De 7 beste frituurolieën

De Summum frituurolie is onze favoriete keuze

door Thomas Decock
Gepubliceerd: Laatste update op 18 minuten leestijd

Heb je zin in een avondje frituren, lees dan ons onderzoek naar de beste frituurolie. Je voegt de frituurolie toe aan je fonduepan of friteuse. Belangrijk is dat de olie een hoog rookpunt heeft en dus bestand is tegen hoge temperaturen. Frituurvet kan zowel een plantaardige als dierlijke oorsprong hebben en komt in een vaste of vloeibare vorm. Dankzij onze selectie van de beste frituuroliën hoef je binnenkort niet meer naar de frituur voor een heerlijk bakje frietjes.

Waar is frituurolie van gemaakt?

Frituurolie kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. Vast frituurvet is afkomstig van dierlijk vet, zoals rundsvet. Kokosolie heeft echter ook een vaste vorm. Vloeibaar frituurvet en frituurolie zijn veelal plantaardig. Ze bevatten meer onverzadigde vetten en zijn bijgevolg een gezondere keuze. Echt gezond zal frituren natuurlijk niet worden. Een gezonder alternatief is om de frietjes in de oven of de airfryer te bakken.

Frituurolie is plantaardig en kan van verschillende soorten olie gemaakt zijn. Zonnebloemolie is een populaire keuze door de neutrale smaak. Ook arachide-olie en kokosolie zijn geliefd. Bij arachide-olie krijg je een nootachtige smaak, dus daar moet je wel van houden. Raapolie en sojaolie zijn minder geschikt om te frituren, maar het is wel mogelijk dat ze voorkomen in combinatie met andere oliën.

Hoe lang is frituurolie houdbaar?

Frituurvet heeft gemiddeld een houdbaarheidstermijn van een half jaar tot een jaar. Verlies de THT-datum dus niet uit het oog als je een grote voordeelverpakking aankoopt. Geef de olie een koele, donkere plaats in huis. Zeker vast frituurvet is gevoelig aan warme temperaturen. Zorg bovendien dat de verpakking mooi gesloten blijft.

Het frituurvet in je friteuse moet je uiteraard sneller vervangen. Afhankelijk van hoe frequent je de friteuse gebruikt, zal het vet na verloop van tijd vuil worden. Als je de olie te lang gebruikt, kunnen er zelfs schadelijke stoffen ontstaan. Dat is trouwens ook het geval als je plantaardige olie op een foutieve manier verhit. Vervang de frituurolie na vijf tot zeven keer frituren.

Het verschil tussen frituurolie en zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie die vaak gebruikt wordt om te frituren. De olie is afkomstig van geperste zonnebloempitten en heeft een neutrale smaak. Zonnebloemolie bevat vitamine E en heeft een hoog rookpunt. Je kan de olie ook gebruiken in salades of sauzen. Let bij zonnebloemolie op dat je de olie niet te hoog verhit, anders kan ze oxideren. Je herkent dit aan een plakkerige rand aan de zijkant van je friteuse.

Frituurolie bevat in veel gevallen zonnebloemolie, maar dat is lang niet de enige olie die geschikt is om te frituren. Frituurolie kan ook kokos-, palm-, arachide-, raap- of sojaolie bevatten. Frituurolie verwijst dus voornamelijk naar de combinatie van verschillende plantaardige oliën, terwijl zonnebloemolie een specifieke soort plantaardige olie is.

Beste prijs-kwaliteit: Summum Bag in Box

Summum Bag in Box

Voordelen:

  • Plantaardig
  • Neutrale smaak
  • Grote verpakking
  • Lang houdbaar

Nadelen:

  • Minder geschikt voor kleine gezinnen
  • Zware doos

De eerste frituurolie in onze lijst komt van het merk Summum en heeft een verpakking van tien liter. De olie is tot achttien maanden houdbaar, dat is langer dan gemiddeld. Bewaar de olie wel op een donkere, koele plaats. Heb je een groot gezin en staan frietjes regelmatig op het menu, dan ben je bij Summum aan het juiste adres. Gebruik de goede frituurolie om frietjes, oliebollen en diverse snacks te bereiden. Zonnebloemolie heeft namelijk een neutrale smaak. De olie is trouwens plantaardig, ideaal voor vegetariërs.

Er blijft minder aanslag kleven aan je friteuse dan wanneer je voor dierlijk vet zou kiezen. Je snacks nemen ook minder vet op. Aangezien er 75 procent enkelvoudig onverzadigd vet in zit, komen je frietjes extra knapperig op je bord terecht. Voor kleine gezinnen is deze familieverpakking wat aan de grote kant. We adviseren de Summum frituurolie eerder voor gemiddelde tot grote gezinnen. De verpakking van tien liter komt uiteraard met een zwaarder gewicht. Wees dus voorzichtig wanneer je het vet uit de friteuse wil vervangen.

Soort: Zonnebloemolie | Temperatuur: 175°C

Diamant Vloeibaar

Voordelen:

  • Glutenvrij
  • Handige verpakking
  • Geschikt voor kleine huishoudens
  • Plantaardig

Nadelen:

  • Bevat een deel palmolie
  • Minder geschikt voor grote gezinnen

Heb je geen nood aan een extra grote verpakking, dan kan je ook voor de budgetvriendelijke frituurolie van Diamant gaan. Geschikt voor kleinere gezinnen, bevat deze verpakking drie liter vet. De olie zit in een handige fles, voorzien van een stevige dop.

Je heft de fles bovendien op een veilige manier op, want er zit ook een handvat aan. Je ververst de olie best na acht tot tien keer frituren. Dat is belangrijk om vieze geurtjes in huis te voorkomen. Sommige mensen filteren of zeven de olie na gebruik. Zo blijven er minder etensresten achter in de friteuse.

Deze goede frituurolie is geschikt voor vegetariërs. Ze is van plantaardige oorsprong en bestaat voor het grootste deel uit zonnebloemolie. Diamant gebruikt ook een deel gecertificeerde, duurzame palmolie. Door de kleinere verpakking berg je de fles gemakkelijk op in je keukenkast en loop je minder risico om te morsen bij het uitgieten. Bovendien is de olie glutenvrij.

Soort: Zonnebloemolie en palmolie | Temperatuur: 175°C

Beste dierlijke: Ossewit Blanc de Boeuf

Ossewit Blanc

Voordelen:

  • Authentieke smaak
  • Stolt bij afkoelen
  • Hoge hittebestendigheid
  • Grote verpakking

Nadelen:

  • Minder geschikt voor kleine gezinnen
  • Niet geschikt voor vegetariërs

Ossenwit wordt gebruikt om vlees te braden, maar ook om te frituren. Je kan er bijvoorbeeld ook je grillpan mee invetten. Het traditionele vet is van dierlijke oorsprong en dus niet geschikt voor vegetariërs. Vast frituurvet, zoals ossenwit, heeft het voordeel dat het vet stolt bij afkoeling. Je kan de friteuse zo gemakkelijker verplaatsen.

Omdat ossenwit meer verzadigd vet bevat is het minder gezond dan plantaardige olie. Er zijn weliswaar veel mensen die de authentieke smaak verkiezen boven die van plantaardige olie. Bewaar de olie op een koele, donkere plaats en laat ze niet langer dan negen maanden liggen. Houd daar rekening mee, want er zit tien kilo vet in de verpakking.

Je kan ossenwit verhitten tot 180 graden. We adviseren kleine porties te frituren om de temperatuur van het vet stabiel te houden. Ontdooi je snacks ook niet, want dan nemen ze meer vet op. Neem wel het overbodige ijs weg, want dat kan spatten veroorzaken.

Soort: Dierlijk | Temperatuur: 180°C

Beste gezondste: Oliehoorn Greenlabel

Oliehoorn Greenlabel

Voordelen:

  • Grote verpakking
  • Neutrale smaak
  • Plantaardig

Nadelen:

  • Zware verpakking

De gezondste frituurolie vind je bij Greenlabel. De olie is honderd procent plantaardig en komt in een verpakking van 15 liter. Het is een combinatie van koolzaadolie en zonnebloemolie. Net zoals zonnebloemolie heeft ook koolzaadolie een neutrale smaak. Je frietjes nemen minder vet op en behouden hun oorspronkelijke aardappelsmaak. Dat neemt niet weg dat je het frituurvet best kan vervangen na acht tot tien baksessies.

Hoewel de olie plantaardig is, zijn we minder fan van de grote verpakking. Een doos van 15 kilo is zeer zwaar om comfortabel op te tillen. Wees dus voorzichtig wanneer je de olie wil verversen. Til de doos op aan de onderkant om te voorkomen dat je grip verliest tijdens het gieten.

Soort: Zonnebloemolie en koolzaadolie | Temperatuur: 175°C

Beste alternatief: Olitalia Arachideolie

Olitalia Arachideolie

Voordelen:

  • Plantaardig
  • Milieuvriendelijk
  • Handige verpakking
  • Nootachtige smaak

Nadelen:

  • Geen neutrale smaak

Arachide-olie is afkomstig van pinda’s en men noemt het daarom ook wel pindaolie. Dit type plantaardige olie bevat veel onverzadigde vetten en heeft een hoog rookpunt. De olie leent zich uitstekend om te frituren. Iets om rekening mee te houden is de specifieke nootachtige smaak. Die dringt sneller door in je frietjes of snacks. Voor sommigen is de nootachtige smaak een meerwaarde. Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af.

Ben je glutenintolerant, dan mag je deze olie met een gerust hart gebruiken. Aangezien arachide-olie, net zoals zonnebloemolie, veel omega 6-vetzuren bevat, verhit je de olie beter niet te hoog. Omega 6 valt onder de onverzadigde vetzuren en is helaas niet zeer gezond. Gebruik de friteuse dus met mate.

Voor deze olie hanteer je een temperatuur tot 175 graden. Ververs de olie ook tijdig. Je krijgt vijf liter olie in een fles. Er zit een handige hendel aan de dop zodat je de fles gemakkelijk kan optillen. Door de afwezigheid van palmolie scoort de Olitalia Arachideolie ook als milieuvriendelijkste frituurolie.

Soort: Arachide-olie | Temperatuur: 175°C

Royal Green Coconut

Voordelen:

  • Plantaardig
  • Geen oxidatie bij verhitting
  • Stolt bij afkoelen
  • Gezond

Nadelen:

  • Kleinere verpakking
  • Duur

Frituren met kokosolie is tegenwoordig helemaal hip. Het is dan ook één van de gezondste manieren om frietjes te bakken in een friteuse. Kokosolie smeer je verder nog op je boterham, maar je kan er ook mee wokken of braden. In tegenstelling tot andere natuurlijke oliën oxideert kokosolie niet bij verhitting. Bijgevolg ontstaan er geen schadelijke stoffen. Er zit verder geen cholesterol in de olie en ook transvetten zijn afwezig.

Kokosolie is vaste frituurolie, ze stolt dus tijdens het afkoelen. Je verplaatst de friteuse daardoor veilig, zonder risico op morsen. Natuurlijk moet je de oude olie wel opwarmen als je de friteuse wil verversen.

Let op, voeg nooit nieuwe olie toe aan de oude. Reinig de friteuse eerst volledig en voeg daarna de nieuwe olie toe. De biologische kokosolie komt in een emmer van 2,5 liter. Als je de olie regelmatig filtert, kan ze tot wel 50 keer gebruikt worden. Voor de beste frietjes zet je de friteuse best op 180 graden.

Soort: Kokosolie | Temperatuur: 180°C

Beste koop: G’woon Gwoon

G'woon Gwoon Multipack

Voordelen:

  • Voordeelverpakking
  • Goedkoop
  • Neutrale smaak
  • Plantaardig
  • Handige verpakking

Nadelen:

  • Bevat palmolie

De beste koop doe je bij G’woon Gwoon. Het is een voordeelverpakking met zes afzonderlijke flessen. In elke fles zit twee liter olie. Door het kleine formaat van de flessen til je ze gemakkelijker op. Bovendien is er telkens een inkeping voorzien om meer grip te krijgen tijdens het gieten. Kortom, alles wat je nodig hebt om de olie op een veilige manier te verversen. Je hebt natuurlijk wel wat opbergruimte nodig om de zes flessen een plaats te geven.

De plantaardige olie bestaat voor het grootste deel uit zonnebloemolie. Naast 67 procent zonnebloemolie zit er nog palm- en koolzaadolie in. Je verhit de frituurolie best niet hoger dan 175 graden. De olie kan anders oxideren en schadelijke stoffen creëren. Vooraleer je je snacks in het vet gooit, is het belangrijk om overtollig ijs te verwijderen. Anders daalt de olie te snel in temperatuur en kan ze spatten.

Soort: Zonnebloem-, palm- en koolzaadolie | Temperatuur: 175°C

Waar op letten bij het kopen van frituurolie?

Soort olie

Om te frituren heb je in principe drie mogelijkheden. Eerst en vooral heb je vast frituurvet, gemaakt van dierlijk vet. Het rundvet is vooral gekend bij onze grootouders en geeft een authentieke smaak aan je frietjes. Vaste frituurolie komt ook voor in de vorm van kokosolie.

Daarnaast heb je nog vloeibaar frituurvet en frituurolie. Beide hebben een plantaardige samenstelling, maar kijk altijd goed naar de ingrediënten op de verpakking. Frituurolie bevat vaak een combinatie van plantaardige oliën. Denk maar aan zonnebloem-, palm-, arachide-, kokos-, raap- of sojaolie. De juiste combinatie van deze oliën zorgt voor een goede smaak en kwaliteit.

Frituurolie op basis van één type olie is ook mogelijk. Zonnebloemolie is bijvoorbeeld een populaire keuze om te frituren. Elk type olie heeft natuurlijk zijn eigen kleur, smaak en werking. Zorg dat de olie geschikt is om te frituren en let vooral op het rookpunt. Zo voorkom je dat de olie begint te roken.

Hittebestendigheid

Aangezien je frietjes bakt op een temperatuur van rond de 175 graden, moet de olie een hoog rookpunt hebben. Het rookpunt geeft aan vanaf wanneer de frituurolie begint te roken. Bij sommige oliën veroorzaakt dit namelijk oxidatie. Dat zorgt bijgevolg voor schadelijke stoffen. Ongeraffineerde olie rookt over het algemeen sneller. Verder is niet elk type olie geschikt voor de friteuse. Extra vierge olijfolie is daar zo’n voorbeeld van.

Lees altijd de instructies om te weten of de olie geschikt is om te frituren. Er zijn namelijk nog veel andere toepassingen waarvoor je olie kan gebruiken. De instructies op de verpakking vermelden ook op welke temperatuur je frituurolie best kan verhitten. Een te lage temperatuur zal je frietjes vettiger maken. Ze nemen dan meer vet op.

Veiligheid

Er gebeuren helaas veel ongelukken met de friteuse. Zorg dat het toestel stabiel staat en dat er niemand kan struikelen over het snoer. Let vooral op bij kinderen en huisdieren, zij kunnen de gevaren nog niet goed inschatten. Vloeibaar frituurvet kan je laten afkoelen vooraleer je de friteuse schoonmaakt. Vast frituurvet kan je alleen verwijderen wanneer het deels opgewarmd is, maar je kan de friteuse wel veiliger wegdragen na het frituren. Het vet stolt namelijk.

Giet frituurvet nooit weg in de afvoer. Breng het binnen bij het containerpark of een inzamelpunt. We adviseren de olie ongeveer vier keer per jaar te verversen. Een goede maatstaf is om de olie te verversen na vijf tot zeven keer frituren. Dat is belangrijk voor de smaak van je frietjes. Oude olie rookt sneller en proeft vettiger. Als je voor een goede friteuse kiest, dan kan je de olie vaak op een eenvoudige en veilige manier verversen.

Ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren. Door de website te bezoeken ga je akkoord met de voorwaarden. Ga je niet akkoord dan kan je de opt-out'en. Goedkeuren Meer info

Privacy & Cookies Policy