Dankzij de beste snijmachine heb je op elk moment vers vleesbeleg in huis. De machine kan een glad, een gegolfd of een gekarteld mes hebben, afhankelijk van wat je ermee wil snijden. Fijne vleeswaren en kaas snijd je best met een glad of gegolfd mes. Brood snijden lukt dan weer beter met een gekarteld mes.
Je kiest zelf de snijdikte van de plakjes en hoeveel sneetjes je wenst. Zo blijven de producten langer vers en je hoeft zelden iets weg te gooien. Of je nu een professionele machine zoekt of eentje voor thuisgebruik, in dit artikel ontdek je onze favoriete snijmachines.
Onze selectie snijmachines
- Beste prijs-kwaliteit: Graef SKS 11001 bij Bol.com
- Beste goedkope: SilverCrest Kitchen Tools Allessnijder bij Bol.com
- Beste professionele: Hendi Vleessnijmachine bij Bol.com
- Beste inklapbare: Ritter Elexa 7 bij Krefel
- Beste kleine: Domo MS171 bij Bol.com
- Beste multifunctionele: Eldom Professionele Vleessnijmachine bij Bol.com
- Beste handmatig: Ritter Piatto 5 Handsnijmachine bij Mystore
- Beste koop: Magimix T190 bij Coolblue
Beste prijs-kwaliteit: Graef SKS 11001
Voordelen:
- Uitbreidbaar met glad mes
- Beschermkap voor vingers
- Energiezuinig
- Multifunctioneel
- Breed instelbare snijdikte
Nadelen:
- Glad mes afzonderlijk aan te kopen
De Graef SKS 11001 is een echte alleskunner. Wil je vis, groenten, fruit, kaas, brood of fijne vleeswaren snijden, dan is dit het beste toestel voor deze karwei. Het keukenapparaat doet zijn imago van beste snijmachine alle eer aan. Standaard wordt de snijder geleverd met een gekarteld mes, maar het is perfect mogelijk om een bijkomend glad mes bij te bestellen. De snijmessen wissel je eenvoudig.
Het gladde mes gebruik je voor zeer fijne vleeswaren. De messen zijn telkens gemaakt van inox en ze zijn van degelijke kwaliteit. Aan het uiteinde van het mes zit bescherming ingebouwd zodat je niet in de slede kan snijden. De snijdikte pas je eenvoudig aan met een draai aan de knop. Je stelt het toestel in tussen de 0 en 20 millimeter. Zowel fijne plakjes als ruwer snijwerk zijn mogelijk met de Graef SKS 11001.
De aluminium behuizing zorgt voor een licht gewicht. Desondanks is het een robuuste snijmachine die onderhoudsvriendelijk is. De onderdelen zijn namelijk vaatwasserbestendig. De motor draait krachtig en is energiezuinig ontworpen. Voor de kabel is er een opbergvak voorzien. Er is tot slot een veiligheidsschakelaar en een beschermkap uit kunststof om je vingers te beschermen.
Vermogen: 170 W | Geschikt voor: Vleeswaren, vis, kaas, brood, fruit en groenten | Type mes: Gekarteld mes | Afmetingen: 34,3 x 23,7 x 25,2 cm
Beste goedkope: SilverCrest Kitchen Tools Allessnijder
Voordelen:
- Stille snijmachine
- Goedkoop
- Hoger opvangbakje
- Duimbescherming
- Breed instelbare snijdikte
Nadelen:
- Lage rotatiesnelheid
- Reiniging vergt meer tijd
Een goedkope snijmachine vind je bij SilverCrest. Je gebruikt hem voor fijne plakjes, maar ook voor dikkere sneden tot twee centimeter. De machine bevat een gekarteld mes van roestvrij staal. De rest van het toestel is van metaal zodat je de onderdelen eenvoudig kunt reinigen. Onder de snijmachine zijn rubberen voetjes voorzien. De machine kan dus niet wegglijden tijdens het snijden. Bovendien is er ook een veiligheidsschakelaar.
Het opvangbakje heeft hogere randen, ideaal om de gesneden plakjes op te vangen. Je verwerkt gemakkelijk kleine restjes. Je gebruikt dan de restenhouder zodat je vingers niet te dicht tegen het mes aanleunen. In combinatie met de duimbescherming blijft je hand veilig bij elke snijbeweging. Je kunt de restenhouder en de opvangschaal gemakkelijk reinigen in de vaatwasmachine.
Een minpuntje ligt bij de rotatiesnelheid. Het mes draait relatief traag. Je moet dus voldoende tijd nemen om vlees te snijden. Dat brengt natuurlijk wel het voordeel mee dat de machine weinig lawaai maakt. De reiniging van het toestel vergt tot slot ook wat meer tijd.
Vermogen: 120 W | Geschikt voor: Vleeswaren, brood, fruit, kaas en groenten | Type mes: Gekarteld mes | Afmetingen: 34 x 24 x 23 cm
Beste professionele: Hendi Vleessnijmachine
Voordelen:
- Krachtige motor
- Geschikt voor continu gebruik
- Ideaal voor fijner snijwerk
- Veiligheidsschild
- Ingebouwde slijpsteen
Nadelen:
- Niet geschikt voor kaas
- Duur
Als je de vleessnijder wil gebruiken voor grote hoeveelheden, dan heb je een mes nodig met een hoge rotatiesnelheid en een krachtige motor. De professionele snijmachine van Hendi is dan de beste optie. Het toestel kan ook gebruikt worden in horecazaken. Door het hoge vermogen van de motor is deze goede snijmachine zelfs geschikt voor zeer harde vleeswaren. Ook wanneer je voor een langere tijd plakjes moet snijden, blijft de machine krachtig draaien.
Er is een speciale beveiliging ingebouwd tegen oververhitting. De behuizing is van aluminium, maar kreeg een rode coating. Hij past dus ook mooi op je aanrecht. De antislipvoetjes zorgen voor een stabiele en veilige werking. Gerechten zoals carpaccio zijn uitstekend te bereiden met dit gladde mes. Het heeft een diameter van 22 centimeter. Je snijdt er sneetjes mee tot twaalf millimeter.
Om de snijmachine te reinigen kun je de onderdelen eenvoudig losmaken. Het mes is ook uitneembaar. Als je de machine goed gebruikt, hoef je het mes maar een paar keer per jaar te slijpen. Je kunt dit doen met de slijpsteen op het toestel zelf. In de handleiding vind je hiervoor de instructies. Om kaas te snijden zal je wel een ander mes moeten aankopen. Er zit namelijk geen antikleefcoating op het mes.
Vermogen: 280 W | Geschikt voor: Vleeswaren, fruit en groenten | Type mes: Glad mes | Afmetingen: 44 x 42 x 35 cm
Beste inklapbare: Ritter Elexa 7
Voordelen:
- Compact opvouwbaar
- Eco-motor
- Stand voor manueel of continu gebruik
- Veilige werking door dubbele knop
- Uitbreidbaar met glad mes
Nadelen:
- Reiniging vergt meer tijd
- Duur
Heb je weinig plaats in de keuken, dan haal je met de Elexa 7 van Ritter een compacte snijmachine in huis. Nadat alle plakjes gesneden zijn, vouw je het volledige toestel compact op. Opgeplooid is het slechts tien centimeter breed. Ook tijdens het snijden vergt het toestel weinig ruimte op je keukenaanrecht. De metalen behuizing oogt professioneel en degelijk. De eco-motor is twintig procent zuiniger dan het voorgaande model.
Hoewel je de slede en het mes kunt afnemen, moet je voor de reiniging iets meer tijd incalculeren. Er zijn veel hoekjes en kantjes waar vuil tussen kan kruipen. Je gebruikt de elektrische snijmachine ook om brood te snijden. Kruimels zuig je dan eenvoudig op met een kruimeldief. Als je vlees gesneden hebt, zal je het toestel grondig moeten reinigen.
Je kiest zelf of je de machine manueel wilt gebruiken of continu wilt laten draaien. De laatste stand is gemakkelijk als je een grotere hoeveelheid plakjes wilt snijden. De beveiliging werkt op basis van een twee-vingersysteem. Je kan de machine alleen activeren door twee knoppen te combineren. Het mes kan daardoor niet zomaar beginnen te draaien. Je kunt optioneel ook een glad mes aankopen voor fijnere vleeswaren.
Vermogen: 65 W | Geschikt voor: Vlees, brood, fruit, kaas en groenten | Type mes: Gekarteld mes | Afmetingen: 34 x 24 x 20 cm
Beste kleine: Domo MS171
Voordelen:
- Licht
- Compact
- Goedkoop
- Veilige werking door dubbele knop
- Eenvoudig in gebruik
Nadelen:
- Niet geschikt voor harde producten
- Behuizing uit plastic
De Domo MS171 is niet alleen compact, maar ook goedkoop. In tegenstelling tot andere snijmachines heeft dit model een behuizing uit kunststof. De machine blijft daardoor licht, maar is minder stabiel dan een model uit metaal. Je gebruikt hem dan ook voornamelijk voor zachtere vleeswaren en brood. Hij is minder geschikt voor harde vleeswaren en ook voor harde kaassoorten is dit niet het beste toestel. Gebruik de kleine snijmachine eerder voor producten als brood, hespenworst of gehaktbrood. Wil je voornamelijk groenten snijden, overweeg dan een spiraalsnijder of mandoline.
Naar gebruiksvriendelijkheid toe scoort dit toestel ook goed. De werkwijze ligt iets meer voor de hand dan bij de meer professionele snijmachines. Je hoeft geen uitgebreide handleiding door te nemen om aan de slag te gaan. De beveiliging werkt met een dubbele knop. Met de ene hand duw je de beveiligingsknop in en met de andere bedien je de slede. Zoek je een goedkoop en compact toestel voor zachte producten, dan zal de Domo MS171 zeker aan je verwachtingen voldoen.
Vermogen: 120 W | Geschikt voor: Vleeswaren, groenten en brood | Type mes: Golvend mes | Afmetingen: 32 x 20 x 8 cm
Beste multifunctionele: Eldom Professionele Vleessnijmachine
Voordelen:
- Goedkoop
- Gekarteld en glad mes
- Vingerbescherming
- Multifunctioneel gebruik
Nadelen:
- Neemt veel plaats in
Voor multifunctioneel gebruik adviseren we een toestel met twee verschillende messen. Een glad mes is uitstekend voor fijne vleeswaren, terwijl een gekarteld mes beter is voor brood en ruwer snijwerk. De vleessnijmachine van Eldom wordt geleverd met twee messen uit roestvrij staal. Je kiest zelf de dikte van de sneetjes, van nul tot vijftien millimeter.
Je gebruikt dit toestel ook om groenten te snijden. Onder veganisten is de bietencarpaccio zeer populair. Net zoals bij de mandoline krijg je perfect gelijke sneetjes. Ideaal als je een culinair gerecht aan je gasten wilt voorschotelen. Ook voor bevroren of harder vlees is deze machine perfect. Gebruik dan wel het gladde mes.
De snijmachine heeft onderaan zuignapjes voor een stabiel gebruik. Zorg dat ze voldoende hechten aan je aanrecht. Na een half uur snijden heeft deze snijmachine een pauze nodig van tien minuten. Hij neemt iets meer ruimte in en kan niet compact opgeborgen worden. Voor een snijmachine met zoveel mogelijkheden, ligt de prijs ten slotte aangenaam laag.
Vermogen: 150 W | Geschikt voor: Vleeswaren, brood, fruit, kaas en groenten | Type mes: Gekarteld en glad mes | Afmetingen: 24 x 27 x 36,2 cm
Beste handmatig: Ritter Piatto 5 Handsnijmachine
Voordelen:
- Prachtig design
- Inclusief snijplank uit bamboe
- Niet afhankelijk van stopcontact
- Vingerbescherming
- Breed instelbare snijdikte
Nadelen:
- Minder geschikt voor fijne vleeswaren
- Intensiever in gebruik
- Duur
Verkies je een handmatig model dat manueel te bedienen is, dan is de Piatto 5 van Ritter een mooie aanwinst in huis. Voor dit toestel heb je geen stroom nodig. Je zet het bijgevolg ook gemakkelijk op tafel om stukjes ham af te snijden. Zorg er wel voor dat de zuignappen kunnen hechten aan de tafel, zodat hij stabiel blijft staan. Ook op het aanrecht kan hij een permanente plaats krijgen, want zijn prachtige design is een streling voor het oog. De handsnijmachine is het beste te gebruiken voor zachtere vleeswaren.
Onderaan is een plank uit bamboe voorzien om je sneetjes op te laten vallen. Je gebruikt deze plank ook gewoon als snijplank. De rest van de machine is gemaakt uit metaal en de handslinger is van beukenhout. Door middel van de draaiknop pas je de snijdikte aan. De reiniging van dit toestel verloopt iets moeizamer, doordat de meeste onderdelen niet uitneembaar zijn.
De prijs is iets hoger, maar zonder twijfel is dit de snijmachine met het mooiste design. Door het gekartelde mes, en mede door het handmatige gebruik, is de snijmachine minder geschikt voor zeer fijne vleeswaren. Daarvoor is een glad mes beter. Je moet uiteraard ook zelf het werk verrichten. Een elektrisch model is comfortabeler in gebruik. Daartegenover staat wel dat je dit toestel niet in de buurt van een stopcontact hoeft te zetten.
Vermogen: nvt | Geschikt voor: Vleeswaren en brood | Type mes: Gekarteld mes | Afmetingen: 37 x 34,5 x 25,5 cm
Beste koop: Magimix T190
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Geschikt voor dikkere sneden
- Ruime opvangschaal
- Goede prijs-kwaliteit
- Vingerbescherming
Nadelen:
- Neemt veel plaats in beslag
Deze multifunctionele snijmachine snijdt moeiteloos door brood, kaas en groenten. Het meegeleverde mes in roestvrij staal is gekarteld. Het snijden van fijne vleeswaren verloopt wat moeilijker. Het lukt op zich wel, maar je kan onmogelijk even fijne plakjes snijden als met een glad mes. Brood daarentegen snijdt de machine superscherp.
De snijdikte stel je precies en eenvoudig in. Je past deze aan tussen de 0 en 28 millimeter, ideaal voor dikkere sneden. De opvangschaal is voldoende breed en dus comfortabel ruim om de sneetjes op te vangen. De Magimix werkt snel en stil. De zuignappen aan de onderkant fixeren het toestel en de slede is afneembaar. De reiniging van de machine neemt bijgevolg niet veel tijd in beslag, ook op plaatsen waar je minder goed bij kan.
Het mes is vaatwasbestendig, maar idealiter reinig je het manueel. Gebruik wel goede bescherming om dit klusje te klaren. De MAGIMIX T190 is bovendien veilig en bevat een veiligheidsschakelaar. Een puntje om rekening mee te houden is de ruimte die het toestel vergt. In de keukenkast neemt hij behoorlijk wat plaats in beslag en ook bij een kleiner aanrecht is dit misschien niet het beste model.
Vermogen: 150 W | Geschikt voor: Vleeswaren, brood, kaas, fruit en groenten | Type mes: Gekarteld mes | Afmetingen: 28 x 39,5 x 28,5 cm
Waar op letten bij het kopen van een snijmachine?
Veiligheid
De meeste snijmachines hebben voetjes of zuignapjes aan de onderzijde van het toestel. Dat voorkomt dat het toestel beweegt tijdens het snijden. De krachtige motor kan namelijk voor trillingen zorgen. Let erop dat het oppervlak waar de machine op staat vlak is. Bij zuignapjes moet je natuurlijk zorgen dat ze kunnen hechten aan de ondergrond.
Verder bevatten vleessnijmachines een resthouder of een voedselduwer. Deze komt handig van pas wanneer je het laatste stukje vlees of kaas wilt versnijden. Om te voorkomen dat je te dicht met je vingers tegen het mes aanleunt, plaats je het laatste stuk op deze houder. Vaak bevat dit stuk tandjes zodat het vlees stevig blijft zitten. Je duwt het daarna traag naar het mes toe. Je hand komt dus nooit rechtstreeks in contact met het mes.
Tot slot is er ook een veiligheidsmechanisme ingebouwd om te voorkomen dat je het toestel ongewild activeert, ook wel het twee-vingermechanisme genoemd. Je duwt dan met je ene vinger een knop in en met een andere activeer je het mes. Van zodra je één knop loslaat, stopt het mes met draaien.
Onderhoud
Bij de meeste vleessnijders is het mogelijk om het mes en de opvangschaal te verwijderen. Op die manier kan je op een veilige en snelle manier de onderdelen reinigen. Een machine die je niet kunt demonteren is moeilijker te reinigen. Het vuil kruipt dan in hoekjes waar je moeilijk bij kan. Zeker bij vlees is het belangrijk het toestel grondig te reinigen.
Let goed op de behuizing van de snijmachine. RVS, of roestvrij staal, inox en kunststof vereisen een andere manier van schoonmaken. Raadpleeg altijd de handleiding om te weten hoe je het materiaal het beste kunt schoonmaken. Bepaalde materialen zijn niet geschikt om in de vaatwasmachine schoon te maken.
Als je een kwalitatief toestel aankoopt, moet je het mes slechts enkele malen per jaar slijpen. Bij veel snijmachines zit er een slijpsteen op het toestel om het mes te slijpen. Wees uiterst voorzichtig, want de meeste ongelukken gebeuren tijdens het schoonmaken of het slijpen van messen. Lees dus eerst de handleiding en draag altijd beschermende handschoenen.
Messen
Het mes van een vleessnijmachine is meestal gemaakt van RVS. Het type mes dat de vleessnijmachine heeft is allesbepalend voor het gebruik ervan. Een gekarteld mes is het beste geschikt om brood te snijden. Voor zacht brood kun je een sterk gekarteld mes gebruiken. Broden met een harde korst verwerk je gemakkelijker met een zacht golvend mes.
Een glad mes daarentegen is ideaal om fijne vleeswaren, vis, kaas, fruit en groenten mee te snijden. Een gegolfd mes is voor deze zaken vaak ook voldoende fijn. Hoe gladder het mes, hoe fijner je kunt werken. Dit kan handig zijn bij rosbief of carpaccio. Sommige toestellen hebben slechts één mes. Vaak kun je optioneel een ander mes bijkopen.
Soms is het mes kantelbaar zodat je het zelf schuin kunt plaatsen. Bij de meeste modellen staat het echter al schuin en hoef je dit zelf niet meer te doen. Kenmerkend aan de elektrische snijmachine is dat je de gewenste snijdikte kunt instellen. Dat gaat vaak van nul tot twee centimeter of meer, afhankelijk van het toestel dat je aankoopt.
Wat is een snijmachine?
Hoewel je met een goed koksmes kwalitatief kunt snijden, vergen sommige klusjes een automatische snijmachine. Je verwerkt zo grotere hoeveelheden in een kortere tijd. Een snijmachine is een toestel om eigenhandig ingrediënten zoals vlees, kaas, groenten en brood te snijden. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld zelf brood bakt en hier graag mooi gelijke boterhammen van wil snijden.
Ook fijne vleeswaren die je in een grote hoeveelheid aankoopt verwerk je gemakkelijk tot fijne sneetjes. Het is vaak voordeliger om een product in een grootverpakking aan te kopen. Je wint de aankoop van een snijmachine snel terug en bovendien blijft je product langer vers. Je hoeft enkel af te snijden wat je wil opeten en de rest blijft langer bewaard.
Hoe werkt een vleessnijmachine?
Hoewel er bepaalde veiligheidsvoorschriften zijn, is en blijft een snijmachine een gevaarlijk toestel. Het is dus belangrijk om de machine juist te hanteren. Zorg dat de machine stevig staat op de ondergrond en draag altijd beschermende handschoenen. Leg het vlees op de daarvoor voorziene plaats en klem het vast. Kies daarna de gewenste snijdikte. Die stel je in via de draaiknop. Tot slot kun je het toestel inschakelen en starten met snijden. Gebruik enkel de handvaten om te voorkomen dat je hand te dicht tegen het mes aanleunt.
Haast elk toestel heeft een veiligheidsschakelaar. Sommige toestellen bevatten een extra bescherming ter hoogte van het snijvlak. Met deze extra bescherming kun je het product tot op het einde opsnijden, zonder met je vingers in het mes terecht te komen. Bepaalde leveranciers bieden een bijkomende beschermkap aan. Deze extra veiligheid is vooral bedoeld om de snijmachine veilig op te bergen en uit de kast te halen. Als je klaar bent met snijden, plaats je de snijdikte altijd terug op nul.
Wat kan je allemaal snijden met een snijmachine?
Er zijn snijmachines op de markt die enkel geschikt zijn voor bepaalde voedingswaren. Zo heb je specifieke broodsnijmachines en vleessnijmachines. Voor groenten kan dat bijvoorbeeld de mandoline of spiraalsnijder zijn. De meeste snijmachines worden echter gepromoot als ‘allessnijder’. Let op, want niet elke machine is geschikt om ingrediënten te trancheren.
Een glad mes is het beste geschikt voor fijne vleeswaren en kaas, zoals parmezaan, carpaccio of ham. Bij kaas is een antikleefcoating wenselijk. Anders blijven zachtere kazen aan het mes kleven. Ook een zacht golvend mes gebruik je voor kaas, groenten en vlees. Hoe gladder het mes, hoe fijner je kunt werken. Een gekarteld mes daarentegen is beter voor brood. Vaak noemen we dit automatisch een broodsnijmachine.
Eén globale tip kunnen we meegeven: zorg ervoor dat je tijdens het snijden niet te hard duwt. Laat de machine haar werk doen en geef ze voldoende tijd. Pas dan verkrijg je een optimaal resultaat. Te veel kracht kan ervoor zorgen dat je brood verbrokkelt of je vlees of kaas in stukjes uiteenvalt. Als je uitsluitend groenten wilt versnijden, dan kun je ook overwegen een keukenrobot met een snijfunctie aan te kopen. Een klassieke mandoline is natuurlijk ook een oplossing.