De beste koekenpan is licht in gebruik, bestand tegen hoge temperaturen en eenvoudig te reinigen. Je gebruikt de ronde pan om vlees, aardappelen of groenten te bakken. Aangezien je de bakpan ook gebruikt om pannenkoeken te bakken, kreeg ze oorspronkelijk de naam ‘koekenpan’.
Bij de aankoop krijg je de keuze uit allerlei formaten, en ook qua materiaalkeuze zijn de mogelijkheden ruim. Dankzij onze lijst met favoriete koekenpannen zet jij straks een sappige steak of een heerlijke groenteburger op tafel. Lees hier verder om de beste koekenpan voor jou te vinden.
Onze selectie koekenpannen
- Beste prijs-kwaliteit: Tefal Unlimited bij Coolblue
- Beste goedkope: Tefal Natural Force bij Coolblue
- Beste zonder anti-aanbaklaag: Demeyere Industry bij Coolblue
- Beste keramische: GreenPan Craft bij Coolblue
- Beste gietijzeren: Le Creuset Gietijzeren Koekenpan bij Coolblue
- Beste set: GreenPan Padova Koekenpannenset bij Coolblue
- Beste met deksel: Cheffinger Marmeren Coating bij Bol.com
- Beste kleine: BK Easy Induction Ceramic bij de Bol.com
- Beste grote: Brabantia bij de Bijenkorf
Beste prijs-kwaliteit: Tefal Unlimited
Voordelen:
- Licht
- Koude greep
- Thermo-Spot
- Ook in set beschikbaar
Nadelen:
- Niet vaatwasmachinebestendig
- Geen keramische antiaanbaklaag
Tefal heeft een uitgebreid assortiment aan budgetvriendelijke keukenoplossingen. Het is dan ook hun Unlimited koekenpan die het beste scoort op vlak van prijs en kwaliteit. Je kunt deze pan ook in set aankopen. De Unlimited koekenpan heeft een diameter van 28 centimeter en je gebruikt ze op elk type kookfornuis.
Sommige pannen van Tefal zijn niet geschikt voor inductiekookplaten, maar dit exemplaar beschikt gelukkig over een magnetische bodem. Door de keuze voor aluminium is de pan licht in gebruik. Ze weegt slechts 1,2 kilogram. De steel van de pan blijft comfortabel koel.
Aan de onderkant zie je de herkenbare Thermo-Spot van Tefal. Dankzij deze stip leg je je vlees nooit meer te vroeg in de pan. De stip geeft aan wanneer je kunt starten met bakken. Om comfortabel te werken is er ook een antiaanbaklaag voorzien. Het is weliswaar geen keramische beschermlaag. Was de pan dus met de hand af en gebruik geen metalen spatels of vorken.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Aluminium
Beste goedkope: Tefal Natural Force
Voordelen:
- Licht
- Goedkoop
- Thermo-Spot
- Mineralia+ coating
Nadelen:
- Kleiner formaat
- Minder degelijk
Budgetvriendelijk bakken kan met de Natural Force koekenpan van Tefal. De goedkope koekenpan scoort ook hoog op het vlak van design. Door de grijze spikkel en het houten handvat lijkt de pan allesbehalve goedkoop.
De pan heeft een iets kleiner formaat, maar je bakt er nog steeds drie burgers in. Voor een gezin van vier personen zal de pan echter te klein zijn. Uiteraard is er de handige Thermo-Spot. Deze geeft je een signaal wanneer je je steak in de pan mag leggen.
Tijdens het bakken blijven je ingrediënten niet kleven en ook de reiniging verloopt daardoor vlot. Was de pan idealiter af met de hand. De coating bevat weliswaar mineralen, maar is nog steeds gevoeliger dan een keramische coating. Wees dus voorzichtig met metalen voorwerpen en gebruik liever houten spatels. Je gebruikt de pan in de oven tot 175 graden. Hogere temperaturen kan vooral het houten handvat niet verdragen.
Geschikt voor: Inductie, gas, oven, keramisch en elektrisch | Diameter: 24 cm | Materiaal: Aluminium
Beste zonder anti-aanbaklaag: Demeyere Industry
Voordelen:
- Vaatwasmachinebestendig
- Duurzaam
- Goede warmteverdeling
Nadelen:
- Ingrediënten blijven gemakkelijker kleven
Ben je op zoek naar een duurzaam model, ga dan voor een roestvrijstalen koekenpan. Vaak is het de antiaanbaklaag waar de eerste tekenen van slijtage zichtbaar zijn. Roestvrijstalen pannen hebben zelden een antiaanbaklaag en ze zijn bijgevolg duurzamer.
Deze koekenpan zonder anti-aanbaklaag heeft een gemiddeld formaat. Een diameter van 28 centimeter is voldoende ruim voor een gemiddeld gezin van vier personen. Door de keuze voor staal gebruik je de bakpan ook in de oven.
De bodem bestaat uit vijf verschillende lagen zodat je geen hotspots krijgt. Aluminium is daar gevoeliger aan. De pan kreeg daarboven ook een oppervlaktebehandeling. Zo blijven de ingrediënten minder kleven en blijft de pan ook haar mooie, witte kleur behouden.
Let wel op, want zonder antiaanbaklaag koken vereist de nodige aandacht. Het handvat is gelast, zodat er geen vuil tussen kan sluipen. Het voordeel aan deze pan is dat je ze ook gemakkelijk in de vaatwasmachine reinigt.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: RVS
Beste keramische: GreenPan Craft
Voordelen:
- Keramische antiaanbaklaag
- PFAS-vrij
- Lichte pan
- Geschikt voor elk type kookfornuis
- Vaatwasmachinebestendig
Nadelen:
- Handvat warmt op
Greenpan heeft een mooi assortiment aan keramische koekenpannen. Pannen met een keramische antiaanbaklaag hebben een lange levensduur en ze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen. De beschermlaag is bovendien PFAS-vrij waardoor je gezond kookt.
De inhoud van deze keramische bakpan is voldoende ruim om vier hamburgers te bakken. Dankzij de hogere randen maak je er ook wat jus in klaar nadat je vlees gebakken is. Voor de basis koos Greenpan aluminium. Dat maakt het een lichtgewicht.
Het handvat is helaas niet hittebestendig, dus gebruik goede ovenwanten om de pan te verplaatsen. Je gebruikt de pan zowel op een gasfornuis, als op inductie- of elektrische kookplaten. Wil je een gerecht warm houden in de oven, dan kan dat ook. Aangezien het een stevige antiaanbaklaag betreft, reinig je de keramische koekenpan eenvoudigweg in de vaatwasmachine.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Aluminium
Beste gietijzeren: Le Creuset Gietijzeren Koekenpan
Voordelen:
- Lange levensduur
- Goede warmteverdeling
- Beschikbaar in vier kleuren
- Geëmailleerd
Nadelen:
- Zwaar
- Duur
Voor gietijzeren pannen moet je bij Le Creuset zijn. Naast braadpannen, wokpannen en grillpannen maken ze ook koekenpannen. Kies voor gietijzer als je een stevige pan wil die goed warm blijft en een lange levensduur heeft. Le Creuset toont zijn vertrouwen in dit product door levenslange garantie aan te bieden.
De koekenpan is beschikbaar in vier kleuren, blauw, rood, oranje of zwart. Houd er rekening mee dat de pan met 2,6 kilogram een stuk zwaarder is dan een pan uit aluminium. Gietijzeren pannen hebben geen klassieke antiaanbaklaag. Soms zijn ze onbehandeld en moet je de pan inbranden om een natuurlijke antiaanbaklaag te vormen.
Dit model is geëmailleerd en direct klaar voor gebruik. Het gesmolten laagje glas voorkomt dat je gerechten blijven kleven. Ook het schoonmaken verloopt daardoor iets vlotter. Kenmerkend voor deze pan is het houten handvat. Dit is extra lang en blijft goed koel tijdens het koken. Na gebruik reinig je de pan best met een mild afwasmiddel en een zachte spons of borstel.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Gietijzer
Beste set: GreenPan Padova Koekenpannenset
Voordelen:
- Mooi design
- Voorzien van glazen deksels
- Lichte pan
- Keramische antiaanbaklaag
Nadelen:
- Krassen beter zichtbaar
Onze favoriete set koekenpannen is de Padova koekenpannenset. Als je voorstander bent van het design, kun je ook de volledige pannenset aankopen. Je krijgt dan ook nog twee steelpannen, een hapjespan en een kookpan.
De pannen hebben een pastelkleurig design en ze beschikken over goudkleurige handvaten. Zowel de steel als de knop op het deksel is goudkleurig. Het feit dat deze pannen een deksel hebben, is uiteraard een grote meerwaarde. Je voorkomt spatten en je kan een stuk vlees even laten rusten op een lagere temperatuur.
Hoewel de pan van aluminium is, kreeg ze een keramische coating. Je hebt dus het voordelige gewicht van een aluminium pan, met de sterkte van een keramische antiaanbaklaag. Je gebruikt deze pannen op elk type kookplaat en door het handvat uit RVS passen ze ook in de oven. Om de levensduur van de pannen te verlengen, was je ze best met de hand af. Een klein minpuntje is dat je sneller krassen ziet in een bleke pan.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 20 + 28 cm | Materiaal: Aluminium
Beste met deksel: Cheffinger
Voordelen:
- Voorzien van glazen deksel
- Afneembaar handvat
- Marmeren coating
- Goedkoop
Nadelen:
- Niet vaatwasmachinebestendig
- Geen keramische antiaanbaklaag
Een goede koekenpan met een deksel vind je bij Cheffinger. Een deksel is vooral interessant als je een stuk vlees nog even wilt laten sudderen. Ook kunnen olie en vet behoorlijk spatten wanneer je vlees bakt. Door de pan af te sluiten met een deksel kun je je niet verbranden en blijft je keuken proper. Aangezien het deksel van glas is, volg je je gerecht gemakkelijk op.
De pan zelf is van gesmeed aluminium. Dat betekent dat ze licht is, maar langer warm blijft. Aluminium heeft namelijk het nadeel snel af te koelen. Gesmeed aluminium scoort op dat vlak iets beter. De coating is van marmer zodat je ingrediënten niet blijven kleven. De laag is trouwens PFOA-vrij en krasbestendig. Dankzij de afneembare handgreep past de pan ook goed in de oven.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Gesmeed aluminium
Beste kleine: BK Easy Induction Ceramic
Voordelen:
- Compact formaat
- Keramische anti-aanbaklaag en koude greep
- PFAS-vrij
- Vaatwasmachinebestendig
- Goedkoop
Nadelen:
- Slijt iets sneller
Een te grote pan neemt onnodig veel plaats in beslag. Bak je voor een warme maaltijd slechts één of twee stukjes vlees, dan is een kleine koekenpan voldoende ruim. De pan van BK heeft een diameter van 20 centimeter en is daardoor ideaal voor koppels of singles. Je hoeft niet in te boeten aan kwaliteit, want er is een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag.
Als basis koos BK voor aluminium. De pan is dus snel op temperatuur en licht van gewicht. Dat maakt dat de pan wel iets sneller warmte verliest. Het handvat blijft koel en is ook geschikt voor de oven. Door het kleine formaat past ze ook in kleinere ovens, zoals een
combi microgolfoven.
Zorg in een combi oven wel dat je zeker de ovenstand gebruikt, want in de microgolf zal de pan vonken geven. Verder moet de temperatuur onder de 160 graden blijven. De pan is direct proper door de antiaanbaklaag en door zijn compacte formaat verlies je hier amper tijd aan. Heb je echt geen zin om af te wassen, dan plaats je ze ook in de vaatwasmachine.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 20 cm | Materiaal: Aluminium
Beste grote: Brabantia Chrome koekenpan
Voordelen:
- Licht
- Goedkoop
- Extra dikke bodem
- Snel op temperatuur
Nadelen:
- Antiaanbaklaag slijt sneller
Voor wie op zoek is naar een extra grote koekenpan, adviseren we het model van Brabantia. Gemiddeld heeft een koekenpan een formaat van 24 of 28 centimeter. Deze pan heeft een extra groot formaat met een diameter van 30 centimeter. Natuurlijk weegt de koekenpan iets meer door de omvang, maar door de keuze voor aluminium valt dit best goed mee.
De onderkant is extra dik, zo gaat er minder warmte verloren. Je maakt er bovendien ook jus in klaar, want daarvoor is ze zeker voldoende ruim. Het handvat is van roestvrij staal. Je gebruikt dit exemplaar ook in de oven tot 180 graden.
Verder zit er een antiaanbaklaag op de pan, maar het is geen keramische coating. De beschermlaag zal dus sneller slijten. Je kunt de beschermende laag best intact houden door houten spatels te gebruiken en de pan met de hand af te wassen. Als je dacht dat een grote pan automatisch duurder is, dan bewijst dit model het tegendeel. Je koopt ze voor een spotprijsje.
Geschikt voor: Inductie, oven, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 30 cm | Materiaal: Aluminium
Waar op letten bij het kopen van een bakpan?
Afmetingen
Als je het juiste formaat wilt selecteren voor je koekenpan, kijk dan naar de diameter. Gemiddeld heeft een koekenpan een diameter 28 centimeter. Daarin bak je vlees voor vijf personen. Bak je slechts één of twee stukjes vlees, dan hoef je geen grote pan in huis te halen. Een pan met een diameter van 20 of 24 centimeter zal dan een betere oplossing zijn.
Voor grote hoeveelheden kun je een koekenpan selecteren van 30 of 32 centimeter. Zorg dan wel dat je warmtebron hierop aangepast is. Een kleine pan kan ook voor grotere gezinnen een goede aanwinst zijn in huis. Je gebruikt ze om nootjes te roosteren of als er slechts één iemand een spiegeleitje bij het ontbijt wenst. Je hoeft dan niet telkens je grote pan tevoorschijn te halen.
Materiaal
Voor zij die graag een comfortabel lichte pan in huis halen, adviseren we aluminium. Aluminium koekenpannen zijn de lichtste in hun soort. Indien mogelijk, opteer dan voor een pan met een dubbele bodem. Je verliest minder snel warmte. Aluminium pannen zijn snel op temperatuur, maar ze koelen ook zeer snel af.
Gietijzer scoort het beste op het vlak van degelijkheid. Ze bestaan in de vorm van fonduepannen, braadpannen en koekenpannen. De pan weegt zwaarder, maar van slijtage is zelden sprake. Dat is trouwens ook het geval bij roestvrijstalen koekenpannen.
Let ook op het materiaal van het handvat. Een handvat uit kunststof kun je niet in de oven gebruiken. Ook hout kan slechts bepaalde temperaturen verdagen. Een handvat uit roestvrij staal is in dat opzicht de beste keuze.
Anti-aanbaklaag
Slijtage aan pannen treedt voornamelijk op aan de antiaanbaklaag. Zeker bij standaard antiaanbaklagen kan de coating beginnen te schilferen. Wil je een pan met een lange levensduur, selecteer dan een koekenpan zonder antiaanbaklaag of één met een keramische coating. Keramische antiaanbaklagen zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en ze zijn krasbestendig.
Heb je toch een exemplaar met een standaard antiaanbaklaag, gebruik dan geen metalen voorwerpen in de pan. Hoewel sommige pannen vaatwasmachinebestendig zijn, was je een pan met een antiaanbaklaag beter met de hand af. Ook gietijzeren pannen zijn, ondanks het gebrek aan een antiaanbaklaag, niet geschikt voor de vaatwasmachine. Stalen pannen reinig je zonder problemen in de vaatwasmachine.
Wat is een koekenpan?
Aangezien je de koekenpan vroeger voornamelijk gebruikte om pannenkoeken te bakken, kreeg ze de naam ‘koekenpan’. Hoewel er tegenwoordig specifieke pannenkoekenpannen bestaan, blijft de koekenpan populair voor dit klusje. Je herkent de pan aan de lagere rand en de lange steel. Je gebruikt dit type pan om vlees, vis, groenten en aardappelen aan te stoven, maar bijvoorbeeld ook om eieren of spek te bakken.
Dankzij de antiaanbaklaag en de lage rand is het gemakkelijk om gerechten om te schudden. De pan weegt namelijk een stuk minder dan de braad- of wokpan. De meeste koekenpannen bevatten geen deksel, maar er zijn zeker uitzonderingen. Kies voor een deksel als je stukken vlees nog even wilt laten garen vooraleer je aan tafel gaat.
Wat is het verschil tussen een koekenpan en een braadpan?
De koekenpan gebruik je om een stuk vlees op een hoge temperatuur dicht te schroeien. De braadpan gebruik je eerder om stoofpotjes te bereiden. Daarom noemen ze het ook wel een Dutch oven. Niet alleen is de functie van de pan verschillend, ook de vormgeving is anders.
Braadpannen zijn diepe pannen, voorzien van een deksel. De wanden zijn bijzonder dik om de warmte goed vast te houden. Dat maakt ze geschikt voor traag gegaarde gerechten. De koekenpan is veel fijner vormgegeven. De bodem is dunner en daardoor warmt de pan ook sneller op. Ze haalt gemakkelijk hoge temperaturen, ideaal om een eitje te bakken. Het nadeel is dat ze ook even snel warmte verliest, tenzij je voor een gietijzeren koekenpan gaat.
Wat is het verschil tussen een koekenpan en een hapjespan?
De hapjespan is misschien wel de minst gekende pan in de keuken. Dat komt omdat ze vaak onterecht een koekenpan genoemd wordt. Ze lijken goed op elkaar, maar de koekenpan heeft een lagere rand.
Bij de hapjespan staan de wanden recht op de bodem en ze zijn een stuk hoger. Daarom gebruik je de hapjespan voornamelijk om gerechten met saus te bereiden. Ook voor een dikker stuk vlees is deze pan ideaal. In tegenstelling tot een koekenpan bevat een hapjespan ook meestal een deksel.