Elke hobbykok kan een goed mes gebruiken in de keuken, daarom gaan we op zoek naar het beste koksmes. Je gebruikt het om groenten te snijden tot julienne, brunoise of chinoise, maar ook vlees en vis verwerk je met deze alleskunner. Je hakt er kruiden mee fijn, pelt er lookteentjes mee en kneust er peperkorrels mee.
Dankzij een scherp koksmes verloopt jouw kooksessie soepel en efficiënt. Elk mes heeft zijn eigen prijs, type en functie. Lees mee en ontdek welk het beste koksmes is voor jouw culinaire creaties.
Onze selectie koksmessen
- Beste prijs-kwaliteit: Diamant Sabatier Riyouri bij Bol.com
- Beste goedkope: KitchenBrothers Professioneel bij Bol.com
- Beste professioneel: Miyabi 7000D GYUTOH bij Bol.com
- Beste Japans : Zwilling Pro Santokumes met Kuiltjes bij Bol.com
- Beste Chinees : Kai Shun Serie DM-0712 bij Bol.com
- Beste gehamerd: Forged Olive bij Bol.com
- Beste Damascusstaal: VDN Damascus bij Bol.com
- Beste keramisch : Kyocera Keramisch bij Bol.com
- Beste cadeau : Forged Olive Santokumes bij de Bol.com
- Beste koop: NAZROM Professioneel bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: Diamant Sabatier Riyouri
Voordelen:
- Handig in gebruik
- Antislipstructuur
- Hygiënisch
- Makkelijk te reinigen
Nadelen:
- Moet regelmatig geslepen worden
Wil je liefst een klassiek koksmes, dan is de Diamant Sabatier Riyouri misschien wel wat je zoekt. Dankzij het kwalitatieve lemmet van 20 centimeter kan je met dit mes de betere recepten bereiden. Het snijdt zo door groenten, vis en kruiden heen. Het is geen slagersmes, maar je gebruikt het gerust ook voor fileerwerk.
Dankzij de antikleefkuiltjes blijven jouw ingrediënten niet aan het lemmet plakken. Het mes is vervaardigd uit één stuk en is vaatwasmachinebestendig. Aangezien lemmet en heft naadloos in elkaar overgaan, is het mes extra hygiënisch. Er kan geen vuil tussen de naden sluipen.
Het heft bestaat uit roestvrij staal en is antislip. Het is daardoor gemakkelijk hanteerbaar en ook veilig in gebruik. Het koksmes voldoet aan de hoogste kwaliteitsvereisten, maar je krijgt bij aankoop toch levenslange garantie op materiaal- en fabricagefouten. De producenten staan garant voor de kwaliteit van hun product.
Ben je op zoek naar een koksmes met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, dan ben je bij deze Diamant Sabatier Riyouri aan het juiste adres. Door het mes regelmatig te reinigen in de vaatwasmachine, kan het wel sneller bot worden. Zorg dus voor een goede messenslijper in huis.
Lengte: 20 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 56 HRC
Beste goedkope: KitchenBrothers Professioneel
Voordelen:
- Beste allround mes
- Fraai design
- Ergonomisch
- Handgemaakt houten heft
- Praktische opbergdoos
Nadelen:
- Overgang hout-staal is niet overal even mooi afgewerkt
- Regelmatig slijpen
KitchenBrothers ontwierp het beste allround mes en dat voor een scherpe prijs. Dit goedkope koksmes kan elke klus klaren. Het koksmes heeft een dun lemmet van maar liefst 20 centimeter lang, waardoor het zich leent voor alle snijklussen (vlees, vis, groenten en kruiden).
De ontwerpers baseerden zich op de Japanse stijl. Ze kozen een hardere staalsoort waardoor het mes langer scherp blijft. Ze voegden ook chroom toe aan het vlijmscherpe staal, wat het roestvast en vlekvrij maakt. Je herkent hoogwaardig koolstofstaal aan de vermelding ’RVS’ of ’roestvast staal’.
Het handgemaakte heft is van pakkahout, een fijne en lichte houtsoort. Het ontwerp voorziet de juiste balans, zodat het gewicht gelijk verdeeld is en je het mes makkelijk hanteert. Deze ergonomische grip maakt het mes gebruiksvriendelijk. Je kan er uren mee aan de slag in de keuken.
Dit exemplaar wordt geleverd in een fraaie doos, waardoor je het veilig kan opbergen. Net zoals bij gietijzeren pannen was je ook dit mes beter met de hand af. Zo blijft het langer scherp. Kortom, het mes van KitchenBrothers is een compact en handig lichtgewicht dat zich perfect leent voor de alledaagse keuken.
Lengte: 20 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 58-60 HRC
Beste professionele: Miyabi 7000D GYUTOH
Voordelen:
- Lang lemmet
- Vlijmscherp
- Honbazuke slijptechniek
- Ergonomisch handvat
Nadelen:
- Duur
Het professionele koksmes van Miyabi is het neusje van de zalm. Het lemmet van 24 centimeter is iets langer dan gemiddeld en is gemaakt uit CMV 60 staal. Dat zorgt voor een extra hard mes van 60 HRC. Het blijft dus uitzonderlijk lang scherp. Dit type staal kun je gemakkelijk zelf slijpen en onderhouden. Rond de kern van het lemmet werden nog 66 lagen Damast staal toegevoegd. Damast veroorzaakt de mooie patronen in het lemmet.
Aangezien het mes geslepen is op een hoek van 19 graden, is het een toonbeeld van Japanse precisie. De ’Honbazuke’ slijptechniek verloopt in drie fasen en zorgt voor een vlijmscherp resultaat. Het handvat heeft een D-vormige doorsnede en is ergonomisch ontworpen. Het ligt comfortabel in de hand, ook wanneer je meerdere uren na elkaar in de keuken staat.
Het heft is gemaakt van een specifieke soort kunststof, genaamd micarta. Er zit ook wat roestvrij staal in verwerkt. Micarta heeft dezelfde uitstraling als hout, zonder de nadelen. Het zal namelijk niet verkleuren en het is ook hygiënischer. Dit westerse koksmes met Japanse invloeden zal elke chef of hobbykok gelukkig maken.
Kunststof handvatLengte: 24 cm | Materiaal: CMV60 Cryodur-staal | Hardheid: 60 HRC
Beste Japans: Zwilling Pro Santokumes met Kuiltjes
Voordelen:
- Vlijmscherp
- Kwalitatief materiaal
- Veelzijdig mes
- Antikleefkuiltjes
Nadelen:
- Duur
- Kunststof heft
Het Japanse koksmes is niet meer weg te denken uit de moderne hobbykeuken. Er zijn vele soorten Japanse keukenmessen, want in Japan gebruiken ze voor groente, vis, vlees en kruiden telkens een ander mes.
De santoku is daarentegen een echte multitasker. ’Santoku’ betekent letterlijk ’drie deugden’. Volgens sommigen zijn die drie deugden snijden, pletten en scheppen. Volgens anderen verwijst het dan weer naar vlees, vis en groente, drie ingrediënten die de santoku moeiteloos onder handen neemt. Het Zwilling Pro Santokumes combineert Japans vakmanschap met een klassiek design.
Het razor edge lemmet is 18 centimeter lang en gesmeed uit hoogwaardig staal. Typisch voor een Japans koksmes is dat het opgebouwd is uit hard staal, waardoor het lemmet lang scherp blijft. Het hoge lemmet is ook breder, dunner en minder spits dan bij Europese koksmessen. Zo kan je gemakkelijk gesneden groente verplaatsen met het lemmet. Elk mes wordt meermaals met een laser geslepen en met de hand gepolijst, om zo de kwaliteit te verzekeren.
Het ergonomische heft is gemaakt uit kunststof en ligt perfect in de hand. Verliest het na verloop van tijd wat van zijn scherpte, dan kan je dit kwalitatieve staal gemakkelijk zelf slijpen. Mag jouw koksmes wat meer kosten en ben je op zoek naar een kwalitatieve allessnijder, dan is dit santokumes iets voor jou.
Lengte: 18 cm | Materiaal: Sigmaforge staal | Hardheid: 55-58 HRC
Beste Chinees: Kai Shun Serie DM-0712
Voordelen:
- Vlijmscherp
- Ideaal om kruiden op te scheppen
- Ergonomisch handvat
- Geschikt voor harde ingrediënten
Nadelen:
- Zwaarder mes
- Niet geschikt om vlees te hakken
Het lemmet van een Chinees koksmes is rechthoekig en vlijmscherp. Verwar een Chinees koksmes echter niet met een klassiek hakmes. Het laatste is veel robuuster, maar ook minder scherp. Je gebruikt een hakmes eerder om vlees te hakken waar nog bot in zit. Chinese koksmessen zijn in tegenstelling vlijmscherp. Je hanteert ze met duwende of trekkende bewegingen.
Het mes is ideaal om een grote hoeveelheid kruiden te hakken en op te scheppen. Zeker bij gerechten die je in de wokpan klaarmaakt komt dit type mes handig van pas.
Voor de Kai Shun DM-0712 werd VG-10 staal gebruikt voor de kern, aangevuld met 32 lagen Damascus staal. Het voorkomt dat het mes gaat roesten als het in contact komt met vloeistoffen. De hardheid van dit mes ligt hoger dan gemiddeld. Je hakt er ook hardere ingrediënten mee fijn.
Sta je langdurig in de keuken, dan voorkomt het ergonomisch handvat dat je last krijgt van je polsen. Het weegt natuurlijk wel wat meer omdat het een groter mes is en ook bij het zien van de prijs moeten we even slikken.
Lengte: 19,5 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 61 HRC
Beste gehamerd: Forged Olive
Voordelen:
- Uniek design
- Antikleefkuiltjes
- Koel olijfhouten heft
- Luxueus houten opbergkistje
- Handgemaakt
Nadelen:
- Niet vaatwasmachinebestendig
- Minder scherp dan een echt Japans mes
- Meer onderhoud
Bij gehamerde messen is het lemmet met de hand gehamerd. Het effect is een stoer design en een hoge scherptegraad, wat ideaal is bij een koksmes. Bovendien creëert deze techniek ook antikleefkuiltjes, wat voorkomt dat ingrediënten aan het mes blijven plakken.
Bepaalde ingrediënten zijn echter niet geschikt voor dit koksmes. Zo kun je brood beter door een snijmachine halen. Het Forged Olive Koksmes is volledig handgemaakt, waardoor elk exemplaar uniek is.
Het lemmet van Japans roestvrij staal is 20 centimeter lang en 2,5 millimeter dik. Opgelet, dit mes is ontworpen volgens de Japanse stijl, maar het is wel iets minder scherp dan zijn originele Japanse variant. Het handvat is gemaakt van olijfhout en ligt koel en prettig in de hand.
Het Forged Olive Koksmes komt in een luxueuze houten kist, waarin een kaartje ligt met de gebruiks- en onderhoudsinstructies. Je plaatst dit gehamerde mes beter niet in de vaatwasmachine. Door het speciale design is dit koksmes ideaal voor de stoere en gepassioneerde hobbykok.
Lengte: 20 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 58-60 HRC
Beste Damascusstaal: VDN Damascus
Voordelen:
- Fraai design
- Vlijmscherp
- Hoge kwaliteit
- Premium opbergdoos
Nadelen:
- Niet vaatwasmachinebestendig
- Moeilijker te slijpen
Het VDN Koksmes Damascus combineert sierlijkheid met doeltreffendheid. Het is opgebouwd uit damaststaal. Meerdere lagen staal worden op elkaar gesmeed met als eindproduct hoogwaardig staal. Het is opgebouwd uit maar liefst 66 lagen Japans damaststaal, waardoor dit mes extreem sterk, duurzaam en vlekbestendig is. Ook behoudt het mes langer zijn scherpte. Het VDN Koksmes Damascus is door echte ambachtslieden gemaakt en met precisie afgewerkt.
Het lemmet eindigt in een zwarte design handgreep die bovendien ergonomisch is. Het keukenmes is zowel blikvanger als gereedschap in de keuken. Met dit vlijmscherpe mes snijd je met gemak door alle soorten vlees, groenten en fruit. Het lemmet is creatief afgewerkt met een ’tsunami rose’-patroon.
Je krijgt het mes geleverd in een premium opbergdoos. Ben je op zoek naar een vlijmscherp mes, dan zal het VDN Koksmes Damascus je niet teleurstellen. Een mes met een hoge hardheid is iets moeilijker om zelf te slijpen.
Lengte: 21 cm | Materiaal: Roestvast VG-10-staal | Hardheid: 60-62 HRC
Beste keramisch: Kyocera Keramisch
Voordelen:
- Licht mes
- Geeft geen smaken af
- Houten heft
- Geschikt voor harde ingrediënten
Nadelen:
- Zelf slijpen niet mogelijk
Een keramisch koksmes is licht in gebruik en blijft jarenlang scherp bij goed gebruik. Bovendien zal dit mes niet roesten, hoewel het er wat goedkoper uitziet. Keramische messen zijn traditioneel wit of zwart.
Ze hebben een hoge hardheid, maar het is niet mogelijk de messen zelf te slijpen. Ze zijn harder dan staal en vragen om professionele hulp bij het slijpen. De hardheid komt overeen met die van een diamant.
Het Kyocera koksmes heeft een iets korter lemmet van 16 centimeter. In combinatie met de handgreep uit hout zorgt dat voor een licht mes. Ideaal wanneer je grote hoeveelheden wenst te snijden en snel last hebt van pijnlijke polsen.
Een bijkomend voordeel van het keramische koksmes is dat het geen smaken afgeeft aan je ingrediënten. Fruit behoudt ook langer zijn natuurlijke kleur met dit type mes. Zoek je een licht mes met een lange levensduur, overweeg dan zeker het keramische koksmes van Kyocera.
Lengte: 16 cm | Materiaal: Zirconia 206 | Hardheid: 75 HRC
Beste cadeau: Forged Olive Santokumes
Voordelen:
- Uniek design
- Comfortabel olijfhouten handvat
- Handgemaakt
- Luxueuze geschenkdoos uit hout
Nadelen:
- Andere snijtechniek
Een gesmeed koksmes cadeau geven aan iemand, dat kan met deze box van Forged. De geschenkdoos straalt kwaliteit uit. In tegenstelling tot de vele geschenkdozen uit karton, is deze doos afgewerkt in luxueus olijfhout. Zowel de geschenkdoos als het handvat zijn van deze houtsoort gemaakt. Olijfhout ligt comfortabel in de hand, ideaal voor langdurige snijwerkjes. Het mes zelf heeft een uniek design door het patroon op het lemmet. Daardoor oogt het stoer en is het een leuke aanwinst voor barbecuefanaten.
Het lemmet is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Bij een santokumes is het lemmet iets korter dan een klassiek koksmes, waardoor het licht in gebruik blijft. Het is ook wat hoger waardoor het ideaal is om groenten tot plakjes te snijden. Doordat de messen van Forged met de hand gesmeed worden, is elk exemplaar uniek. Het mes heeft een hoge hardheid en blijft lang scherp.
Slijpen kan je gemakkelijk zelf doen. Reinig dit mes liever niet in de vaatwasmachine. Dit kan schade toebrengen aan het handvat en je mes zal ook langer scherp blijven. De snijtechniek bij een santokumes vraagt wel iets meer techniek, blijf dus aandachtig tijdens het snijden.
Lengte: 18 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 58 HRC
Beste koop: NAZROM Professioneel
Voordelen:
- Inclusief mes- en vingerbescherming
- Messenslijper meegeleverd
- Houten heft
- Geschenkdoos
- Goedkoop
Nadelen:
- Blijft minder lang scherp
Een goed koksmes hoeft niet veel te kosten. Het is echter goed mogelijk dat een goedkoper mes iets sneller zal slijten. Zorg dus dat je het zelf kunt slijpen. Bij een goedkoop koksmes moet je vooral kijken naar de materiaalkeuze. Kwalitatieve materialen staan garant voor een vlijmscherp resultaat. Het koksmes van Nazrom koop je aan in een set.
Je krijgt een messenslijper mee naar huis en ook de nodige bescherming voor je vingers. Er zit ook een beschermhoes bij voor het lemmet. Het mes komt in een verpakking, dus je kunt het eventueel ook cadeau geven aan een hobbykok.
Het handvat uit pakkahout is ergonomisch ontworpen en het lemmet is van roestvrij staal. Je hoeft niet in te boeten op de hardheid van het mes. De staalhardheid van 58 tot 60 ligt in lijn met de duurdere messen op de markt. Het lemmet heeft verder een Damascus patroon, maar er ontbreken antikleefkuiltjes. Daardoor kunnen je ingrediënten soms blijven plakken aan het mes.
Lengte: 20 cm | Materiaal: RVS | Hardheid: 58-60 HRC
Waar op letten bij het kopen van een koksmes?
Materiaal lemmet
Het lemmet is het snijgedeelte van een mes. Hoe scherper het lemmet, hoe beter het mes. Je wilt namelijk zonder al te veel moeite jouw ingrediënten verwerken. Een stalen lemmet garandeert scherpte en gaat bovendien lang mee. Je kan stalen messen ook makkelijk bijslijpen en onderhouden.
Kies je voor RVS, dan zal jouw koksmes beter bestand zijn tegen temperatuurverschillen en water. Daarnaast controleer je ook best of het lemmet roest- en vlekvrij is. Een koksmes komt nu eenmaal met veel sappen in contact en je wil niet dat jouw mes snel slijt.
De meeste koksmessen mogen om die reden niet in de vaatwasmachine. Sommige koksmessen mogen dat wel, maar ook zij hebben een langere levensduur als je ze met de hand afwast. Een lemmet van keramiek is harder dan een van staal en licht in gebruik. Je kunt een keramisch mes echter niet zelf slijpen.
Lengte lemmet
Een professioneel lemmet is gemiddeld 16 à 23 centimeter lang. In een restaurant kiezen ze al snel voor het grootste formaat. Bestaat jouw doelpubliek eerder uit vrienden en familie, dan heb je voldoende aan 20 centimeter of minder. Je kookt namelijk kleinere porties. Wees je er ook van bewust dat de totale lengte van jouw mes groter zal zijn, want je moet er het heft bij rekenen.
Het formaat van je mes bepaalt ook het gewicht. Een groter mes weegt meer en ligt zwaarder in de hand. Hier speelt ook het materiaal een rol. Zeker keramische messen staan bekend omwille van hun lichte gewicht. Een Chinees koksmes zal daarentegen een stuk meer wegen. Berg je mes altijd veilig op. Leg het nooit los in de keukenlade en wees ook voorzichtig tijdens het afwassen.
Hardheid (Rockwell)
De hardheid van het lemmet is één van de factoren die voor een vlijmscherp mes zorgen. Een mes met een hoge hardheid is scherper, maar breekt sneller en is moeilijker te slijpen. De hardheid drukt men uit aan de hand van de Rockwell C-hardheidsschaal, ook wel HRC afgekort. De producent geeft vaak een onder- en een bovengrens aan. Afhankelijk van de staalsoort zal men het mes verhitten tot een temperatuur tussen de 800 en 1.200 graden.
Daarna koelt men het terug af en is het klaar om getemperd te worden. Er zijn verschillende soorten hittebehandelingen mogelijk. De hardheid zegt zeker niet alles over de kwaliteit van een mes. Een ergonomisch handvat is bijvoorbeeld aangewezen als je meerdere uren na elkaar in de keuken staat en ook het gewicht draagt bij tot de gebruiksvriendelijkheid.
Materiaal handvat
Het materiaal van het handvat of het heft is belangrijk voor het gebruiksgemak. Heeft jouw heft een ergonomische grip, dan kan je er comfortabel mee werken gedurende een langere tijd. Ben je linkshandig, controleer dan zeker of de handgreep geschikt is voor jou. Sommige heften zijn namelijk alleen geschikt voor rechts- of linkshandigen, net zoals bij scharen.
Wij raden je aan om zeker op zoek te gaan naar een ergonomische handgreep, want die is speciaal ontworpen volgens de houding van je hand. Ben je niet van plan om uitgebreid te koken, dan is een rechte handgreep ook een optie.
Wat is een koksmes?
Als je ooit een pompoen probeerde te snijden met een aardappelmesje, dan weet je dat een goed koksmes in de keuken noodzakelijk is. Daarnaast kan je als hobbykok of chef je snijtechnieken pas onder de knie krijgen door een professioneel koksmes te gebruiken.
Er bestaan veel merken die kwalitatieve koksmessen op de markt brengen, zoals KitchenBrothers of Zwilling. Zij werken met het beste materiaal en ze ontwerpen ergonomische messen. Je gebruikt het koksmes om vlees en vis te versnijden, maar ook groenten verwerk je op verschillende manieren. Je kunt op een korte tijd een grote hoeveelheid ingrediënten versnijden, net zoals bij een mandoline.
Wat is het verschil tussen een santokumes en een koksmes?
Een santokumes is geïnspireerd op Japanse traditie en kunde. Dit Japanse koksmes is gemaakt van harder staal, dunner en ook scherper dan de westerse varianten. Hierdoor snijdt een santokumes makkelijker en preciezer. Daarnaast is het ook lichter en kleiner, wat sommigen als een pluspunt beschouwen.
Het minpunt is dat een santokumes extra onderhoud nodig heeft. Het dunnere lemmet slijt sneller als het niet de juiste behandeling krijgt. Tot slot hanteer je met een santokumes een andere snijtechniek, waarbij het lemmet niet schommelt op het snijoppervlak. Het verliest bij elke snijbeweging even het contact met de snijplank. Kies je voor een santokumes, dan zal je hierop moeten oefenen.
Hoe gebruik je een koksmes?
Als je jouw koksmes correct en zorgvuldig gebruikt, dan kan je de levensduur verlengen. Snijd altijd op een snijplank van hout of kunststof. Harde materialen zoals glas of steen maken je mes bot. Maak alleen op- en neergaande bewegingen, deze beschadigen de snede niet. Was je koksmes met de hand en droog het meteen af. Een te lange blootstelling aan water is voor geen enkel mes goed en het zorgt voor roestvorming. In de vaatwasser zal je mes te heet worden, waardoor het scherpte verliest en krom gaat trekken.
Laat jouw mes ook niet rondslingeren, maar voorzie een messenblok of een ophangmagneet. Dat is enerzijds veiliger en anderzijds voorkom je dat je mes te snel bot wordt. Helaas zal elk mes vroeg of laat scherpte verliezen. Daarom investeer je best in een messenslijper. Bij een keramisch mes laat je je best bijstaan door een professional.