Vandaag gaan we op zoek naar de beste gasbarbecue voor een geslaagde zomer. Op die manier organiseer jij binnenkort een gezellige BBQ-avond met vrienden en familie. In tegenstelling tot een houtskoolbarbecue warmt een gasbarbecue in slechts enkele minuten op. Je regelt vlot de temperatuur en spaart ook heel wat centen uit.
Gasflessen zijn misschien duurder in aankoop, maar je gebruikt ze aanzienlijk langer dan een zak houtskool. Een bijkomend voordeel is dat je kleren proper blijven en je grilt ook een stuk gezonder. Geniet van zalige zomermomenten, lees hier verder om de beste gasbarbecue voor jouw budget te vinden.
Onze selectie gasbarbecues
- Beste prijs-kwaliteit: Barbecook Siesta 310 bij Bol.com
- Beste professionele: Napoleon Grills Rogue SE 425 bij Bol.com
- Beste goedkope: Campingaz 3 Series Classic LS Plus bij Bol.com
- Beste grote: Boretti Robusto bij Coolblue
- Beste kleine: Outdoorchef Chelsea 420 G bij Bol.com
- Beste voor camping: Cadac Carri Chef 50 Skottel bij Americanbase
- Beste inbouw: Boretti Ibrido Top bij Bol.com
- Beste tafelmodel: Cadac Citi Chef 40 bij Coolblue
Beste prijs-kwaliteit: Barbecook Siesta 310
Voordelen:
- Ingebouwde flesopener
- Geschikt voor pizza- of planchaplaat
- Ruim kookoppervlak
- Opvanglade voor vet
- Twee transportwielen
Nadelen:
- Zijwanden niet inklapbaar
Deze goede gasbarbecue van Barbecook is met een kookoppervlak van 43 op 62 centimeter redelijk groot. Je kunt er twaalf personen van hapjes en vlees mee voorzien. Daarvoor gebruikt het toestel drie hoofdbranders en een zijbrander. Die gebruik je om saus, soep of andere bijgerechten klaar te maken en op te warmen.
Met de dekselthermometer controleer je de temperatuur tijdens het grillen en deze stuur je ook gemakkelijk bij. Het deksel heeft een dubbele wand om de temperatuur in de barbecue constant te houden.
Het uitschuifbare rek houdt al je bereidingen warm zodat iedereen gelijktijdig warm eten heeft. De hoofdbranders worden aangevoerd door propaangas. Het grote voordeel daarvan is dat dit type gas ook werkzaam is bij vriestemperaturen, leuk voor een gezellige winterbarbecue. Je krijgt verder enkele gereedschapshaken ter beschikking. Helaas zijn de zijtafels niet inklapbaar, dus je kan de barbecue niet compacter maken.
Een leuke extra is de ingebouwde flesopener. Zo krijg je tijdens het barbecueën alvast geen dorst. Je kunt de centrale plaat verwijderen en vervangen door een ander accessoire zoals een pizzaplaat of een planchaplaat om aardappeltjes te bereiden. De opvanglade voor het vet stop je na gebruik gewoon in de vaatwasmachine. Door de twee transportwielen aan de zijkant rol je de BBQ snel naar de juiste plaats.
Type: Buitenkeuken | Aantal personen: 12 | Totaal vermogen: 14,9 kW | Afmetingen kookoppervlak: 62 x 43 cm
Beste professionele: Napoleon Grills Rogue SE 425
Voordelen:
- Ruim kookoppervlak
- Twee infraroodbranders
- Vier zwenkwielen
- Verlichting
- Vetafvoer
Nadelen:
- Veel montagewerk
- Duur
De professionele gasbarbecue van Napoleon is een echte parel op je terras. Je gebruikt hem bij een BBQ tot dertien personen. Hij is voorzien van drie hoofdbranders en twee infraroodbranders. De infraroodbranders warmen je BBQ op in drie tot vijf minuten. Ze houden je vlees goed sappig en doen dit op een uiterst zuinige manier.
Laat je vooral niet tegenhouden om ‘s avonds laat nog een stukje vlees op de BBQ te gooien, want door de ingebouwde verlichting blijven alle knoppen goed zichtbaar. Het onderstel voorziet je van de nodige opbergruimte. Deze ruimte is afgesloten met een deur voor een strakke uitstraling. Je verplaatst de BBQ gemakkelijk naar een andere plaats door de vier zwenkwielen onder het toestel.
Er zijn verder haakjes voorzien om je gereedschap aan op te hangen en indien je de infraroodbranders niet gebruikt, kun je de deksels dichtklappen en de ruimte als werkblad gebruiken. Er is een thermometer ingebouwd zodat je de temperatuur binnenin de BBQ kunt opvolgen. Het is zelfs mogelijk een braadspit te bevestigen. Tijdens het barbecueën loopt het vet weg via de vetafvoer. Op die manier spendeer je minder tijd met het kuisen van je BBQ.
Type: Buitenkeuken | Aantal personen: 13 | Totaal vermogen: 23,75 kW | Afmetingen kookoppervlak: 60 x 45 cm
Beste goedkope: Campingaz 3 Series Classic LS Plus
Voordelen:
- InstaClean systeem
- Ruim kookoppervlak
- Vier zwenkwielen
- Goedkoop
- Veel opbergruimte
Nadelen:
- Gasslang en gasdrukregelaar niet meegeleverd
- Veel montagewerk
Bij een beperkt budget brengen we graag de Campingaz 3 Series Classic LS Plus onder de aandacht. Ondanks zijn lage prijs krijg je een ruim kookoppervlak ter beschikking, geschikt voor dertien personen. De drie gasbranders stel je afzonderlijk van elkaar in zodat je gelijktijdig vlees, groenten en aardappelen kunt bereiden.
Helaas is er geen sprake van infraroodbranders. Doordat deze BBQ slechts drie draaiknoppen heeft, is hij zeer gebruiksvriendelijk. Het toestel wijst zichzelf uit en heeft een InstaClean systeem waardoor je de onderdelen snel en makkelijk verwijdert. De grillplaten hebben een antiaanbaklaag en reinig je zonder veel schrobwerk.
Aan de hand van de ingebouwde thermometer op het deksel raadpleeg je in één oogopslag de temperatuur. De goedkope gasbarbecue verplaatsen doe je zonder veel moeite dankzij de vier zwenkwielen onderaan het toestel. De zijtafels zijn verder ook inklapbaar waardoor je de barbecue in de winter compact kunt opbergen.
Bovendien berg je ook je BBQ-gerelateerde spullen op in het onderstel. Helaas dien je de gasslang en de gasdrukregelaar nog afzonderlijk aan te kopen en vereist ook deze BBQ behoorlijk wat montagewerk. De barbecue is echter de perfecte aanwinst voor een weekendje kamperen.
Type: Buitenkeuken | Aantal personen: 13 | Totaal vermogen: 9,6 kW | Afmetingen kookoppervlak: 61 x 46 cm
Beste grote: Boretti Robusto
Voordelen:
- Ruim kookoppervlak
- Vier zwenkwielen
- Mooi design
Nadelen:
- Geen meegeleverde hoes
- Zijwanden niet inklapbaar
Deze grote gasbarbecue van Boretti koop je tegen een relatief lage prijs. Het kookoppervlak is namelijk geschikt voor maar liefst achttien personen. Hij is dus perfect voor een groot familiefeest of een tuinfeest met vrienden. Je krijgt vier hoofdbranders ter beschikking, alsook een handige zijbrander voor kleinere bijgerechten. Sommige gezinnen bakken er zelfs een ei op. Ook hier is een handig onderstel aanwezig voor de nodige opbergruimte en verplaats je de BBQ gemakkelijk door de vier ingebouwde zwenkwieltjes.
De zijtafels gebruik je als werkblad, maar je kunt deze niet inklappen. Voorzie dus voldoende ruimte voor dit topmodel. Een aandachtspunt is de afwezigheid van een hoes om de BBQ te beschermen tegen de regen. Aangezien je dit extra grote model moeilijk elke keer naar binnen kunt rollen was een meegeleverde hoes welkom geweest.
Over de uitstraling hebben we alleen maar lof. Boretti kiest voor stijlvol zwart met zilverkleurige details. Om de BBQ te reinigen schakel je hem in op 250 graden gedurende tien minuten. Nadien kun je het vuil gemakkelijk weghalen met een geschikte borstel. Sommige gebruikers reinigen de lossen onderdelen in de vaatwasmachine. We raden dit eerder af om de kwaliteit van het toestel langer te behouden.
Type: Buitenkeuken | Aantal personen: 18 | Totaal vermogen: 18,4 kW | Afmetingen kookoppervlak: 80 x 48 cm
Beste kleine: Outdoorchef Chelsea 420 G
Voordelen:
- Ronde ophanghaak
- Veelzijdig in gebruik
- Licht model
- Indirect grillen mogelijk
Nadelen:
- Minder stabiel
Indien je op zoek bent naar een gasbarbecue met een kleiner formaat dan is de Outdoorchef een goede oplossing. Hij is handig, compact en betaalbaar. Deze bolvormige kleine BBQ, met een kookoppervlak van 39,5 centimeter, is een compacte barbecue voor op een camping of in een kleine tuin. Aan de onderkant zijn geen wieltjes voorzien, maar omdat het toestel slechts twaalf kilo weegt verplaats je hem zonder veel moeite.
Het geëmailleerd porseleinen grillrooster laat je toe om zowel vlees als vis te grillen en ook pizza’s bakken behoort tot de mogelijkheden. De temperatuur volg je gemakkelijk op aan de hand van de thermometer en ook indirect grillen is mogelijk via het bekende Outdoorchef trechtersysteem. Bij indirect grillen gaar je het vlees niet op het vuur, maar ernaast.
Doordat het een rond model betreft zijn er geen zijbranders. Voor je gereedschap is er plaats voorzien in de vorm van een ronde ophanghaak in het midden. Je hangt daar je ovenwanten en knijptangen aan. Op zich staat het toestel stevig door de drie poten en de versterking middenin. Let toch op, want bij een zware tik kan de barbecue toch omvallen. Wees dus vooral aandachtig met kinderen of loslopende honden in de buurt.
Type: Buitenkeuken of camping | Aantal personen: 8 | Totaal vermogen: 4,3 kW | Afmetingen kookoppervlak: 39,5 cm
Beste voor camping: Cadac Carri Chef 50 Skottel
Voordelen:
- Veelzijdig
- Meegeleverde opbergtas
- Deksel als windscherm te gebruiken
- Antiaanbaklaag
Nadelen:
- Gasdrukregelaar en gasslang niet meegeleverd
Een compact model voor op de camping vinden we bij Cadac. Je bergt de barbecue moeiteloos op in de meegeleverde draagtas. Het kan wel wat puzzelen zijn, want de tas is heel nipt qua formaat. Een elektrische barbecue is ook handig voor wie vaak op een camping zit.Je werkt met één grote brander waarop je kunt barbecueën voor maximaal negen personen.
Extra fijn is de aanwezigheid van de verschillende opzetstukken waardoor je deze camping gasbarbecue voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt. Denk maar aan eieren, een kannetje thee opwarmen of zelfs pannenkoeken voor een heerlijk ontbijt. Dankzij de stabiele poten blijft de barbecue stevig en veilig op dezelfde plaats staan.
Het deksel kun je als windscherm gebruiken door het op de rand van de BBQ te bevestigen. Daarvoor is een handige haak voorzien. De verschillende opzetstukken zijn voorzien van een antiaanbaklaag waardoor je alles zonder moeite weer proper krijgt. Indien we een klein minpuntje moeten zoeken, is het de afwezigheid van een gasdrukregelaar en een gasslang. Deze dien je afzonderlijk aan te kopen.
Type: Camping | Aantal personen: 9 | Totaal vermogen: 3,7 kW | Afmetingen kookoppervlak: 48,6 cm
Beste inbouw: Boretti Ibrido Top
Voordelen:
- Geschikt voor gas en houtskool
- Platte bakplaat inbegrepen
- Mooi design
- Infraroodbrander
Nadelen:
- Geen opbergruimte
- Geen antiaanbaklaag
- Duur
Met de inbouw gasbarbecue van Boretti combineer je het beste van twee werelden. Je gebruikt hem namelijk ook als houtskoolbarbecue. Het gasgedeelte bevat drie gasbranders, een zijbrander en een infraroodbrander. Het deksel heeft een ingebouwde thermometer en een dubbele wand, dus de warmte blijft extra goed in de barbecue hangen.
Naast traditionele grillgerechten gebruik je de platte bakplaat ook voor andere gerechten zoals eieren, pannenkoeken of delicate stukken vis. Er is bovendien ook een warmhoudrooster voorzien.
De grill- en bakplaten gebruik je voor maximaal veertien personen. Helaas heb je bij dergelijke inbouw gasbarbecues geen onderstel waarin je materiaal kunt opbergen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om zelf wat opbergruimte te creëren op je terras.
Het rooster is gemaakt van gietijzer waardoor de warmte extra goed behouden blijft. Helaas is het niet voorzien van een antiaanbaklaag. Je kunt de BBQ echter op de hoogste stand zetten om het vuil te verbranden. Op die manier laat het vuil snel los en kun je de BBQ gemakkelijk schoonmaken met een stevige borstel.
Type: Buitenkeuken | Aantal personen: 14 | Totaal vermogen: 11,4 kW | Afmetingen kookoppervlak: 70 x 44 cm
Beste tafelmodel: Cadac Citi Chef 40
Voordelen:
- Compact
- Meegeleverde opbergtas
- Veelzijdig
- Gebruiksvriendelijk
- Goedkoop
Nadelen:
- Minder krachtig
Indien je de gasbarbecue op tafel wil gebruiken, ben je natuurlijk gebaat bij een extra klein model. De mini gasbarbecue van Cadac bevat een multifunctionele bakplaat. De grillplaat is geschikt voor stukken vlees en groenten, terwijl je de platte bakplaat eerder gebruikt om bijvoorbeeld eieren op te bakken. De platen zijn allemaal voorzien van een antiaanbaklaag.
Qua kookoppervlak is de Citi Chef 40 geschikt voor maximaal zes personen. Dit tafelmodel werkt op basis van één brander en de temperatuur volg je gemakkelijk op aan de hand van het deksel. Hij komt geleverd in een handige draagtas dus je neemt hem ook gemakkelijk mee naar een camping. Het deksel is multifunctioneel, aangezien je het ook gebruikt als windscherm.
Je haalt dit handige model voor een spotprijsje in huis. Naast het feit dat hij natuurlijk iets minder krachtig is dan een grote gasbarbecue met meerdere gasbranders is dit absoluut een volwaardige gasbarbecue. Door de eenvoudigheid scoort hij hoog op gebruiksvriendelijkheid. Hij is de ideale aanwinst voor een gezellige avond met het gezin of voor een BBQ op de camping.
Type: Tafelbarbecue | Aantal personen: 6 | Totaal vermogen: 2,7 kW | Afmetingen kookoppervlak: 38 cm
Waar op letten bij het kopen van een gasbarbecue?
Type
Afhankelijk van waar je de barbecue wenst te gebruiken, kies je voor een inbouw gasbarbecue, een tafelmodel of een toestel dat specifiek ontworpen is voor een buitenkeuken. Een tafelmodel is ideaal om mee te nemen naar een camping of om op een grote tafel te plaatsen tijdens een gezellige avond met het gezin. Deze modellen zijn vaak compact en goedkoper.
Een inbouwmodel is dan weer handig als je de BBQ permanent wilt installeren in je buitenkeuken. Je plaatst hem in een zelfontworpen buitenmeubel dat perfect op je smaak is afgestemd. Houd er rekening mee dat je al dan niet extra ruimte voorziet in je meubel voor een zijbrander. Dergelijke toestellen zijn qua werking zeer gelijkaardig aan de losstaande gasbarbecues.
Losstaande gasbarbecues kun je meestal gemakkelijk verplaatsen en ze bestaan in verschillende vormen en maten. Een groot model is bijvoorbeeld ideaal wanneer je een tuin- of familiefeest geeft. Belangrijk is dat je de gasbarbecue na het barbecueën goed afdekt tegen de regen. Laat hem dus nooit buiten staan zonder hoes. Indien je bij de aankoop geen hoes krijgt meegeleverd, koop je deze best afzonderlijk aan.
Aantal personen
Voor een energiezuinig gebruik is het aangewezen een gasbarbecue te kiezen die aansluit bij de grootte van je gezin of gezelschap. Controleer dus steeds voor hoeveel personen het kookoppervlak geschikt is. Uiteraard zijn dit slechts algemene richtlijnen en is dit grotendeels afhankelijk van hoeveel stukken vlees je gasten eten. De meeste gasbarbecues voorzien voldoende ruimte voor dertien tot zestien personen.
Er bestaan extra grote modellen die voornamelijk handig zijn bij tuinfeesten of grotere familiefeesten. Dergelijke gasbarbecues kunnen zowel in de breedte als in de diepte werken. Kies je voor een tafelmodel, dan zal het kookoppervlak beperkter zijn met een gemiddeld kookoppervlak voor drie tot zes personen. Deze modellen zijn compacter en je bergt ze ook gemakkelijker op.
Hoofd- en zijbranders
Een goede gasbarbecue heeft meerdere gasbranders. Er is meestal sprake van één hoofdbrander en een aantal zijbranders. De zijbranders gebruik je om saus op te warmen of een bijgerecht klaar te maken. Indien je de zijbrander niet nodig hebt, kun je het deksel meestal afzonderlijk dichtklappen om dit als werkblad te gebruiken. Sommige zijbranders zijn specifiek infrarood gasbranders.
Infrarood gasbranders staan erom bekend sneller op te warmen. Ze grillen je vlees op een extra hoge temperatuur zodat je die typische grillsmaak krijgt met bijhorende grillstrepen. Voor een uiterst veelzijdig gebruik, kies je een gasbarbecue die ook een platte bakplaat heeft. Deze gebruik je bijvoorbeeld om aardappelen of vis te bereiden. Barbecues die je gebruikt op de camping zullen vaak uitsluitend een hoofdbrander hebben.
Verplaatsbaarheid
Voornamelijk bij grote gasbarbecues is het aangewezen om een model te kiezen met wielen. Idealiter kies je voor zwenkwielen. Deze wielen draaien 360 graden en zorgen dat je het zware toestel vlot kunt verplaatsen. Sommige gasbarbecues hebben twee transportwielen en twee poten, andere hebben dan weer vier wielen waar telkens een rem op zit. Zo blijft de barbecue stabiel staan eens je hem geïnstalleerd hebt op de juiste plaats.
Gasbarbecues in tafelmodel hebben zelden wieltjes. Hierbij is het belangrijk dat het kookoppervlak voorzien is van een aantal stevige poten. Modellen voor op een camping hebben vaak drie poten met halverwege een versteviging om de poten stabiel te houden. Dit plateau is multifunctioneel en je kan het meestal ook gebruiken om je kruiden en gereedschap op te leggen. Dergelijke toestellen zijn uiteraard veel lichter, waardoor je ze gemakkelijker opbergt na het koken. Zorg wel dat de barbecue volledig is afgekoeld. Let ook op, want deze gasbarbecues zijn minder stabiel en ze vallen dus sneller om.
Extra’s
Een goede gasbarbecue heeft een ingebouwde thermostaat om de temperatuur binnenin de barbecue nauw op te volgen. Zo zet je nooit een droog resultaat op tafel. Indien je barbecue geen ingebouwde thermometer heeft, kun je ook een afzonderlijke vleesthermometer aankopen. Kies dan wel een thermometer die voldoende hittebestendig is.
Verder voorzien bepaalde gasbarbecues een uitsparing om een gasfles in op te bergen. Let wel op dat je de gasfles tijdens het barbecueën nooit in deze uitsparing laat zitten. Dit kan ontploffingsgevaar inhouden. Het is mogelijk dat je bij de aankoop een gasfles krijgt meegeleverd, maar in de meeste gevallen dien je deze zelf aan te kopen.
Tot slot kan je letten op de aanwezigheid van een extra platte bakplaat, een warmhoudrooster en eventueel wat opbergruimte om je gereedschap veilig op te bergen. Dit kan in de vorm zijn van een kastje in het onderstel of het kunnen ook haken zijn om bepaalde zaken aan op te hangen, zoals bijvoorbeeld je ovenwanten. Deze zul je gegarandeerd nodig hebben tijdens het barbecueën.
Hoe werkt een gasbarbecue?
Barbecueën met een gasbarbecue verloopt vlotter en sneller dan bij een barbecue met houtskool. Het grote voordeel is dat je proper blijft en de warmte goed kunt controleren. Tien minuten nadat je de BBQ hebt aangesloten, begin je al te bakken. Een gasbarbecue sluit je aan op een glasfles. Dankzij de drukregelaar kun je hem veilig gebruiken mits een aantal voorzorgsmaatregelen. De druk die in de fles zit, is hoger dan de druk die je nodig hebt. De drukregelaar zorgt voor een constante stroom aan gas. Eens de gasfles aangesloten is, bedien je de gasbarbecue met eenvoudige draai- of duwknoppen.
Hoe moet je een gasbarbecue reinigen?
Een gasbarbecue is gemakkelijker proper te maken dan een houtskoolbarbecue. Je kan het rooster voor het bakken insmeren met olijfolie of citroensap zodat je vlees minder aan het rooster blijft kleven. Doe je dit niet, dan moet je het rooster na het barbecueën reinigen met een borstel om de overgebleven etensresten te verwijderen. Om de barbecue vlot te reinigen kun je hem tien minuten op 250 graden zetten. Het vuil zal zo verkolen waardoor je het zonder moeite wegneemt.
Als je je BBQ permanent in de tuin laat staan is het handig hem met een hoes te beschermen. Een lege gasfles kun je in veel gevallen gewoon terugbrengen naar het verkooppunt. Ze vullen de fles dan opnieuw met gas zodat je opnieuw aan de slag kunt. Gasflessen bewaren doe je door ze rechtop te laten staan op een droge, overdekte plaats. Sommige barbecues voorzien hiervoor een uitsparing.
Welk gas gebruik je voor een gasbarbecue?
Wanneer je een gasbarbecue koopt, zitten hier meestal nog geen gasflessen bij. Ook de drukregelaar dien je vaak afzonderlijk aan te kopen. Je koopt flessen met butaangas of propaangas aan. Propaangas wordt het meest gebruikt. Het voordeel van dit type gas is dat het ook werkzaam blijft bij vriestemperaturen, ideaal voor een winterbarbecue.
Er bestaan verschillende maten en soorten gasflessen. Op de camping is het gemakkelijker om een gascartouche aan te kopen omwille van het compacte formaat. Verder bestaan er gasflessen van vijf of tien kilo. Vul nooit zelf een gasfles aan. Welke drukregelaar je nodig hebt, hangt af van het type barbecue. Bekijk even de handleiding en zie of je een universele drukregelaar kunt gebruiken of een specifiek type nodig hebt.
Hoe sluit je een gasfles aan op een barbecue?
Bij het aansluiten van de gasfles zorg je ervoor dat de barbecue stabiel en uit de wind staat. Daarna controleer je de slang en de fles op lekken. Ook de drukregelaar dient in uitstekende staat te zijn. Deze controle voer je gemakkelijk uit door zeepsop op de aansluitingen te smeren en te zien of er belletjes verschijnen.
Eerst dien je de drukregelaar via de slang aan de gasfles te verbinden. Bevestig daarna de rest van de slang aan de barbecue en zet vervolgens de gaskraan open. Als je denkt dat er nog gas ontsnapt, zet je de kraan direct dicht, haal je alles terug uit elkaar en probeer je nog eens. Zorg ervoor dat je steeds veilig te werk gaat. Controleer de gasfles en de barbecue ook jaarlijks op insecten zoals spinnen. Deze kleine beestjes kunnen namelijk brand veroorzaken door hun net in één van de branders te installeren.