Koken doe je voortaan met de beste messenset. Iedereen kan zo’n set gebruiken, ongeacht of je er als beginner of gevorderde mee aan de slag gaat. Messensets zijn veelzijdig en multifunctioneel. Je gebruikt ze voor een heleboel doeleinden, waarmee je verschillende en heerlijke gerechten in een mum van tijd klaarmaakt. Snijd er je vlees- of groentewaren mee aan of hak een berg aan kruiden fijn.
De ene messenset is de andere niet en daarom kan het nuttig zijn je op voorhand te informeren. We vertellen je graag meer over de verschillende soorten messensets en de criteria waarop je kunt letten. Op die manier vind je een passende messenset voor eindeloos kookplezier.
In dit artikel
Onze favoriete messensets van 2023
- Beste prijs-kwaliteit: Toivo Kitchen 14-delig bij Bol.com
- Beste goedkope: KitchenBrothers 7-delig bij Bol.com
- Beste professionele: Diamant Sabatier Integra 8-delig bij Coolblue
- Beste Japans: Diamant Sabatier Riyouri 5-delig bij Coolblue
- Beste met houten handvat: Ninja K32006E 6-delig bij Coolblue
- Beste magnetisch: Shinrai Japan Damascus 7-delig bij Bol.com
- Beste grote set: KitchenBrothers 16-delig bij Bol.com
- Beste koop: Zwilling Pollux 6-delig bij Bol.com
Welke messen zitten er in een goede messenset?
Een goede messenset bestaat uit een combinatie van het geschikte aantal, het ideale materiaal en een optimale HRC-waarde. Hieronder vind je een overzicht van de messen die je in verschillende messensets kan terugvinden. Messoorten maken veel verschil.
Tweedelige sets bestaan uit een koks- en een officemes. Driedelige sets bestaan uit een koks-, schil- en vleesmes. Vierdelige sets bestaan vaak uit eenzelfde soort messen. Denk hierbij aan steakmessen. Vijf- of meerdelige sets bestaan grotendeels uit office-, koks-, tomaten-, brood- en santokumessen. Ook universele messen en specifieke soorten zoals een fileermes maken hier onderdeel van uit.
Je kunt kiezen uit een messenset met blok of een messenset zonder blok. Ook dit hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. Indien je graag wat creatiever te werk gaat, kan een spiraalsnijder van pas komen. Hiermee tover je courgetti of andere groentespirelli tevoorschijn.
Kortom, een goede messenset sluit aan bij je voorkeuren en behoeften en combineert de best mogelijke eigenschappen.
Waar bewaar je keukenmessen?
Keukenmessen liggen vaak los in een besteklade, waar ze makkelijk kunnen botsen. Het risico op een bot keukenmes of zelfs beschadigde messen is daardoor veel groter. Een traditioneel of magnetisch messenblok is de perfecte oplossing om je keukenmessen te bewaren.
Er bestaat een brede waaier aan messenblokken en dit in uiteenlopende vormen en materialen. Hout heeft een luxueuze uitstraling, maar is wegens spatgevaar net iets minder geschikt voor kleinere keukens. Messenblokken uit RVS of kunststof zijn makkelijker afwasbaar.
In een bijpassend messenblok zijn je messen veiliger. Kinderen of huisdieren kunnen er op deze manier niet bij. Dankzij een messenblok bewaar je ook het overzicht over je verschillende keukenmessen. Tijdens het koken verlies je bijgevolg geen tijd aan zoeken en rommelen.
Hoe onderhoud ik mijn messenset?
Een messenset is onderhoudsvriendelijk. De meeste sets onderhoud je met een messenslijper of aanzetstaal. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Je kunt er daarnaast voor kiezen ze door iemand anders te laten slijpen. Messenslijpers en aanzetstalen zorgen ervoor dat de scherpte, duurzaamheid en kwaliteit van je messen bewaard blijft.
Het is belangrijk in je achterhoofd te houden dat niet alle messensets even geschikt zijn voor een aanzetstaal. Gladde messen kan je slijpen met een aanzetstaal, gekartelde niet.
Hoewel sommige messen volgens de specificaties geschikt zijn voor de vaatwasser, raden we dit niet aan. De warme temperaturen doen het staal uitzetten. Daardoor zal het verzwakken en zal het mes botter worden. Je wast je keukenmessen dus best af met de hand.
Beste prijs-kwaliteit: Toivo Kitchen 14-delig
Voordelen:
- Luxueus design
- Ergonomische en aangename grip
- Zes steakmessen
- Met aanzetstaal en multifunctionele schaar
- Goedkoop
Nadelen:
- Zwaar
We beginnen het overzicht met deze veelzijdige messenset, vervaardigd en aangeboden door Toivo Kitchen. De set bestaat uit verscheidene onderdelen, waaronder elf keukenmessen, een keukenschaar, alsook een messenslijper en messenblok. De keukenmessen bestaan op hun beurt uit een vlees-, kartel- en koksmes, een brood- en santokumes en maar liefst zes steakmessen. Deze uitgebreide combinatie krijg je voor een scherpe prijs.
Dankzij een behuizing uit roestvrij staal (RVS) kunnen de messen tegen een stootje. Maak je daarom geen zorgen om krassen of beschadigingen, deze zullen weinig tot niet voorvallen. Het luxueuze ontwerp past bij vele moderne, maar ook tijdloze interieurs. Het staat mooi op je aanrecht.
Alle messen beschikken over een ergonomisch handvat, voorzien van antislip. Op deze manier kook je veilig. De messen zijn scherp en geschikt voor een brede waaier aan bereidingen. Ook de kleinere messen snijden vlot door stuggere vlees- en vissoorten heen. De set is in principe vaatwasbestendig, maar dat raden we af. De warme temperaturen in de machine doen het staal uitzetten. Het geheel weegt ruim drie kilo dus je zoekt best een permanent plekje uit.
Aantal: 14-delig | Hardheid: 53 HRC | Type slijphoek: Europees geslepen
Beste goedkope: KitchenBrothers 7-delig
Voordelen:
- Ergonomische en aangename grip
- Vlot afwasbaar messenblok
- Messenslijper inbegrepen
- Goedkoop
Nadelen:
- Broodmes snijdt wat stroever
- Minder kwalitatief kunststof handvat
KitchenBrothers is bekend vanwege zijn ruime assortiment aan keukenbenodigdheden. Ook messensets behoren tot dit aanbod. De eerste set waarover we je graag meer vertellen is deze goedkope messenset in 7-delige uitvoering. Het is een minimalistische set die alle basisonderdelen samenbrengt.
Een koks-, groente-, brood-, vlees- en schilmes worden aangevuld met een bijhorende messenslijper en verfijnd messenblok in waaiervorm. Dit messenblok is doorzichtig. Het zorgt ervoor dat je het eenvoudig kunt afwassen. Ook de messen zijn vlot afwasbaar en dit dankzij een antikleeflaag. Het geheel staat niet bombastisch, maar elegant in je keuken. Een minpunt zijn de kunststof handvaten. Hier hadden we graag een kwalitatiever en steviger materiaal gezien.
Gebruikers ondervinden strubbelingen met het broodmes voor hardere deegwaren. Pizza’s snijd je daarom best aan met een pizzasnijder. Deegwaren zoals broden of toasts blijven uiteraard geschikt voor het broodmes. Je kunt er daarnaast voor kiezen een broodsnijmachine te gebruiken.
Aantal: 7-delig | Hardheid: 55-57 HRC | Type slijphoek: Japans geslepen
Beste professionele: Diamant Sabatier Integra 8-delig
Voordelen:
- Gelabelde messen
- Design messenblok
- Levenslange garantie
- Inclusief aanzetstaal
Nadelen:
- Lichte messen
- Ietwat ruwe handvatten
- Duur
De ideale keuze voor geavanceerd gebruik is deze professionele messenset van Sabatier. Als chef of (hobby)kok heb je er jarenlang geniet van en dit dankzij de duurzame, hoogstaande kwaliteit. De volledige set bestaat uit een , vlees-, brood- en santokumes, twee koksmessen en een keukenmes voor universeel gebruik. Zowel een robuust messenblok als een aanzetstaal om je messen te scherpen zijn inbegrepen.
Ieder mes werd voorzien van een label waaraan je het lemmet kunt herkennen. Het wordt afgebeeld op de achterkant van het mes, zodat je meteen ziet welk mes je nodig hebt.
De messen kunnen licht in de hand liggen, maar dit hoeft niet per se een obstakel te vormen. Het lichte gewicht doet niets af aan het stevige, vlotte gebruik. De handvatten zijn aan de ruwere kant, maar dit zorgt tegelijkertijd voor een handvaste grip.
Aantal: 8-delig | Hardheid: 57 HRC | Type slijphoek: Europees geslepen
Beste Japans: Diamant Sabatier Riyouri 5-delig
Voordelen:
- Ergonomische en aangename grip
- Modern en stijlvol ontwerp
- Ook het messenblok is makkelijk te reinigen
- Gelabelde messen
Nadelen:
- Zelf slijpen kan uitdagend zijn
- Zonder aanzetstaal of messenslijper
Japans geslepen messensets worden gekenmerkt door hun staalsoort, slijpwijze, slijphoek en handgrip. Met een Japanse messenset combineert Diamant Sabatier Riyouri het beste van deze criteria. De onderdelen van deze set zijn een office-, tomaten-, koks-, santoku- en broodmes.
De uitstekende kwaliteit van deze messen wordt verklaard door het RVS-materiaal enerzijds en de jarenlange expertise van het merk anderzijds.
Deze messenset is onderhoudsvriendelijk. Na gebruik was je de messen makkelijk af. Ook het messenblok kan handig schoongemaakt worden. De schachten zijn volledig open zodat kruimels en stof erdoorheen vallen.
Een messenslijper of aanzetstaal is niet inbegrepen. Je kunt ervoor kiezen deze apart aan te kopen. Ook hier werden de messen gelabeld aan de onderkant zodat je meteen ziet welk mes je nodig hebt. Het eikenhouten messenblok oogt verzorgd en charmant. Het is dan ook een fijn geschenk voor naasten of geliefden die graag in de keuken staan.
Aantal: 5-delig | Hardheid: 56 HRC | Type slijphoek: Japans geslepen
Beste met houten handvat: Ninja K32006E 6-delig
Voordelen:
- Ingebouwde messenslijper
- Veelzijdig
- Roestbestendig, duurzaam materiaal
- Inclusief schaar
Nadelen:
- Duur
De Ninja K32006E is een messenset met houten handvat. Je zou het haast niet opmerken omdat de kleuren naadloos in elkaar overvloeien.
De keuze voor een houten handvat kan verschil maken. De textuur ligt aangenaam in de hand en zorgt ervoor dat je moeiteloos snijdt. Hout heeft een elegant karakter en staat subtiel op je aanrecht.
Een ingebouwde messenslijper zorgt voor gebruiksgemak en minder onderhoud. Het is gewoonweg handig, want je hoeft geen aparte messenslijper aan te schaffen die mogelijk veel plaats inneemt. Wanneer je gebruik wenst te maken van deze ingebouwde messenslijper, plaats je er simpelweg een proper en droog lemmet in. Met de schuifknop aan de zijkant haal je de slijpsteen over het mes. Je slijpt automatisch in de juiste hoek.
Deze messenset werd vervaardigd uit roestvrij staal (RVS) van Duitse kwaliteit. De messen zijn dan ook op Europese wijze geslepen.
Aantal: 6-delig | Hardheid: Niet meegedeeld | Type slijphoek: Europees geslepen
Beste magnetisch: Shinrai Japan Damascus 7-delig
Voordelen:
- Duidelijke scheiding tussen handvat en lemmet
- Uniek acaciahouten ontwerp
- Komt in geschenkverpakking
- Voor beginners en gevorderden
- Messoort duidelijk zichtbaar
Nadelen:
- Geen aanzetstaal of slijper
De Shinrai Japan is een werkelijke blikvanger. De set bestaat uit een acaciahouten plank waarop de messen lijken te zweven. Het is een magneet messenset die daarom erg handig in gebruik is. Je ziet in een oogopslag welke messoort je nodig hebt.
Deze veelzijdige messenset bestaat uit een brood-, office-, vlees-, koks-, santoku-, schil- en damastmes. De messen zijn vlijmscherp en bijgevolg geschikt voor het aan- of fijnsnijden van talrijke voedselwaren.
De messen werden voorzien van een middenstuk of krop en dit bevordert de algehele veiligheid. Dit middenstuk maakt een duidelijk onderscheid zodat je goed voelt waar het handvat en het lemmet beginnen en eindigen.
Het gebruiksgemak van de acaciahouten plank met de kwaliteit en veiligheid van de messen maakt deze set geschikt voor zowel beginnende als ervaren koks. Een minpunt is dat er geen aanzetstaal of slijper bij de set zit.
Aantal: 7-delig | Hardheid: 60 HRC | Type slijphoek: Japans geslepen
Beste grote set: KitchenBrothers 16-delig
Voordelen:
- Uitgebreid met veelzijdige functies
- Stabiele grip
- Zes steakmessen
- Inclusief aanzetstaal en schaar
Nadelen:
- Groot en zwaar
Als beste grote messenset kiezen we deze 16-delige uitvoering van KitchenBrothers. De messen die je hier terugvindt zijn een koks- brood-, vlees-, santoku- en groentemes. Ook twee schilmessen van verschillend formaat horen erbij. Ten slotte beschikt deze set over een keukenschaar en aanzetstaal.
Het stijlvolle design past in uiteenlopende keukens. Ook het gewicht wordt geapprecieerd door liefhebbers van zowel lichtere als zwaardere sets. Het messenblok is echter behoorlijk groot en hierdoor neemt het mogelijk meer plaats in. Het geheel weegt een kleine 4,3 kilogram. Hoewel het groot is, oogt het geheel toch netjes en opgeruimd.
Bij onderhoud in een vaatwasmachine worden de messen botter. Dit komt doordat het staal uitzet door de hoge temperaturen. We raden je dan ook aan de voorkeur te geven aan handafwas. Dankzij het meegeleverde aanzetstaal kan je de messen altijd zelf aanscherpen.
Aantal: 16-delig | Hardheid: 53 HRC | Type slijphoek: Europees geslepen
Beste koop: Zwilling Pollux 6-delig
Voordelen:
- Gebruiksgemak
- Kwaliteit vanuit jarenlange expertise
- Geschikt voor beginners en ervaren gebruikers
- Inclusief slijpstaal
Nadelen:
- Handvat aanzetstaal minder kwalitatief
We sluiten af met Zwilling Pollux, een messenset die bestaat uit een office-, brood-, schil- en koksmes, maar ook een aanzetstaal en messenblok uit beukenhout.
De messen zijn scherp en liggen fijn in de hand. Het lemmet is duurzaam en weerstaat corrosie, barsten en beschadigingen. Het gewicht van de messen is aangenaam, ook voor vermoeide handen. De hardheid van deze messen wordt gegarandeerd door de productiewijze. Spanningen worden uit het staal gehaald en hierdoor bereikt men een optimale, harde structuur.
Zwilling is bekend om zijn jarenlange, Duitse expertise. Het label ontstond omstreeks 1731. Deze messen zijn dan ook gegeerd op globaal niveau. Het enige minpunt dat we kunnen vinden zit in het handvat van het aanzetstaal. Dit hadden we graag in een harder, robuuster materiaal gezien.
Aantal: 4-delig | Hardheid: 55 HRC | Type slijphoek: Europees geslepen
Waar op letten bij het kopen van een messenset?
Aantal messen
Het aantal messen verschilt van set tot set. Ga op voorhand na hoeveel messen er bij de set geleverd worden. Vraag je ook af of het aantal aansluit bij wat je nodig hebt. Een set voor beginners bestaat veelal uit een koks-, brood, office- en schilmes. Geavanceerdere sets bestaan vaak uit zes, acht, tien of meer messen per set.
Welk aantal voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de soorten gerechten die je dikwijls klaarmaakt. Het spreekt voor zich dat het ene gerecht al wat meer soorten vereist dan het andere. Indien je graag samen in de keuken staat, kan het zelfs handig zijn voor meerdere sets te gaan.
Materiaal lemmet
Het lemmet van messen wordt vervaardigd uit verschillende materialen. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn roestvrij staal, koolstofstaal, Damascus staal en keramiek. Roestvrij staal zal je het vaakst terugvinden. Het materiaal roest niet en is gekend om zijn duurzaamheid. Koolstofstaal is iets lichter, maar tegelijkertijd ook scherper. Het is niet roestbestendig. Een keramische messenset is lichter en extreem scherp. Het is belangrijk voorzichtig om te springen met dit materiaal. Het kan namelijk breken. Stugge ingrediënten snijd je daarom beter aan met roestvrij staal of koolstofstaal.
Ook Damascus staal is populair. Het heeft een hoog koolstofgehalte: dit zorgt voor hardheid. Het bestaat uit een legering van twee of meer staalsoorten. Het materiaal is flexibel en bestand tegen corrosie of andere beschadigingen.
Ook de slijphoek doet ertoe. Messensets kunnen Japans of Europees geslepen zijn. De slijphoek van een Japans mes is standaard 15 graden. Europees geslepen messen hebben doorgaans een slijphoek van 18 tot 20 graden. De slijphoek beïnvloedt de scherpte.
Naargelang je doeleinden en de aard van je gerecht, zal er altijd een passend materiaal bestaan. Aangezien er talrijke mogelijkheden zijn, kan het geen kwaad hiermee te experimenteren. Op deze manier hoef je vervolgens nooit meer naar geschikte soorten te zoeken. Hiermee bespaar je tijd en onnodige afwasbeurten.
Hardheid
Om de hardheid van messen te bepalen, wordt er een beroep gedaan op de Rockwell Scale of Hardness (HRC). Deze duidt op de mate waarin het staal druk kan weerstaan vooraleer het buigt, vervormt of breekt. Eenzelfde HRC-waarde duidt niet per se op eenzelfde kwaliteit. Een mes met een hogere waarde is in de meeste gevallen harder. De initiële scherpte blijft ook langer behouden.
Het kan interessant zijn te experimenteren met verschillende HRC-waarden voor verschillende ingrediënten en gerechten. Ontdek gaandeweg welke messen bij welke ingrediënten en gerechten passen. De HRC-waarde van een schilmesje weegt minder door dan die van een koksmes. Met een koksmes snijd je eerder vlees, vis of groenten aan. Dit zijn wellicht stuggere voedingswaren die je niet kunt of hoort te schillen. Groenten of kruiden kan je bovendien met een hakmes fijnsnijden.