Met de beste messenslijpers kun je eenvoudig een koksmes of Japans mes slijpen. Je eigen messen slijpen kan op eerste zicht gevaarlijk lijken. Maar een messenslijper is een veilige en goede optie om een bot mes dat je niet meer gebruikt even scherp te maken als een volledig nieuw mes.
Een bot mes gebruiken om vlees, vis of groenten te snijden is niet alleen gevaarlijk. Het scheurt en kneust de structuur van je eten waardoor er sappen verloren gaan en de kwaliteit achteruit gaat. Een scherp mes zorgt ervoor dat je veilig en vlot kunt snijden.
Messen slijpen met een manuele of elektrische messenslijper is eenvoudiger en sneller in vergelijking met een slijpsteen. Maar met een slijpsteen heb je meer controle over de snijhoek en de scherpte van je mes.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende slijpers van onder andere Chef’s Choice, Wüsthof en Dykemann. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met het formaat, het gebruiksgemak en voor welke messen het geschikt is. Lees hieronder verder om de beste messenslijper voor jouw messen te vinden.
Onze selectie messenslijpers
- Beste prijs-kwaliteit: Quick Sharpener bij Bol
- Beste professionele: Chef’sChoice CC4643 bij Coolblue
- Beste goedkope: Wüsthof Keramisch bij Messenwinkel
- Beste elektrische: Chef’s Choice CC220 bij Coolblue
- Beste koop: Dykemann bij Bol
- Beste slijpsteen: VDN Slijpsteenset bij Bol
Beste prijs-kwaliteit: Quick Sharpener
Voordelen:
- Geschikt voor alle gladde messen
- Gebruiksvriendelijk
- Stabiel op je aanrecht
- Mooi design
Nadelen:
- Geen instructieboekje
- Niet geschikt voor scharen
Met de Quick Sharpener haal je een goede messenslijper die gebruiksvriendelijk is. De drie gleuven hebben elk een specifieke functie. De eerste gleuf bevat een diamantstofwiel voor het ruwe werk. De tweede gleuf bevat een slijpvlak van wolfraam voor de fijnere afwerking. De derde en laatste gleuf dient specifiek om keramische messen te slijpen.
De messenslijper staat robuust op je aanrecht dankzij de antislipviltjes aan de onderkant. Ook het gewicht, 400 gram, draagt bij tot de goede stabiliteit. In het mooie design werd ook aandacht geschonken aan de ergonomie. Zo kan je het handvat goed vastgrijpen en is het veilig afgescheiden van het slijpgedeelte door een rubberen ring. De afwerking in roestvrij staal laat je toe deze mooie messenslijper makkelijk schoon te houden.
De Quick Sharpener is een doortrekslijper. Je plaatst het lemmet van het mes in de gleuf en trekt het mes er vervolgens in een vlotte beweging doorheen. Deze messenslijper zou geschikt zijn voor alle messen, maar het is niet helemaal duidelijk of dat ook geldt voor een Japans mes of voor messen met een gekartelde snede. Ten slotte missen we een instructieboekje met wat meer gedetailleerde uitleg.
Beste professionele: Chef’sChoice CC4643
Voordelen:
- Geschikt voor alle gladde messen
- Geschikt voor gekartelde messen
- Overzichtelijk instructieblad
- Precisiegeleiding voor de ideale slijphoek
Nadelen:
- Niet geschikt voor scharen
De Chef’sChoice CC4643 heeft aparte gleuven voor Aziatische en voor Europese of Amerikaanse messen. Met deze messenslijper zit je dus altijd goed. Daarnaast is er nog een extra slot om messen te polijsten of om ze tussen twee slijpbeurten in even aan te scherpen. Bovendien bevat deze doortrekslijper een precisiegeleiding zodat je elk mes altijd in de juiste hoek slijpt.
De bodem is volledig bekleed met antislipmateriaal zodat het apparaat goed op het aanrecht blijft staan. Daarnaast werd ook de ergonomische handgreep voorzien van een antisliplaagje aan de onderkant. Een groot pluspunt is dat je met deze professionele messenslijper ook gekartelde messen zoals een broodmes kunt slijpen. Enkel voor scharen kun je hem niet gebruiken.
Het materiaal van de slijpoppervlakken werd afgewerkt met diamantstof en is daardoor erg slijtvast en duurzaam. De Chef’sChoice CC4643 is erg compact en makkelijk op te bergen in je keukenlade. Ten slotte kan je bij deze slijper een overzichtelijke handleiding downloaden zodat je zeker weet dat je jouw kostbare koksmessen op de juiste manier slijpt.
Beste goedkope: Wüsthof Keramisch
Voordelen:
- Goedkoop
- Geschikt voor gekartelde messen
- Gebruiksvriendelijk
- Snel resultaat
Nadelen:
- Enkel voor messen met een slijphoek van 17 graden
- Minder stabiel
Wil je je messen vlijmscherp houden, dan kan de keramische messenslijper van Wüsthof een goedkope oplossing zijn. Hij is ideaal voor mensen die thuis al messen van Wüsthof hebben liggen die een vaste slijphoek van 17 graden vragen.
Deze goedkope messenslijper heeft twee gleuven. Een carbide slijpgleuf om stompe messen weer scherp te maken en een keramische slijpgleuf om fijn te slijpen en na te scherpen. Je krijgt snel een goed resultaat. De slijper zou ook geschikt zijn voor gekartelde messen. Ook dit toestel is een doortrekslijper. Je haalt het mes in een vlotte beweging van lemmet tot mespunt door de slijper heen terwijl je wat druk uitoefent.
Een nadeel is dat deze messenslijper wat hoger en smaller is zodat hij minder stabiel op de ondergrond staat. We hadden de basis liever iets breder gezien zodat hij robuuster op je werkblad zou staan. Schoonmaken doe je eenvoudig met een vochtige doek.
Beste elektrische: Chef’sChoice CC220 Elektrische Messenslijper
Voordelen:
- Snel resultaat
- Stabiel op je aanrecht
- Handmatige polijstfase
- Altijd de juiste slijphoek
- Geschikt voor gekartelde messen
Nadelen:
- Enkel voor messen met een slijphoek van 20 graden
- Niet geschikt voor scharen
Als je graag snel resultaat wil, dan kan je met de Chef’sChoice CC220 Elektrische Messenslijper aan de slag gaan. Hij werkt met een tweetrapssysteem, een elektrische doortrekslijper voor het grove werk en een handmatige polijstfase voor de fijnere afwerking. Erg positief is dat deze elektrische messenslijper beschikt over Criss-Cross technologie in de polijstfase. Deze technologie zorgt voor een microscopische karteling op de snede waardoor die extreem sterk wordt en je mes langer scherp blijft.
Deze elektrische slijper beschikt over slijpstenen met diamantstof en is enkel geschikt voor messen die een hoek van twintig graden vragen. Ook gekartelde messen kan je met deze slijper onder handen nemen. Hij is wat krachtiger en zwaarder dan de meeste elektrische messenslijpers en door de antislipvoetjes staat hij zeer stevig op je werkblad. Voor een tweezijdige snede haal je je mes onder lichte druk eerst door de linkergleuf van fase een en vervolgens door de rechtergleuf. Is je mes erg bot, dan moet je deze handeling tot tien keer herhalen.
Chef’sChoice maakt zich sterk dat dit toestel slechts een minimale hoeveelheid materiaal wegneemt en dat de hardheid van het staal niet aangetast wordt. Daardoor kan je met de Chef’sChoice CC220 je messen allicht wat vaker slijpen dan met andere elektrische messenslijpers het geval is. Wel is het jammer dat deze slijper niet geschikt is om Aziatische messen mee te slijpen.
Beste koop: Dykemann Messenslijper
Voordelen:
- Geschikt voor alle gladde messen
- Mag in de vaatwasser
- Met beschermende handschoen
- Met e-book
- Geschikt voor linkshandigen
Nadelen:
- Geen aparte gleuven voor verschillende hoeken
De beste koop is volgens ons de Dykemann Messenslijper. Hij heeft drie doortrekslijpgleuven die geschikt zijn voor alle gladde messen. Een diamanten slijpsnede voor botte messen en om beschadigde messen weer recht te maken, een wolfraam slijpsnede om je mes weer een goede V-vorm te geven en een keramische slijpsnede om af te werken of tussendoor aan te scherpen.
Een nadeel aan deze voordelige messenslijper is dat er geen aparte gleuven zijn voor verschillende snijhoeken. Ook gekartelde messen kan je niet aanscherpen met deze slijper. Wel kan je met deze messenslijper ook scharen slijpen. Hij is uitgevoerd in roestvrij staal en het slijpgedeelte is uitneembaar zodat de houder in de vaatwasser kan. De bodem bestaat uit geribbeld antislipmateriaal voor een optimale stabiliteit.
Dykemann stopt ook enkele handige en leuke extraatjes in de doos. Zo is er de beschermende handschoen die ervoor zorgt dat je jezelf niet kan snijden. Daarnaast krijg je ook een e-book, De kunst van het messen slijpen, waarin je nog extra informatie en tips vindt.
Beste slijpsteen: VDN Slijpsteenset
Voordelen:
- Zeer complete set
- Afvlaksteen
- Handige opbergkoffer
- Bamboe houder
- Slijphulpje
Nadelen:
- Geen instructieboekje
- Meer schoonmaak
- Duur
De beste slijpsteen komt in een hele set, de VDN Slijpsteenset. In het handige opbergkoffertje vind je maar liefst drie wetstenen met in totaal zes korrelgroottes van 240 tot 8000 grit, van grof tot ultrafijn. Extra handig is dat elke korrelgrootte zijn eigen herkenbare kleur heeft. Deze duurzame wetstenen zijn vervaardigd uit hoogwaardig corundum en ze zijn mooi breed zodat je comfortabel kunt slijpen.
De VDN Slijpsteenset is wat duurder, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt doordat de set zo compleet is. Je vindt in het koffertje immers ook een slijphulpje om een slijphoek van 12 tot 15 graden aan te houden, een bamboe houder met antisliplaag en een afvlaksteen om je wetstenen in topconditie te houden. Met behulp van een rubberen laag klem je de slijpsteen goed vast in de houder zodat hij stevig op je werkblad staat.
Houd er wel rekening mee dat je bij deze slijpstenen water moet toevoegen. Samen met het slijpsel vormt dit een grijsachtige brij waar je nadien wel wat meer schoonmaakwerk aan hebt. Ten slotte zit er geen instructieboekje in de koffer. Omdat slijpen met wetstenen toch een aparte vaardigheid is, zou dat zeker van pas komen. Gelukkig kun je gemakkelijk online een goed stappenplan volgen.
Waar op letten bij het kopen van een messenslijper?
Type messenslijper
Heb je al wat ervaring met messen slijpen, dan kan je zeker kiezen voor een handmatige messenslijper. Het voordeel is dat je meer controle hebt over het slijpproces en dat je je messen precies slijpt zoals jij het wil.
Handmatige messenslijpers zijn doorgaans goedkoper dan elektrische slijpers en omdat je geen stopcontact nodig hebt, kan je ze overal gebruiken en berg je ze makkelijk op.
Deze manier van slijpen kost wel wat meer moeite en kracht dan elektrisch slijpen. Hetzelfde geldt voor een wetsteen, maar daar komt nog extra schoonmaakwerk bij kijken omdat je water toevoegt.
Ben je wat onzeker over het slijpproces en wil je vooral graag dat het snel gaat, dan zal je meer baat hebben bij een elektrische messenslijper. Met minder moeite behaal je snel het gewenste resultaat. Een belangrijk nadeel is dat messen sneller op raken door elektrisch slijpen. Per slijpbeurt wordt er immers meer materie weggehaald en wordt het mes dunner dan bij een handmatige slijpbeurt.
De elektrische methode levert een uniform resultaat op. Als je eerder een voorkeur hebt voor een hoek die afwijkt van de gangbare instellingen, ga je beter handmatig aan de slag.
Type mes
Europese of Amerikaanse koksmessen zijn meestal vervaardigd uit een zachtere staalsoort en daardoor zijn ze wat makkelijker om te slijpen of om tussendoor aan te scherpen. Het lemmet is dikker en daarom kan je Europese of Amerikaanse messen ook vaker slijpen dan andere messen. Deze messen hebben meestal een grotere snijhoek van rond de twintig graden.
Aziatische messen en dan vooral Japanse koksmessen worden gemaakt uit harder staal. Het lemmet is bijgevolg dunner en doordat er minder weerstand is, zijn deze messen scherper. De snijhoek is wat kleiner dan Europese messen, rond de vijftien graden. Omdat het lemmet dunner is, zijn deze messen kwetsbaarder en kunnen ze minder slijpbeurten aan.
Slechts weinig messenslijpers zijn geschikt om gekartelde messen zoals broodmessen te slijpen. Het is dus belangrijk om na te gaan voor welke soort messen je messenslijper geschikt is. Kijk dan vooral naar de snijhoek. De meeste messenslijpers zijn geschikt voor een bepaalde hoek. Slechts enkele kunnen zowel hoeken van vijftien als van twintig graden aan.
Materiaal slijpoppervlak
Een goede messenslijper werkt doorgaans met een tweetrapssysteem. Een eerste gleuf dient om erg botte messen weer een goede snede te geven of om de snede weer uit te lijnen. De tweede gleuf dient om het mes nog fijner aan te scherpen.
Er bestaan twee belangrijke soorten slijpstenen, diamantstenen en keramische stenen. In de diamantstenen zitten synthetische diamantdeeltjes verwerkt. Ze slijten niet snel en daardoor zijn ze meestal dunner. Je hoeft weinig kracht uit te oefenen omdat je met een diamantsteen snel veel bot materiaal wegneemt.
Keramische slijpstenen zijn wat goedkoper en de korreldikte van de slijpsteen kan heel precies bepaald worden. De korrelgrootte, uitgedrukt in grit, is vooral van belang voor wetstenen. Daar vind je korrelgroottes van 240 tot 8000 grit, gaande van grof tot ultrafijn. Zo kan je voor elk mes de perfecte steen uitkiezen.
Wat is een messenslijper?
Met een messenslijper kan je messen, koksmessen, zakmessen en soms ook bijlen, scharen of ander keukenmateriaal slijpen. Je kan er een volledig nieuwe snede mee aanbrengen op stompe messen, een lemmet weer recht maken of messen tussendoor aanscherpen.
De meeste messenslijpers zijn van het type doortrekslijper. Je plaatst je mes in de gleuf en trekt het er in een vlotte beweging doorheen. Afhankelijk van de hoek, het materiaal van de slijpsteen en de botheid van het mes herhaal je deze beweging een aantal keer tot je het gewenste resultaat bereikt. Onder elke gleuf van de slijper bevinden zich slijpstenen met een eigen functie.
Het grote voordeel van een messenslijper is dat je je messen zelf scherp kan houden zonder dat je ze moet missen. Bovendien scheelt het jaarlijks al snel tientallen euro’s aan slijpkosten. Het vergt wat oefening, maar je behoudt zelf volledig de controle over je messen.
Hoe werkt een elektrische messenslijper?
Bij een elektrische messenslijper zit er onder elk gleufje een slijpsteen. Elke gleuf heeft een eigen functie en korrelgrootte. De slijpstenen draaien rond zodat je het mes door de sleuf kan halen zonder kracht te hoeven zetten.
Sommige slijpmachines zijn oplaadbaar via een USB-poort zodat je ze overal kan gebruiken. Het is een goed idee om het vermogen en het aantal toeren per minuut van slijpmachines te vergelijken om het juiste toestel te vinden.
Houd er wel rekening mee dat messen sneller dunner worden met een elektrische slijpmachine omdat ze sneller meer materiaal weghalen. Een groot voordeel van een elektrische slijper is dat het meestal zwaardere toestellen zijn en dat ze dus ook erg stabiel op je werkblad staan.