In dit artikel zijn we ook zoek gegaan naar de beste sauteerpannen. Je gebruikt ze om vlees of groenten te bakken, maar ook braiseren is mogelijk. Je voegt dan wijn, bier of bouillon toe aan je gerecht. De sauteuse, ook wel een hapjespan genoemd, lijkt erg goed op een koekenpan. De rand is alleen een stuk hoger, waardoor ze zich uitstekend leent om sauzen in te koken.
Sauteerpannen worden zowel met als zonder deksel verkocht en ook naar materiaal toe zijn de mogelijkheden ruim. Lees hieronder om de beste hapjespan voor jou te vinden.
Onze selectie sauteerpannen
- Beste prijs-kwaliteit: GreenPan Venice Pro bij Amazon
- Beste goedkope: Tefal Natural Force bij Coolblue
- Beste gietijzeren: Le Creuset bij Coolblue
- Beste keramische: GreenPan Torino Keramische Hapjespan bij Coolblue
- Beste set: Tefal Ingenio Unlimited bij Bol.com
- Beste grote: Westinghouse Performance Series bij Bol.com
- Beste kleine: Demeyere Apollo bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: GreenPan Venice Pro
Voordelen:
- Keramische antiaanbaklaag
- PFAS-vrij
- Lichte pan
- Inclusief deksel
- Eenvoudig te reinigen
Nadelen:
- Handvaten worden heet
Onze favoriete keuze gaat naar de GreenPan Venice Pro hapjespan. Ze kan op alle warmtebronnen geplaatst worden en heeft een keramische antiaanbaklaag. Deze is duurzaam en kan hoge temperaturen verdragen. Er komen bovendien geen giftige stoffen aan te pas, want ze is PFAS-vrij. Door de kwalitatieve beschermlaag past de pan gemakkelijk in de oven. Andere beschermlagen beginnen bij deze temperaturen te schilferen. Ook de handvaten lenen zich uitstekend voor de oven. Ze zijn namelijk compact ontworpen.
Bovendien bevat de Venice Pro een deksel. Dat is ideaal om gerechten verder te laten sudderen, zonder spatten. De lichte pan is gemaakt van aluminium. Je verplaatst ze gemakkelijk naar een ander vuur, maar let op met de handvaten. Deze kunnen goed heet worden aangezien ze van roestvrij staal zijn. Gebruik dus ovenwanten om je handen te beschermen.
Je gebruikt de sauteerpan voor vier personen, ideaal voor een gemiddeld gezin. Idealiter was je de pan met de hand af om de levensduur te verlengen. Gebruikers geven aan dat ze eenvoudig te reinigen is. Het vuil komt snel los en de pan oogt na regelmatig gebruik nog steeds nieuw.
Diameter: 26 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch en oven | Materiaal: Aluminium en RVS
Beste goedkope: Tefal Natural Force
Voordelen:
- Inclusief deksel
- Mooi design
- Thermo-Signal spot
- Antiaanbaklaag met Mineralia+ coating
- Goedkoop
Nadelen:
- Geen keramische antiaanbaklaag
- Niet geschikt voor oven
- Kleiner formaat
De goedkope sauteerpan van Tefal heeft een houten handvat en ook de knop op het deksel is van hout. Niet alleen oogt dit mooi, maar houten handvaten warmen ook minder snel op. Let wel, het hout zorgt ervoor dat je deze pan niet in de oven kan gebruiken. Een deksel is wenselijk als je gerechten nog even wilt laten sudderen. De bodem van de pan heeft een Thermo-Signal spot. Deze technologie van Tefal zorgt ervoor dat je weet wanneer de pan op temperatuur is.
De sauteuse heeft een antiaanbaklaag, maar die is niet keramisch. Plaats je de pan in de oven, zorg er dan voor dat de temperatuur onder de 175 graden blijft. De beschermlaag bevat wel een Mineralia+ coating om ze krasbestendig te maken. De pan zelf is van roestvrij staal.
Het is een gebruiksvriendelijke pan met een goede prijs. Bovendien is ze gemakkelijk schoon te maken. Doe dat wel met de hand. De pan heeft, met een diameter van 24 centimeter, een kleiner formaat. Je bakt er twee tot drie hamburgers in. Ze past tot slot op elk type kookfornuis, waaronder ook inductiekookplaten.
Diameter: 24 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas en elektrisch | Materiaal: RVS en hout
Beste gietijzeren: Le Creuset 28cm
Voordelen:
- Lange levensduur
- Ruim
- Levenslange garantie
- Ideaal voor traag gegaarde gerechten
- Koude greep
Nadelen:
- Niet geschikt voor oven
- Duur
- Geen deksel
Naast sauteerpannen maakt Le Creuset ook braad- en grillpannen. Kenmerkend is de keuze voor gietijzer. Je plaatst het materiaal op elk type warmtebron. Gietijzer is weliswaar iets zwaarder, maar naar slijtage toe zijn het de beste pannen. De gietijzeren sauteerpan van Le Creuset scoort dan ook goed voor professioneel en frequent gebruik. Heb je schade aan de pan, dan maak je gebruik van de levenslange garantie. Het formaat is goed om vijf hamburgers aan te stoven.
Gietijzeren pannen hebben zelden een antiaanbaklaag. Die vormt zich namelijk vanzelf naarmate je de pan gebruikt. Was de pan met de hand af en wees zuinig met afwasmiddel. De hoge randen van gietijzer zijn ideaal om een gerecht verder te laten garen. Gietijzer geeft langzaam warmte af. Je kunt groenten op die manier indirect garen, net zoals in de stoomkoker.
Een deksel ontbreekt op dit exemplaar. Let dus op met sauzen die vlekken kunnen veroorzaken. Wil je de pan in de oven gebruiken, kies dan een ander model. Door het houten handvat is dit niet mogelijk. Tijdens het bakken warmt het handvat wel minder snel op dan een handvat uit RVS.
Diameter: 28 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas en elektrisch | Materiaal: Gietijzer en hout
Beste keramische: GreenPan Torino Keramische Hapjespan
Voordelen:
- Keramische antiaanbaklaag
- Inclusief deksel
- Goedkoop
- Vaatwasmachinebestendig
- PFAS-vrij
Nadelen:
- Slijt iets sneller
De goede sauteerpan van GreenPan heeft een klassiek zwart design en een keramische antiaanbaklaag. De antiaanbaklaag schilfert niet bij hoge temperaturen en is krasbestendig. Er komen bovendien geen giftige stoffen vrij tijdens het koken, want de pan is PFAS-vrij. Let er altijd op dat je een antiaanbaklaag zonder teflon neemt. Teflon kan schade veroorzaken aan het spijsverteringsstelsel, maar ook aan je lever en schildklier.
Je plaatst de pan op alle warmtebronnen en door haar keramische beschermlaag is ze ook geschikt voor de oven. Dankzij de compacte handvaten neemt ze minder plaats in. Zorg wel dat de temperatuur onder de 180 graden blijft, anders kunnen de handvaten smelten. De rest van de pan is gemaakt van aluminium.
Je maakt er een gerecht voor vijf personen in klaar. De keramische sauteerpan is goed voor verschillende recepten. Dankzij de antiaanbaklaag maak je er bijvoorbeeld ook risotto in klaar, zonder aangekoekte bodem. Er zit tot slot een deksel op, ideaal om spatten van tomatensaus of jus te voorkomen. Een leuk voordeel van deze pan is dat je ze in de vaatwasmachine mag stoppen. Ook de prijs is een echte meevaller.
Diameter: 28 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch en oven | Materiaal: Aluminium en kunststof
Beste set: Tefal Ingenio Unlimited
Voordelen:
- Compact
- Complete set van vijf pannen
- Ideaal voor kleine keuken
- Inclusief deksels en spatels
- Thermo-Signal spot
Nadelen:
- Geen keramische antiaanbaklaag
Tefal ontwierp met de Ingenio Unlimited een compacte pannenset. De vijf pannen passen vlot in elkaar zodat je ze gemakkelijk kunt opbergen. Je krijgt twee handvaten waarmee je alle pannen kunt bedienen. Ze zijn telkens afneembaar. De pannen zelf hebben een titanium coating. Deze gaat zes keer langer mee dan een standaard antiaanbaklaag. Ze zijn krasbestendig, maar let toch op met metalen voorwerpen.
Tefal koos voor aluminium om de pannen licht te houden. Elk exemplaar bevat bovendien een Thermo-Signal spot. Deze laat je weten wanneer de pan voldoende heet is. Je kunt de vijf pannen op elke warmtebron gebruiken en ook in de oven tot 175 graden. Verder krijg je drie glazen deksels en drie spatels uit kunststof. In principe zijn de pannen vaatwasmachinebestendig. Voor een langere levensduur adviseren we ze met de hand af te wassen.
Echt hoge temperaturen verdraagt deze set niet. Een keramische antiaanbaklaag scoort daar beter in. De pannenset is ideaal voor kleine keukens. Je hebt een volwaardige set in huis en verliest weinig ruimte in de keukenkast. De prijs ligt natuurlijk wat hoger, maar je haalt dan ook vijf pannen in huis.
Diameter: 28, 24, 20, 24, 16 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch en oven | Materiaal: Aluminium en kunststof
Beste grote: Westinghouse Performance Series
Voordelen:
- Ook te gebruiken als wok- en braadpan
- Twee siliconen handvat covers
- Inclusief deksel
- PFOA-, PFAS- en PTFE-vrij
Nadelen:
- Neemt veel plaats in
Kook je vaak grotere hoeveelheden, dan komt de hapjespan van Westinghouse goed van pas. De pan heeft een extra grote diameter van 32 centimeter. Je maakt er bijvoorbeeld ook eenpansgerechten in klaar, zoals pasta of paella. De pan is gelukkig gemaakt van gegoten aluminium, waardoor het gewicht best goed meevalt. Je krijgt twee compacte handvaten aan de zijkant om de pan te verplaatsen. Deze blijven trouwens koel, want je krijgt twee siliconen handvat covers mee naar huis.
Er zit een degelijke antiaanbaklaag op de pan, maar ze is niet keramisch. De PFOA-vrije antiaanbaklaag heeft een QuanTanium coating en is krasbestendig. Je gebruikt de grote sauteerpan ook als wok- en braadpan. Het deksel bevat een reliëf aan de binnenkant waardoor het vocht terug in je gerecht druppelt. Zo blijft het sappig. Je plaatst de pan bovendien in de oven tot 230 graden. Dat lukt natuurlijk alleen bij een grote oven, aangezien de pan relatief veel plaats inneemt.
Diameter: 32 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch en oven | Materiaal: Gegoten aluminium en metaal
Beste kleine: Demeyere Apollo
Voordelen:
- Mooi ontwerp
- Bestand tegen hoge temperaturen
- Gelast handvat
- Neemt weinig plaats in beslag
- Lange levensduur
Nadelen:
- Geen antiaanbaklaag
Kook je slechts voor twee, dan heeft Demeyere een kleine sauteerpan in zijn assortiment. De RVS-pannen van Demeyere hebben geen antiaanbaklaag. Ze kregen wel een speciale behandeling waardoor ze spierwit blijven, zelfs na jarenlang gebruik. Door de zachte ronding in de pan is ze ideaal voor sauzen. De klopper bereikt gemakkelijk alle zijden van de pan waardoor de saus niet blijft kleven. RVS is bestand tegen zeer hoge temperaturen.
Je plaatst de sauteuse op elk type fornuis en ook voor de oven is deze pan ideaal. Door zijn kleine formaat past hij in elke oven, ondanks zijn langere handvat. Het handvat van een steelpan warmt minder snel op, maar door de materiaalkeuze zal het na verloop van tijd toch heet worden. Het handvat is gelast aan de pan. Er kruipt geen vuil tussen waardoor het geheel gemakkelijk te reinigen is. De kleine sauteuse is van uitstekende kwaliteit en heeft een lange levensduur. Ze neemt weinig plaats in, maar kost helaas wat meer.
Diameter: 20 ø cm | Geschikt voor: Inductie, gas, elektrisch en oven | Materiaal: RVS
Waar op letten bij het kopen van een sauteerpan?
Materiaal pan
Een sauteerpan kan van aluminium, roestvast staal of gietijzer gemaakt zijn. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Aluminium is snel op temperatuur, maar verliest ook snel warmte. De pannen zijn ideaal als je een lichte pan verkiest. Ze hebben meestal een antiaanbaklaag. Let erop dat de antiaanbaklaag zonder teflon is. Sauteerpannen zonder antiaanbaklaag zijn moeilijker te reinigen.
Roestvast staal is iets degelijker dan aluminium. Het is een duurzaam materiaal dat niet roest. Niet alle pannen uit RVS hebben een antiaanbaklaag. Tot slot heb je nog de varianten in gietijzer. Deze pannen koop je aan voor het leven. Ze zijn slijtvast en houden bijzonder lang warmte vast. Gietijzeren pannen hebben zelden een antiaanbaklaag en ze wegen ook wat meer. Ze kunnen wel een beschermlaag uit emaille hebben.
Afmetingen en gewicht
Om de grootte van je pan te ontdekken, kijk je naar de diameter. Deze geeft aan voor hoeveel personen je eten kunt bereiden. Maak je vaak kleinere hoeveelheden klaar, dan is een pan met een diameter tussen 20 en 24 centimeter voldoende groot. Een pan van 24 tot 26 centimeter is goed voor een gemiddeld gezin. Heeft je pan een diameter van 26 centimeter, dan bak je er vier hamburgers in. Extra grote pannen zijn ook te verkrijgen. Pannen met een diameter van 30 tot 32 centimeter behoren tot de grootste modellen.
Het gewicht van je sauteuse hangt nauw samen met de materiaalkeuze. Gietijzeren pannen behoren tot de zwaarste modellen. Zorg bij een gietijzeren pan dat je ze comfortabel kunt verplaatsen. Heb je liever een licht model, koop dan een exemplaar uit aluminium of RVS. Deze pannen houden minder lang warmte vast, maar ze zijn makkelijker te hanteren.
Deksel
Sauteerpannen zijn niet standaard voorzien van een deksel. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je een model met of zonder deksel. Vooral als je gerechten wilt laten sudderen of garen op een laag vuurtje, komt een deksel goed van pas. De warmte blijft dan langer in de pan. Ook wanneer je sauzen wilt inkoken, kun je spatten voorkomen met een goed deksel.
Heb je een gietijzeren pan, dan zal die langer warm blijven. In dit geval is een deksel minder belangrijk. Aluminium verliest snel warmte. Wanneer je een koud stuk vlees in een aluminium pan legt, koelt die snel af. Door een deksel op de pan te plaatsen, gaat de temperatuur snel terug omhoog.
Wat is een hapjespan?
Een hapjespan, ook wel een sauteuse of sauteerpan genoemd, lijkt sterk op de koekenpan. Alleen is de rand van een hapjespan een stuk hoger. Je gebruikt ze voor bakken, braden, braiseren of stoven. Afhankelijk van je eigen voorkeur kies je een model met of zonder deksel. Ook qua materiaal heb je een ruime keuze. Ze zijn gemaakt van roestvast staal, aluminium of gietijzer.
Waarvoor gebruik je een sauteerpan?
In de sauteerpan maak je verschillende gerechten klaar. Door de hogere rand stoof je er een groot stuk vlees in, maar ook restjes opwarmen lukt perfect. Zoek je een goede pan om sauzen te bereiden, dan kan dat perfect in de sauteuse. Sommige sauteerpannen hebben namelijk een bolvormige bodem waardoor je gemakkelijk alle zijden bereikt met je garde. Heb je een ruime hapjespan met een deksel, dan maak je er ook paella, roerbakgerechten of groenteschotels in klaar.
Wat is het verschil tussen een wokpan en een hapjespan?
De wokpan en de sauteerpan hebben allebei een hogere rand. De rand van de hapjespan is echter vrij recht, terwijl die van de wokpan breder uitloopt naar boven toe. Ook is de rand van de hapjespan dikker dan die van een wokpan. Hierdoor houden hapjespannen beter warmte vast.
De wokpan heeft een ronde vorm, waarin je soepel gerechten kunt opschudden. Het formaat van de bolvormige wokpan is groter en ze heeft vaak een lange steel als handvat. De hapjespan gebruik je voor gerechten met saus of een groter stuk vlees, terwijl je de wokpan gebruikt voor Aziatische gerechten. Net als bij de sauteuse bestaan er ook elektrische wokpannen.
Wat is het verschil tussen een koekenpan en een hapjespan?
Zowel de koekenpan als de hapjespan gebruik je voor bakken en braden. De koekenpan heeft weliswaar een lagere rand dan de hapjespan. Ze zijn bijgevolg minder interessant als je een groot stuk vlees wilt braden. Ook om sauzen te bereiden is de rand van de koekenpan te laag. Van zodra de saus begint te koken, loopt de pan over. De koekenpan gebruik je eerder om vlees, groenten of aardappelen in te bakken.
Een hapjespan herken je dan aan de rechte, hogere rand. Vaak zit er een deksel op, maar dat is optioneel. De koekenpan is daarentegen open en bevat geen deksel. De hapjespan gebruik je bijvoorbeeld om gerechten in te bereiden met een saus of voor een gebraad. Je stooft het vlees dan eerst aan en daarna plaats je het deksel op de pan. Vlees braden lukt natuurlijk ook in een braadpan.