In deze doorlichting gaan we op zoek naar de beste fonduepan. Afhankelijk van het type fonduepan zet je een avondje vlees-, vis-, chocolade- of kaasfondue op het menu. Iedereen heeft zijn eigen fonduevorkje en eet naar eigen smaak.
Een fondueset kan bestaan uit aardewerk, aluminium, gietijzer of roestvast staal. Zin om een avond gezellig te tafelen, lees dan zeker verder.
Onze selectie fonduepannen
- Beste prijs-kwaliteit: Princess Fondue Pure bij Bol.com
- Beste gietijzeren: Le Creuset Fondueset bij Bol.com
- Beste aardewerk: Boska Nero bij Bol.com
- Beste elektrische: Tefal Inox & Design EF2658 bij Coolblue
- Beste grote: Tristar FO-1109 bij Coolblue
- Beste kleine: Boska Tapas Nero bij Bol.com
- Beste voor chocoladefondue: Bestron Choco Fondue bij Bol.com
- Beste voor Camembert: Boska Cheese Baker bij Bol.com
- Beste koop: Tristar FO-1107 bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: Princess Fondue Pure
Voordelen:
- Mooi design
- Ruime inhoud
- Instelbare temperatuur
- Maataanduiding binnenin
- Vaatwasmachinebestendig
Nadelen:
- Spatdeksel zit los op de pan
De fonduepan van Princess gebruik je voor acht personen. De stokjes hebben elk een kleurmarkering en een afwerking in eikenhout. Bovendien is ook het onderstel van eikenhout. Het stel staat daarom mooi op je tafel. Om spatten te voorkomen krijg je een spatdeksel. Hierin zijn inkepingen voorzien om de fonduevorkjes vast te zetten. Let op, want het spatdeksel ligt los op de pan en kan daardoor gemakkelijk verschuiven. Wees ook steeds voorzichtig als je je stukje vlees neemt, want de inhoud van de fonduepan is gloeiend heet.
De pan zelf is van aluminium en goed voor een inhoud van 1,5 liter. De fondueset heeft verschillende opties qua temperatuur. Je hoeft enkel het type fondue aan te duiden en het toestel selecteert zelf de juiste instellingen. Er zijn in totaal vier standen: bouillon, chocolade, kaas of olie. In de Aziatische fonduepan voegt men bouillon toe en dat lukt ook in deze fonduepan van Princess. Het is een gezond alternatief voor olie. Binnenin staat tot slot een maataanduiding zodat je weet hoeveel vloeistof je mag toevoegen.
Geschikt voor: Elektrische fonduepan | Materiaal: Aluminium en hout | Capaciteit: 8 personen | Vermogen: 800 W
Beste gietijzeren: Le Creuset Fondueset
Voordelen:
- Goede warmteverdeling
- Blijft lang op temperatuur
- Vaatwasmachinebestendig
- Levenslange garantie
- Geen stopcontact nodig
Nadelen:
- Brandpasta of spiritus nodig
- Zwaardere pan
- Duur
Gietijzer is het beste materiaal naar warmtebehoud toe. Een fonduepan uit aluminium heeft een constante toevoer van warmte nodig om temperatuurschommelingen te vermijden. Gietijzer verdeelt de warmte daarentegen gelijkmatig en blijft lang op temperatuur. De pan van Le Creuset warm je op via je kookfornuis. Hij past op elk type fornuis, waaronder ook inductiekookplaten. Je maakt er bijvoorbeeld een bouillon in klaar vooraleer je aan tafel gaat. Daarna plaats je de pan op zijn onderstel en is hij direct klaar voor gebruik.
De RVS-brander werkt op spiritus of brandpasta. Met een inhoud van twee liter is hij geschikt voor zes personen. De gietijzeren fonduepan heeft houten handvaten en ook de fonduevorkjes zijn afgewerkt met hout. Deze blijven koel, waardoor je de pan gemakkelijk verplaatst. Wees wel voorzichtig, want gietijzer weegt wat meer. Gietijzeren pannen was je tot slot best met de hand af, met een minimum aan afwasmiddel.
Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch, keramisch en oven | Materiaal: Gietijzer en hout | Capaciteit: 6 personen
Beste aardewerk: Boska Nero
Voordelen:
- Hoogwaardige materialen
- Ruim handvat
- Verpakt in geschenkdoos
- Vaatwasmachinebestendig
- Geen stopcontact nodig
Nadelen:
- Uitsluitend voor kaasfondue
- Opwarmen kan enkel op gasfornuis
Boska heeft een ruim assortiment aan fonduepannen, waaronder ook deze goede fonduepan uit aardewerk. De set is specifiek ontworpen voor kaasfondue. De inhoud van de pan is voldoende ruim om vier personen van een hoofdmaaltijd te voorzien. Wil je enkel een voorgerecht serveren aan je gasten, dan lukt dat voor acht personen. Zorg dan wel voor twee extra vorkjes, want er zitten er slechts zes in de set.
Naast keramiek gebruikt Boska hoogwaardige materialen als gietijzer en roestvast staal in de set. Let op, want deze fonduepan warm je uitsluitend op via een gasfornuis. Als je geen gasfornuis hebt, kun je natuurlijk een andere pan gebruiken om de kaas op te warmen. De brander in het onderstel werkt op brandvloeistof die je afzonderlijk moet aankopen. Dankzij het ruime handvat hef je de pan veilig van zijn onderstel. Na gebruik mag je de fonduepan en de vorken in de vaatwasmachine reinigen. De kaasfondueset is bovendien verpakt in een geschenkdoos, ideaal als je nog een leuk cadeau zoekt.
Geschikt voor: Gas | Materiaal: Aardewerk, gietijzer en RVS | Capaciteit: 4-6 personen
Beste elektrische: Tefal Inox & Design EF2658
Voordelen:
- Stijlvol design
- Geïntegreerd spatdeksel
- Dubbele behuizing
- Vaatwasmachinebestendig
- Instelbare temperatuur
Nadelen:
- Geen handvaten
Hecht je veel waarde aan een mooi design, dan zit je goed met de elektrische fonduepan van Tefal. Je gebruikt deze pan voor allerlei types fondue, waaronder ook chocolade- en Chinese fondue. Er is een spatdeksel voorzien waarin je de fonduevorkjes vastzet. Een voordeel is dat dit spatdeksel vastzit op de pan. Bij sommige modellen ligt het deksel los op de pan en dat kan gevaarlijke scenario’s opleveren. De temperatuur is instelbaar op vijf verschillende standen.
De pan zelf is van roestvast staal en kreeg een zwarte afwerking. Er zitten acht fonduevorken bij de set. Iets om rekening mee te houden is de afwezigheid van handvaten. Je verwijdert de pan van het onderstel door de twee drukknoppen aan de zijkant in te duwen. De dubbele behuizing zorgt voor een goed warmtebehoud in de pan. Ook de reiniging is uiterst efficiënt. Je stopt de fonduepan gewoon in de vaatwasmachine. De pan bevat bovendien een antiaanbaklaag. Daardoor was je hem ook gemakkelijk met de hand af.
Geschikt voor: Elektrische fonduepan | Materiaal: RVS | Capaciteit: 8 personen | Vermogen: 800 W
Beste grote: Tristar FO-1109
Voordelen:
- Geïntegreerde saushouder
- Geschikt voor elk type fondue
- Instelbare temperatuur
- Vaatwasmachinebestendig
- Goedkoop
Nadelen:
- Spatdeksel zit los op de pan
Wil je fonduen met de familie of een groep vrienden, dan heb je een grote fonduepan nodig. De FO-1109 van Tristar is goed voor acht personen. Grotere fonduepannen komen zelden voor, want het moet veilig blijven. Iedereen moet comfortabel aan de pan kunnen. Zoek je een oplossing voor meer dan acht personen, overweeg dan twee fonduestellen aan te kopen. Dankzij de koude grepen hef je de Tristar FO-1109 gemakkelijk van zijn onderstel. De pan is gemaakt van RVS en is dus zeer duurzaam.
Leuk zijn de sauspotjes die je aan de onderkant kan bevestigen. Je kunt zo rechtstreeks je stukje vlees in de saus dippen. Je gebruikt deze fonduepan voor de meest uiteenlopende bereidingen. De vier temperatuurinstellingen maken hem geschikt voor vlees-, vis-, kaas- en chocoladefondue. Nadien reinig je de set gemakkelijk in de vaatwasmachine. Een aandachtspuntje is het spatdeksel, dit zit los op de pan.
Geschikt voor: Elektrische fonduepan | Materiaal: Gietijzer | Capaciteit: 4 personen | Vermogen: 1.400 W
Beste kleine: Boska Tapas Nero
Voordelen:
- Ideaal voor kleine hoeveelheden
- Eenvoudig in gebruik
- Vaatwasmachinebestendig
- Goedkoop
- Geen stopcontact nodig
Nadelen:
- Niet geschikt voor klassieke fondue
Een gezellige fondue avond met z’n twee, overweeg dan zeker de kleine fonduepan van Boska. Je krijgt vier vorkjes mee en een onderstel uit hout. Hierop plaats je een theelichtje om de inhoud van de pan warm te houden. Je krijgt bij de aankoop een theelichtje mee naar huis. Door de kleine inhoud van 400 milliliter is de warmte van dit lichtje voldoende. De pan is weliswaar niet geschikt voor een klassieke fondue met olie. Gebruik dit model eerder voor kaas, saus of chocolade.
Bij kaasfondue is het belangrijk om de kaas tijdig om te roeren. Door de geconcentreerde warmte van het kaarsje kan de bodem anders aanbakken. De inhoud opwarmen lukt via de microgolfoven, plaats de fonduepan dus niet op het fornuis. Als je geen magnetron hebt, kun je de inhoud ook eerst in een andere pan opwarmen. Na de maaltijd reinig je het pannetje in de vaatwasmachine.
Geschikt voor: Magnetron | Materiaal: Keramiek en hout | Capaciteit: 2 personen
Beste voor chocoladefondue: Bestron Choco Fondue
Voordelen:
- Retro design
- Beschikbaar in drie kleuren
- Instelbare temperatuur
- Vaatwasmachinebestendig
- Goedkoop
Nadelen:
- Accessoires zijn minder kwalitatief
- Opwarmen duurt iets langer
Deze retroset van Bestron gebruik je voor chocoladefondue en hij is beschikbaar in drie kleuren. Je hoeft bovendien niet veel geld op tafel te leggen om deze goedkope set in huis te halen. De temperatuur stel je eenvoudig in met de draaiknop. Er zijn drie verschillende standen. De inhoud van het pannetje is goed voor twee personen. Ideaal voor een origineel dessert. Het opwarmen van de chocolade kan wel wat tijd in beslag nemen.
De binnenpan maak je los en reinig je in de vaatwasmachine. Er zitten ook heel wat accessoires bij, maar deze zijn van kunststof en zeer broos. Je kunt natuurlijk ook andere fonduestokjes gebruiken om je stukje fruit in de chocolade te dippen. Zorg dat je stukjes fruit zo droog mogelijk zijn, want anders kan de chocolade gaan schiften.
Geschikt voor: Elektrische fonduepan | Materiaal: Kunststof en aluminium | Capaciteit: 2 personen | Vermogen: 25 W
Beste voor Camembert: Boska Cheese Baker
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Inclusief deksel en receptenboek
- Vaatwasmachinebestendig
- Goedkoop
- Geen stopcontact nodig
Nadelen:
- Opwarmen duurt iets langer
- Zonder vorkjes
De multifunctionele ovenschaal van Boska gebruik je onder andere voor kaasfondue. Je gebruikt dit model bijvoorbeeld om een stuk Camembert op te warmen. Plaats de ovenschaal in de oven met wat look en olijfolie voor het beste resultaat. Door het deksel blijven alle smaken goed in de schaal. Nadien plaats je de pot op zijn onderstel, bovenop een theelichtje. Ook voor andere kazen werkt dit kommetje perfect. Heb je nog wat kaas over, dan bewaar je er gemakkelijk wat restjes in. Ook hier komt het deksel handig van pas, want Camembert heeft bijvoorbeeld een stevige geur.
Natuurlijk kun je er ook andere bereidingen in klaarmaken zoals sausjes of vis. Bij je aankoop krijg je bovendien een receptenboekje. Zo kun je alvast wat inspiratie opdoen. Voorzie wel kleine vorkjes. Deze zitten helaas niet in het pakket. Vergeet ook je ovenwanten niet, want de handvaten kunnen warm worden. De ovenschaal is tot slot van porselein en past daardoor gemakkelijk in de vaatwasmachine.
Geschikt voor: Oven | Materiaal: Porselein | Capaciteit: 2 personen
Beste koop: Tristar FO-1107
Voordelen:
- Goedkoop
- Multifunctioneel
- Instelbare temperatuur
- Voorzien van antislipvoetjes
Nadelen:
- Niet vaatwasmachinebestendig
- Spatdeksel zit los op de pan
Een goede fonduepan aan een voordelige prijs is de FO-1107 van Tristar. Dit fonduestel is geschikt voor acht personen en bruikbaar voor de meest uiteenlopende soorten fondue. Als je dus op zoek bent naar een Chinese fondueset, dan kun je evengoed dit goedkope model van Tristar in huis halen. De temperatuur is instelbaar via de draaiknop. Je krijgt ook een spatdeksel en acht fonduevorken. De vorken kun je reinigen in de vaatwasmachine. De pan beschikt over een antiaanbaklaag waardoor deze niet geschikt is voor de vaatwasmachine.
Vergeet de goedkope fonduepan niet los te koppelen vooraleer je hem opheft. De aansluiting is namelijk verbonden aan de handvaten. Onderaan zijn antislipvoetjes voorzien voor een stabiele werking. De pan zelf is van aluminium en voelt dus comfortabel licht aan. Zoek je een multifunctionele fonduepan met een ruime inhoud, dan is de Tristar FO-1107 de beste fonduepan voor jou.
Geschikt voor: Elektrische fonduepan | Materiaal: Aluminium en RVS| Capaciteit: 8 personen | Vermogen: 1.000 W
Waar op letten bij het kopen van een fondueset?
Type fondue
Een fonduepan kan voor verschillende soorten fondue geschikt zijn. De meest klassieke vorm is met olie. Hierbij gaar je allerlei stukjes vlees en vis in een hete olie. Kies een neutrale olie die hoge temperaturen kan verdragen om spatten zoveel mogelijk te voorkomen. Denk maar aan zonnebloem- of arachideolie. Ga je specifiek voor visfondue, dan kun je in de plaats van olie ook bouillon of vissaus gebruiken.
Een andere variant is kaasfondue. Je smelt dan kaas in een fonduepan of een caquelon en dipt er stukjes brood in. Je roert de kaas best regelmatig om. Zo voorkom je dat je een aangekoekte bodem krijgt. Rasp de kaas fijn en voeg deze toe aan de fonduepan. Je kunt eventueel ook wat witte wijn toevoegen voor extra smaak.
Als dessert bestaat er tot slot ook nog chocoladefondue. Deze bereiding maak je op dezelfde manier klaar, maar je smelt chocolade in plaats van kaas. In de gesmolten chocolade dip je vruchten als aardbeien en stukjes banaan of koekjes.
Materiaal
Het materiaal van een goede fonduepan kan bestaan uit aluminium, roestvrij staal of gietijzer. Net zoals bij gietijzeren pannen, blijft ook een fonduepan uit gietijzer bijzonder lang warm. Ze weegt natuurlijk iets meer en vaak is ze ook wat duurder.
Verkies je een licht model, dan is aluminium een goed alternatief. Ook roestvrij staal is lichter dan gietijzer. Bovendien is het kwalitatiever dan aluminium. Let ook op het materiaal van de handvaten. Idealiter heeft je fonduepan koude grepen zodat je de pan veilig kunt verplaatsen.
Warmtebron
Een fondueset werkt elektrisch of op basis van een brander. Een aantal modellen hebben ook een onderstel waarop je waxinelichtjes plaatst. Dit type warmtebron zul je uitsluitend bij kaas- of chocoladefondue terugvinden. Als je fonduepan voorzien is van een brander, dan werkt deze met brandpasta of een brandvloeistof. Men spreekt dan van een spiritusbrander.
Je verwarmt de pan eerst voor op het fornuis of in de magnetron. Daarmee warm je de olie, saus of bouillon op. Lees altijd de gebruiksaanwijzing door om te weten op welk type fornuis je de pan mag plaatsen. Gietijzer past bijvoorbeeld op elk type fornuis, maar dat is niet het geval bij aluminium.
Nadat de vloeistof in de pan op temperatuur is, zet je de fonduepan op de brander. Zo blijft alles goed warm. Je kunt de vloeistof ook in een andere kom opwarmen en overgieten in de fonduepan. Doe dit natuurlijk met de nodige voorzichtigheid.
Wat kun je in een fonduepan bereiden?
Fonduen is, net als gourmetten, een populair gerecht om samen te tafelen. Uiteraard ben je benieuwd wat je allemaal in de fonduepan kunt klaarmaken. De fonduepan kan ingeschakeld worden bij het voorgerecht of hoofdgerecht, maar ook als je een origineel dessert zoekt. Kaasfondue is bijvoorbeeld populair als voorgerecht, maar het kan ook als hoofdmaaltijd gegeten worden. Kies vooral zelf welke kaas je graag aan de pan toevoegt. Rasp de kazen fijn om het smeltproces te bevorderen.
Wil je de fonduepan tijdens het hoofdgerecht op tafel zetten, dan serveer je gemakkelijk vlees en vis. Gebruik als basis een lekkere bouillon of soep. Wil je liever een klassieke fondue avond, ga dan voor olie. Zorg dat het vlees en de vis in kleine stukjes gesneden zijn. Serveer daarnaast nog wat bijgerechten met groenten, want deze zijn niet geschikt voor de fondue. Als dessert gebruik je de fonduepan om chocolade te smelten. Hierin dip je dan kleine stukjes fruit, maar ook brood of kleine wafeltjes passen bij dit type dessert.
Welke olie gebruik je in een fonduepan?
Het is belangrijk om de juiste soort olie te gebruiken voor je fonduepan. Je moet de olie kunnen verhitten tot 150 graden. Enkel dan zal je vlees een krokant korstje krijgen. In de winkel vind je meestal specifieke olie voor de fonduepan. Het gaat dan om een neutrale olie, zodat de pure smaak van vis of vlees niet verloren gaat. Denk maar aan een combinatie van zonnebloemolie, maïsolie of druivenpitolie. Soms zijn er nog wat kruiden toegevoegd zoals rozemarijn of tijm.
De hoeveelheid olie die je nodig hebt, hangt uiteraard samen met de grootte van je pan. Op de meeste fonduepannen staat binnenin een maataanduiding. Je weet dan exact hoeveel olie je moet toevoegen. Voeg nooit meer olie toe dan aangegeven. Voor vier tot zes personen heb je gemiddeld een liter olie nodig. Voorzie verder ongeveer 300 gram vlees of vis per persoon.
Hoe moet je een kaasfonduepan schoonmaken?
Aangekoekte etensresten verwijder je meestal door ze een nachtje te laten weken in heet water. Bij de kaasfonduepan is dat helaas geen oplossing. Door de hoge temperatuur smelt de kaas terug. Dankzij onze handige tips maak je je fonduepan weer proper:
- Heb je restjes kaas over na een avondje kaasfondue, bewaar deze dan gerust in de koelkast. Het mengsel is nog één tot drie dagen houdbaar.
- Vul de fonduepan daarna met ijskoud water. Door koud water toe te voegen, komen de resten makkelijker los.
- Nadien giet je het vuile water weg en neem je wat keukenpapier of een houten lepel bij de hand. Veeg de laatste restanten weg.
- Als de bodem aangekoekt is, kun je ook azijn en soda toevoegen. Even laten inwerken en de bodem van je pan is weer schoon.
- Na deze stappen was je de fonduepan af met wat afwasmiddel en je fonduepan is zogoed als nieuw.