijzer. De kwaliteit is wat minder degelijk, maar je zal er zeker een aantal jaar plezier aan beleven.
Ook hier een handige schenktuit om wat vet of jus uit de pan te gieten. Je maakt er dus ook sauzen in klaar. Door de geëmailleerde binnenkant maak je er bovendien zure gerechten in klaar. In een pan zonder email tasten deze ingrediënten de natuurlijke antiaanbaklaag aan. Om de beschermlaag intact te houden, gebruik je best spatels van silicone of hout.
Helaas zitten er geen hittebestendige handvaten op de pan. De steel is weliswaar langer dan gemiddeld, waardoor je een goede grip hebt met je ovenwanten. De lengte van de steel maakt ook dat het handvat trager opwarmt. Wees voorzichtig met het te snel opwarmen en afkoelen van de pan. Grote temperatuurverschillen brengen schade toe en zeker aan een goedkopere pan.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 26 cm | Gewicht: 2,9 kg
Beste professionele: Serax Surface
Voordelen:
- Gebruikt door topchefs
- Luxueus design
- Met deksel
- Twee handvaten
- Multifunctionele pan
Nadelen:
- Kleiner formaat
- Zwaar
Voor de beste professionele gietijzeren pan vragen we raad aan topchef Sergio Herman. De Surface pan maakt deel uit van zijn Serax-collectie. De braadpan heeft hogere randen en is uitstekend voor de bereiding van stoofpotjes. Het spreekt voor zich dat de pot tot in de puntjes afgewerkt is. Hij valt op door zijn prachtige vormgeving en heeft een matgroene kleur. Zelfs de handvaten en de knop op het deksel ogen luxueus.
Binnenin is er een zwarte laag van emaille. Het is een iets kleinere pan waar je ongeveer twee tot drie hamburgers in kwijt kan. Je gebruikt de professionele pan om vlees te braden, maar je kunt er ook ingrediënten aan toevoegen om een heerlijk eenpansgerecht te maken. Extra fijn is het deksel, waardoor je een stuk vlees op een zacht vuurtje kunt laten sudderen. Net zoals bij een snelkookpan blijft de warmte dan beter bewaard.
Natuurlijk weet ook Sergio Herman dat je een goede pan niet in de vaatwasmachine stopt. Was dit prachtige model dus met de hand af en gebruik geen agressieve schuurmiddelen. Laat de pan ook even afkoelen vooraleer je ze afwast. Bij hardnekkig vuil kan je eventueel wat zout gebruiken.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 23 cm | Gewicht: 4,35 kg
Beste geëmailleerde: Staub Koekenpan
Voordelen:
- Licht
- Ruime inhoud
- Ruwe textuur voor beter bruiningsproces
- Houten handvat
Nadelen:
- Neemt meer plaats in beslag
- Minder geschikt voor delicate ingrediënten
Hoewel veel gietijzeren pannen geëmailleerd zijn, vinden we het beste exemplaar bij Staub. Er zit namelijk veel kwaliteitsverschil op email. Zowel bij Staub als bij Le Creuset is de geglazuurde beschermlaag van hoge kwaliteit.
De koekenpan heeft een ruime inhoud waarin je wel vijf hamburgers tegelijkertijd bakt. Opvallend is het sobere design en het beukenhouten handvat. Let natuurlijk op dat je het handvat niet over een ander vuur plaatst. Het voordeel van het houten handvat is dat het minder warm wordt dan een handvat uit gietijzer.
Binnenin is de pan geëmailleerd. De zwarte laag email heeft een ruwere textuur zodat je vlees beter bruint. Dat maakt het wel wat uitdagender om delicate ingrediënten te bakken. Hoe meer je de pan gebruikt, hoe beter dat zal lukken. Je hoeft de pan niet in te smeren of te kruiden, want email neemt geen smaken op. De pan is tot slot wat lichter dan andere modellen. Hoewel het een grote pan betreft, weegt ze slechts 2,50 kilogram.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 28 cm | Gewicht: 2,50 kg
Beste design: Le Creuset Signature Braadpan
Voordelen:
- Past beter in de oven
- Retro design met deksel
- Multifunctioneel
- Ruime inhoud
- Twee handvaten
Nadelen:
- Gevoeliger voor vlekken
- Duur
- Zeer zwaar
Het mooiste ontwerp vinden we bij Le Creuset. Het merk voorziet zijn pannen van een retro design en meestal zijn ze in vele kleuren beschikbaar. Deze lage braadpan gebruik je zowel met als zonder deksel. Het deksel creëert wat extra ruimte in de pan naar boven toe, zodat je ook gerechten kan stomen. Zet het fornuis op een lage stand en de pan doet de rest van het werk.
De binnenkant bevat een bleke laag emaille. Doordat het gladde emaille betreft, bak je er ook delicate ingrediënten in. Echt plakkerige ingrediënten, zoals eieren, maak je beter klaar in een andere pan. Sauzen blijven weliswaar niet kleven aan de bodem. Bleke emaille is iets gevoeliger voor vlekken als je bepaalde gerechten klaarmaakt. Kurkuma zal bijvoorbeeld een gele kleur nalaten.
Je verplaatst de pan aan de hand van de twee handvaten aan de zijkant. Het is geen steelhandvat aangezien het om een braadpan gaat. Gebruik dus zeker ovenwanten. Door de compacte handvaten gebruik je de pan ook in de oven. Deze Signature braadpan is direct ook één van de grotere modellen uit onze lijst. Ideaal voor grote gezinnen of wanneer je een gerecht voor een grotere groep wilt bereiden.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 30 cm | Gewicht: 5,5 kg
Beste grillpan: Tefal Tradition Gietijzeren Grillpan
Voordelen:
- Gezond alternatief
- Compact
- Bijkomend handvat
- Schenktuit aan beide zijden
Nadelen:
- Enkel geschikt voor grillen
- Moeilijker te reinigen
Wil je graag vlees dichtschroeien zoals je dat op de barbecue doet, dan heb je een grillpan nodig. Niet alleen gril je vlees in deze pan, ook voor groenten en vis is de pan perfect. De grillpan verschilt van de gietijzeren koekenpan door zijn geribbelde bodem. Het is een extra gezonde manier om te koken, want het vet loopt langs de zijkanten weg. Ook eventueel vocht dat uit het vlees komt, kun je snel en makkelijk weggieten zodat je vlees niet ligt te koken.
De vierkante grillpan van Tefal is compacter dan een koekenpan door de lagere randen. Dankzij de bodem uit email blijft het vlees niet kleven aan de onderkant. Het hogere gewicht voel je amper door het bijkomende handvat aan de zijkant. Je gebruikt de pan natuurlijk enkel voor grillen, dus als je een veelzijdige pan zoekt dan ben je met deze pan niet geholpen. De geribbelde bodem is ook iets moeilijker schoon te maken.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 26×26 cm | Gewicht: 3,3 kg
Beste wokpan: Le Creuset Gietijzeren Wok
Voordelen:
- Voorzien van deksel
- Geschikt voor oven en inductie
- Twee handvaten
- Ruime inhoud
- Niet gevoelig voor vlekken
Nadelen:
- Opwarmen duurt langer
- Zeer zwaar
- Duur
Ook wokken kan perfect met gietijzer. De wokpan van Le Creuset beschikt over een deksel zodat je je wokgerecht goed warm kunt houden. Als je over een grote oven beschikt, kan de pan ook hierin gebruikt worden. Let wel op, want door het grote formaat is het een zeer zware pan. Als je kookt op inductie duurt het even vooraleer het gietijzer goed opgewarmd is. Eenmaal de pan op temperatuur is, blijft ze lang warm. Wacht echter voldoende lang, want zeker bij wokken is een hete pan belangrijk.
Met een diameter van 36 centimeter maak je grote schotels klaar voor een gezellig familiefeest. Deze gietijzeren wokpan is ook geschikt voor inductie. De onderkant is namelijk plat gemaakt. De binnenkant is naadloos geëmailleerd zodat je de pan gemakkelijker kunt reinigen. Laat je gerust gaan met kleurrijke ingrediënten, want het is zwarte emaille. Er ontstaan dus geen zichtbare vlekken. Zoek je een wokpan voor het leven, overweeg dan zeker dit model van Le Creuset.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 36 cm | Gewicht: 5,7 kg
Beste koop: Belluci Gietijzeren Pan
Voordelen:
- Ideaal voor kleine hoeveelheden
- Inclusief siliconen handvathoes en borsteltje
- Goedkoop
- Twee schenktuiten
- Past gemakkelijk in oven
Nadelen:
- Klein formaat
Hoewel gietijzeren pannen over het algemeen relatief duur zijn, is dit model van Belluci budgetvriendelijk. Een kleine prijs voor een klein pannetje, want deze pan is ontworpen voor alleenstaanden en koppels. De pan is ideaal voor twee stukken vlees en daardoor ook gemakkelijk op te bergen. De goedkope pan komt samen met een siliconen handvat en een borsteltje. Het laatste gebruik je om de egaal pan in te vetten. De bodem is weliswaar geëmailleerd, maar wat extra olie kan nooit kwaad.
Als je de pan voorziet van een laagje bakpapier, maak je er ook pizza’s en brood in klaar. De pan past namelijk ook in de oven. Door het kleine formaat past de pan in elke oven. Je gebruikt dit kleine model zelfs op de barbecue. Aan de zijkant zijn twee schenktuiten voorzien om vloeistoffen gemakkelijk uit te gieten. De lichte pan van Belluci is met andere woorden de perfecte aanwinst voor kleine huishoudens.
Geschikt voor: Gas, elektrisch, keramisch en inductie | Diameter: 19,5 cm | Gewicht: 1,1 kg
Waar op letten bij het kopen van een gietijzeren pan?
Een echte pan uit gietijzer mag je niet droog laten worden. Anders krijg je roest in de pan. Om dit te voorkomen moet je de pan regelmatig insmeren met olie. Een druppel olie na elke kookbeurt is voldoende.
Gietijzer zonder antiaanbaklaag zal na verloop van tijd smaakvolle gerechten creëren. De smaken trekken in het materiaal en hoe langer je de pan gebruikt, hoe sterker de antiaanbaklaag wordt. De meeste pannen zijn al voorgekruid als je ze koopt. Ze hebben dus al een kleine beschermlaag waardoor je direct aan de slag kunt.
Wil je wat minder tijd spenderen aan het onderhouden van je pan, dan bestaan er ook geëmailleerde pannen. Deze email-laag bestaat uit gesmolten glas. Je ingrediënten blijven minder snel kleven en je reinigt de pan gemakkelijker.
Door de beschermlaag is het niet zinvol om je pan iedere keer met olie in te smeren. De olie dringt niet door de beschermlaag heen. Een bijkomend voordeel van email is dat je er ook zure ingrediënten zoals tomaten in kunt bereiden. Zorg wel dat de email van goede kwaliteit is of je pan zal sneller slijten.
Afmetingen
Gietijzeren pannen bestaan in allerlei maten. Voor de afmeting van een pan kijkt men altijd naar de diameter. De meest gangbare maten zijn 24, 26 of 28 centimeter. Je kunt er drie tot vijf hamburgers in kwijt, ideaal voor het gemiddelde gezin.
Wens je voor een groter gezelschap te koken, dan opteer je beter voor een diameter van meer dan 30 centimeter. Alleenstaanden en koppels hebben natuurlijk weinig aan een extra grote pan. Die neemt alleen maar plaats in beslag. Kies in dat geval voor een pan met een diameter van rond de 20 centimeter, voldoende voor twee stukken vlees.
Type
Een gietijzeren grillpan is de beste oplossing voor de gezondheidsfanaten onder ons. Door het geribbelde oppervlak ligt je vlees niet te bakken in een laag vet. De dunne pannen zijn natuurlijk maar voor één taak geschikt en dat is grillen.
Wil je een veelzijdigere pan, dan kun je een koekenpan aankopen. Hierin bak je niet enkel vlees, maar ook groenten, vis en aardappelen. De randen van deze pan zijn hoger dan de grillpan. Vaak is er ook een schenktuit voorzien om jus of saus in je bord te gieten.
Ook wokken kan gemakkelijk met gietijzer. Een aandachtspuntje is het zwaardere gewicht, want wokpannen zijn over het algemeen zeer groot. Zeker bij wokken is het belangrijk dat de pan voldoende heet is vooraleer je je ingrediënten toevoegt. Zorg er dus voor dat al je groenten gesneden zijn zodat je direct aan de slag kunt. De gietijzeren wok koop je aan met of zonder deksel.
Wat is gietijzer?
Gietijzer bestaat uit een legering van koolstof, ijzer, mangaan en silicium. Het gegoten ijzer heeft, in tegenstelling tot aluminium, een ruwer oppervlak. Gietijzer weegt ook een stuk meer. De pan werd oorspronkelijk gebruikt boven een open vuur in Aziatische landen. Zo werd gietijzer bijvoorbeeld gebruikt als rijstkoker of stoomoven.
Het grootste voordeel van gietijzer is dat het materiaal oerdegelijk is en goed warmte kan vasthouden. Zelfs wanneer je vuur uit is, blijft de pan nog lang warmte afgeven. Bij gietijzer zul je ook geen hotspots hebben in de pan, wat bij aluminium vaak wel een probleem is. Een bijkomend voordeel is dat gietijzer op elk kookfornuis past.
Hoe moet je een gietijzeren pan schoonmaken?
Net zoals goede koksmessen, was je ook een pan beter met de hand af. Het geheim van een goede reiniging zit bij de gietijzeren pan in een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Je kunt zelfs enkel heet water en een zachte spons gebruiken. Hardnekkig vuil verwijder je met wat zout. Schraap eventuele restjes los of laat ze weken in warm water. Koel de pan zeker niet rechtstreeks af onder koud water.
Na de reiniging moet je de pan goed drogen. Als het een onbehandelde pan is zonder emaille wrijf je ze na het afwassen best in met wat olie. Anders kan de pan gaan roesten. Een geëmailleerde gietijzeren pan is minder gevoelig voor afwasmiddel. Hoewel sommige merken als Le Creuset aangeven dat hun pannen vaatwasserbestendig zijn, adviseren wij om ze toch met de hand af te wassen. Ook bij emaille adviseren we een zachte spons en zeker geen schuurspons.
Wat kun je allemaal maken met een gietijzeren pan?
Een gietijzeren pan is vooral handig om vlees te bakken. Het is een must-have in de keuken om te bakken of te grillen. Met de grillpan doe je dat zelfs op een extra gezonde manier, want het vet loopt weg naar de zijkant van je pan. Het materiaal leent zich verder uitstekend voor de bereiding van stoofpotjes en traag gegaarde gerechten. De pannen blijven lang warm waardoor je ingrediënten op een laag vuurtje kunt laten sudderen. Voor traag gegaarde gerechten haal je best een braadpan in huis met een goed deksel.
Heb je een pan zonder coating, dan moet je voorzichtig zijn met zure ingrediënten. Deze tasten de natuurlijke beschermlaag aan, waardoor je gerechten op termijn naar metaal zullen smaken. Ook delicate en plakkerige ingrediënten zoals eieren zijn minder geschikt voor de gietijzeren pan.