De beste smoker barbecue gaart je vlees of vis gedurende een langere tijd aan een lage temperatuur. Daarvoor gebruik je de rook die afkomstig is van smeulend hout zoals hickory, eik, acacia of berk. De rookcirculatie zorgt voor een mals stuk vlees en een traditionele rooksmaak.
Je kunt zowel koud als warm roken, maar in dit artikel focussen we ons op de beste smoker barbecue om warm te roken. Ontdek welke heerlijke gerechten je met dit toestel kunt bereiden en laat je inspireren door onze favoriete smokers.
Onze selectie smoker bbq
- Beste prijs-kwaliteit: Weber Smokey Mountain Cooker bij Coolblue
- Beste professionele: Weber SmokeFire EX4 GBS Wood Fired Pellet Grill bij Coolblue
- Beste goedkope: Barbecook Oskar S bij Coolblue
- Beste kleine: Gusta Smoker & Grill King bij Bol.com
- Beste grote: Traeger Ironwood 885 bij Bol.com
- Beste kamado: Buccan BBQ – Sunbury Smokey Egg bij Bol.com
- Beste 3-in-1: Monzana Barbecue-ROKER-Grill-Oven bij Bol.com
Beste prijs-kwaliteit: Weber Smokey Mountain Cooker
Voordelen:
- Verfijnde afwerking
- Twee grote grillroosters
- Met beschermhoes
- Beschikbaar in twee formaten
Nadelen:
- Zonder wielen en handvaten
Onze eerste keuze valt op de gebruiksvriendelijke Smokey Mountain Cooker van Weber. De rookoven voorziet je van twee grillroosters en door het ontwerp passen er zelfs grote stukken vlees onder zoals brisket, spareribs of gerookte kip. Je gebruikt hem voor gezelschappen tot acht personen. Maar indien nodig bestaat er ook een groter formaat voor twaalf personen. Onderaan voeg je de houtskool of de briketten toe. Aangezien het een ruime opening betreft, doe je dit op een veilige manier. Van zodra de briketten goed op weg zijn, voeg je de gewenste houtsoort toe voor extra aroma en smaak.
Om de kolen meer zuurstof te geven schuif je de luchtinlaat wat meer open. Ook bovenaan vind je een klep terug waarmee je de luchtuitlaat kunt sturen. Aan de hand van deze luchtschuiven manipuleer je de temperatuur. Deze kun je trouwens raadplegen op het deksel. Om te roken gebruik je lage temperaturen. Zalm vraagt bijvoorbeeld een temperatuur van slechts 45 graden.
Dit verticale model beschikt helaas niet over wielen. Hierdoor is hij moeilijker om te verplaatsen. Met een gewicht van ongeveer achttien kilo is hij echter behoorlijk licht. Maar helaas zijn er ook geen handvaten aan de zijkant voorzien. Je kiest dus best een vaste plaats voor deze rookoven. Als de barbecue afgekoeld is, kun je hem beschermen tegen weer en wind met de meegeleverde beschermhoes. Het design van de rookoven is tot slot verfijnd afgewerkt met geëmailleerd staal waardoor hij mooi op je terras oogt.
Geschikt voor: 1 tot 8 personen | Grilloppervlakte: 47 cm | Wielen: Nee
Beste professionele: Weber SmokeFire EX4 GBS Wood Fired Pellet Grill
Voordelen:
- Weber Connect app
- Twee grote grillroosters
- Beschikbaar in twee formaten
- GBS-systeem om verschillende accessoires te monteren
- Op wielen
Nadelen:
- Zonder beschermhoes
- Netstroom nodig voor digitale functie
- Duur
De professionele smoker barbecue van Weber werkt op basis van pellets en je gebruikt hem bij grotere gezelschappen tot twintig personen. Naast het model voor twintig personen is hij ook in een grotere maat voor dertig personen beschikbaar. De pellets zorgen voor de vereiste warmte en ze geven een smaakvolle, rokerige toets aan je ingrediënten. Je hoeft dus niet te knoeien met houtskool of briketten. waardoor je met deze professionele barbecue vlotter werkt.
Je connecteert dit slimme toestel met de app van Weber en gebruikt zo ook de meegeleverde temperatuursondes. Hiermee volg je de temperatuur nauw op. Er is zelfs een specifieke melding wanneer je vlees de gewenste temperatuur bereikt heeft. Qua grillruimte heb je twee grote roosters van 61 op 45 centimeter. Aan de zijkant krijg je een werkblad ter beschikking om je schotel met vlees of je vleestangen op te plaatsen.
Het is altijd fijn om een multifunctioneel toestel in huis te halen en dat is ook hier het geval. Dankzij het GBS-systeem installeer je verschillende accessoires in de barbecue, waaronder bijvoorbeeld een pizzasteen. Aangezien de weergave van de temperatuur bij dit model digitaal verloopt, is er stroom nodig om met de barbecue aan de slag te gaan. In dat opzicht hadden we graag een beschermhoes gekregen, maar gelukkig rol je de smoker gemakkelijk naar binnen dankzij de vier zwenkwielen. Je kunt uiteraard ook een afzonderlijke hoes aankopen.
Geschikt voor: 8 tot 20 personen | Grilloppervlakte: 61 x 45 cm | Wielen: Ja
Beste goedkope: Barbecook Oskar S
Voordelen:
- Je kiest zelf de houtsoort
- Twee handvaten
- Goedkoop
- Mooi design
- Licht en makkelijk te verplaatsen
Nadelen:
- Geen zijtafel
De kleine rookoven van Barbecook gebruik je bij een gezelschap tot zeven personen. In de vuurschaal onderaan voeg je de juiste hoeveelheid houtskool toe. Dat doe je door middel van de ruime opening aan de voorkant. Je regelt de zuurstof in deze schaal door de luchtschuif aan te passen. Nadien voeg je de gewenste houtsoort toe aan de smeulende houtskool.
Aangezien dit toestel niet werkt met pellets, kies je zelf welke rooksmaak je bij je gerecht wenst. Ahorn zorgt voor een milde, zoete smaak. Ceder past dan weer goed bij zalm en eik zorgt tot slot voor een zware rooksmaak. Deze goedkope smoker barbecue heeft helaas geen wielen, maar doordat hij wel twee handvaten bezit zijn we hier niet te kritisch over. Met een gewicht van bijna dertien kilo hef je hem gemakkelijk naar een andere plaats.
Verder ontbreekt er wat extra ruimte in de vorm van een zijtafel, al is het maar om je gereedschap ergens kwijt te kunnen. Investeer zeker in een goede vleesthermometer zodat je efficiënt en zonder al te veel materiaal de temperatuur van het vlees kunt meten. Je koopt deze compacte rookoven tegen een zeer voordelige prijs, waardoor we deze minpuntjes graag relativeren. Ondanks zijn lage prijs ziet hij er zelfs allesbehalve goedkoop uit.
Geschikt voor: 1 tot 7 personen | Grilloppervlakte: 40 cm | Wielen: Nee
Beste kleine: Gusta Smoker & Grill King
Voordelen:
- Compact design
- Ideaal voor kleine hoeveelheden
- Hippe uitstraling
- Licht
- Goedkoop
Nadelen:
- Laag model zonder onderstel
De Gusta Smoker & Grill King is de juiste keuze wanneer je een klein terras hebt. Maar zeker ook wanneer je veel belang hecht aan een mooie uitstraling. De kleine, cilindervormige bbq is afgewerkt in matzwart staal zonder veel toeters en bellen. Het matzwart zorgt voor een moderne, industriële look. Aangezien het een compact model betreft, is het de beste smoker barbecue voor een weekendje kamperen.
Indien je slechts voor een kleine groep gaat barbecueën, verlies je onnodig veel energie en kolen bij een te grote barbecue. Kies beter een model dat afgestemd is op je gezelschap. Je gebruikt deze goede smoker ook als traditionele houtskoolbarbecue. Met een gewicht van amper 4,3 kilo hef je hem gemakkelijk op aan de hand van een groot handvat aan de bovenkant. Verder betreft het een basismodel waarop je ongeveer twee hamburgers of een tiental kleine sateetjes kan bereiden.
De roosters binnenin zijn flexibel in te delen zodat je direct en indirect kunt grillen. Op het deksel is tot slot nog een dekselthermometer aanwezig om de temperatuur op te volgen. Aangezien het een zeer laag model is, zet je hem best op een stevige tafel.
Geschikt voor: 1 tot 2 personen | Grilloppervlakte: 34 x 21,5 cm | Wielen: Nee
Beste grote: Traeger Ironwood 885
Voordelen:
- Traeger app
- Op wielen
- Super Smoke functie
- Meegeleverde vleesthermometer
- Twee grillroosters en warmhoudrooster
Nadelen:
- Zwaar en groot toestel
- Duur
- Netstroom nodig voor digitale functie
Barbecueën voor een grotere groep doe je dan weer best met de Traeger Ironwood 885. Met een kookoppervlak van 48 op 76 centimeter bak je vlees voor gezelschappen tot 26 personen. Voorzie dus voldoende ruimte voor deze grote smoker barbecue die werkt op basis van pellets. Aangezien het een zwaar model betreft van maar liefst 78 kilo, komen de vier zwenkwielen handig van pas. De roosters zijn verder flexibel in te delen en er is ook een warmhoudrooster voorzien.
Je bedient dit topmodel via de Traeger app. Om te kunnen functioneren heeft hij dus steeds stroom nodig en hij is omwille van die reden ook niet geschikt om buiten te blijven staan zonder beschermhoes. Dankzij de Super Smoke functie voeg je op elk gewenst moment een bepaalde hoeveelheid rook toe.
Je krijgt verder ook een vleesthermometer meegeleverd en aan de zijkant kun je je gereedschap kwijt aan de ruime haken. Zelfs voor het vetbakje is een ophangpunt voorzien. Let er wel op dat het vet naar de juiste kant van de barbecue afloopt. Zorg tot slot ook dat je messen goed geslepen zijn vooraleer je de barbecue aansteekt, zodat je het vlees direct kunt aansnijden.
Geschikt voor: 8 tot 26 personen | Grilloppervlakte: 48,2 x 76,2 cm | Wielen: Ja
Beste kamado: Buccan BBQ – Sunbury Smokey Egg
Voordelen:
- Ruim kookoppervlak
- Op wielen
- Multifunctioneel
- Inklapbare zijtafels
Nadelen:
- Zonder beschermhoes
- Accessoires moeilijker te verkrijgen
Ook de kamado van Buccan heeft een specifieke rookfunctie en hij bevat een voldoende ruim kookoppervlak voor een gezin van vier personen. Verplaatsen lukt eenvoudig aangezien er wielen onder het toestel staan. Het voordeel van deze kamado smoker is dat je hem naast roken, ook voor andere zaken gebruikt. Denk maar aan de bereiding van een heerlijke pizza of pulled pork. Aangezien hij op houtskool werkt, krijg je het traditionele BBQ-gevoel.
De wanden uit keramiek doorstaan gemakkelijk temperaturen tot 1.000 graden. Door het isolerende vermogen van dit materiaal houdt de smoker deze warmte ook goed vast. Dat zorgt ervoor dat je de temperatuur gemakkelijker kunt manipuleren dan bij een traditionele houtskoolbarbecue. Er is uiteraard ook hier een dekselthermometer voorzien om de temperatuur op te volgen.
De zijtafels gebruik je als extra werkruimte. Maar je klapt ze gemakkelijk in als je compacter wilt werken. Aangezien deze kamado niet werkt op basis van pellets kies je zelf welk type hout je wenst toe te voegen aan de kolen. Helaas is er geen beschermhoes meegeleverd en dien je deze afzonderlijk aan te kopen. Ook extra accessoires zijn iets moeilijker te verkrijgen.
Geschikt voor: 1 tot 4 personen | Grilloppervlakte: 31 x 32 cm | Wielen: Ja
Beste 3-in-1: Monzana Barbecue-ROKER-Grill-Oven
Voordelen:
- Multifunctioneel
- Voorzien van handvaten
- Staat stabiel op de grond
- Goedkoop
- Licht
Nadelen:
- Basismodel
- Beperkte handleiding
De veelzijdige rookoven van Monzana gebruik je naast roken, ook voor grillen en koken. Je maakt er zowel vis, vlees als groenten op klaar. Hij werkt op basis van houtskool waardoor je de temperatuur minder nauwkeurig kunt afstellen dan bij een gasbarbecue. De dekselthermometer helpt je wel goed op weg.
Onderaan de vuurschaal plaats je de houtskool en in de schaal daarboven voeg je water toe. Dit voorkomt dat je vlees uitdroogt en het zorgt voor een vochtige omgeving zodat het sappiger blijft. Indien je extra aroma aan je gerecht wilt toevoegen, kun je ook opteren voor wijn, bier of water met een kruidenmengsel. Tijdens het barbecueën loopt het vet ook in deze bak waardoor schadelijke stoffen geen kans krijgen.
De montage van deze smoker vergt niet veel werk. De losse onderdelen plaats je gewoon boven elkaar om het toestel functioneel te maken. Er is weliswaar geen uitgebreide handleiding waardoor het toch wat puzzelen is. Door zijn stevige basis blijft hij stabiel staan en indien je hem toch wenst te verplaatsen kan dat aan de hand van de handvaten aan de zijkant. Hij weegt amper 6,5 kilo.
Het is moeilijk deze goedkope smoker barbecue te vergelijken met de luxueuzere uitvoeringen. Die zijn namelijk voorzien van een vleesthermometer, extra werkruimte en een handig onderstel. Het betreft een basismodel dat je aankoopt tegen een zeer voordelige prijs. Voor dat geld doet hij exact wat moet en ziet hij er ook mooi uit.
Geschikt voor: 5 tot 8 personen | Grilloppervlakte: 40 cm | Wielen: Nee
Waar op letten bij het kopen van een smoker barbecue?
Type
Om vlees en vis te roken heb je verschillende mogelijkheden. Maar ze werken allemaal volgens een gelijkaardig principe. Afhankelijk van je eigen voorkeur selecteer je een verticaal of een horizontaal model. De verticale modellen, ook wel rookovens genoemd, werken in de hoogte. Onderaan vind je een vuurschaal voor de houtskool, daarboven staat vervolgens een schaal met water en tot slot zul je bovenaan een rooster terugvinden om het vlees op te garen. Het volledige toestel wordt afgesloten met een deksel zodat de rook in het toestel kan circuleren.
Als je liever een horizontaal model in huis haalt, kun je opteren voor een offset smoker barbecue. Dit type barbecue lijkt op de traditionele houtskoolbarbecue, maar het heeft een afzonderlijke ruimte voor de houtskool, ook wel de vuurkamer of de firebox genoemd. Naast dit kleine onderdeel staat dan een grotere rookruimte waarin de rook zijn werk kan doen, de zogenaamde smoker box.
Wanneer je een veelzijdig toestel zoekt, zul je gebaat zijn bij een kamado barbecue. Met deze barbecue kun je naast roken ook slowcooken, grillen, bakken en stomen. Net zoals de smoker barbecue werkt de kamado barbecue op houtskool. De temperatuur regel je bij alle types op basis van twee luchtschuifjes, één onderaan en één bovenaan.
Vorm
Indien je op zoek gaat naar de beste smoker barbecue voor jouw gezin, dien je rekening te houden met het formaat van het toestel. Ze zijn behoorlijk groot en afhankelijk van hoeveel plaats je ter beschikking hebt, kies je voor een horizontaal of een verticaal model. Bij de horizontale modellen krijg je meestal een aparte vuurkamer voor de warmtebron en daarnaast staat een grotere rookkamer, ook wel een smoker box genoemd. Bij deze modellen zal het waterbakje op het grillrooster komen te staan. Aangezien dergelijke toestellen vaak groot en zwaar zijn, opteer je best voor een model met wielen.
Zoek je een toestel dat voornamelijk in de hoogte werkt, dan zal de rookoven een betere oplossing zijn. Die bevat dezelfde onderdelen als de smoker barbecue, maar de onderdelen bevinden zich boven elkaar. Let wel op, want deze toestellen hebben meestal geen wielen en je kan ze dus ook niet gemakkelijk verplaatsen. Ook de kamado werkt eerder in de hoogte met zijn eivormige design, hoewel deze BBQ’s meestal wel voorzien zijn van handige wieltjes.
Afmetingen
Indien je de smoker barbecue aanschaft voor gezellige avonden met het gezin, ben je in de meeste gevallen gebaat bij een medium model. Voor een rond model komt dit voor gezinnen tot vier personen neer op een diameter tussen de dertig en de veertig centimeter, terwijl je voor een groter gezin beter een diameter kiest tussen de veertig en vijftig centimeter. De zeer grote modellen beginnen dan eerder vanaf zestig centimeter. Ook bij de rechthoekige grillplaten starten de grote modellen meestal met een lengte vanaf zestig centimeter.
Belangrijk is om niet enkel af te gaan op het kookoppervlak, maar eerst stil te staan bij het gebruik van de bbq. Als je graag grotere stukken vlees klaarmaakt of volledige gangen wenst te bereiden, dan zul je zelden voldoende ruimte hebben op een kookoppervlak met een medium formaat. Zeker wanneer je de barbecue ook wil gebruiken bij grotere evenementen kies je best een extra groot toestel.
Bovendien spelen ook de bijhorende accessoires een rol. Sommige accessoires zijn enkel verkrijgbaar vanaf een bepaalde maat. Tot slot dient er voldoende ruimte vrij te blijven aan de rand van het grilloppervlak. Hier stijgt de warmte namelijk op en wanneer je ingrediënten bijvoorbeeld te weinig plaats hebben zullen de buitenste delen gemakkelijker verbranden.
Wat is een smoker barbecue?
Het traditionele barbecuegevoel ontstaat door te barbecueën met houtskool. Hoewel de temperatuur van een gasbarbecue beter te manipuleren is, blijven veel mensen nog steeds trouw aan een avondje barbecueën op houtskool. Een smoker bbq lijkt qua uitzicht goed op een traditionele houtskoolbarbecue, maar in tegenstelling tot bij de houtskoolbarbecue bevinden de briketten zich niet onder het vlees. Je plaatst ze steeds naast het vlees waardoor we spreken van indirect grillen.
Bij de beste smoker barbecue zal daar meestal een aparte zone voor ingericht zijn. Je maakt zo heerlijk traag gegaarde gerechten klaar zoals brisket, spare ribs of gerookte vis. Verder voeg je bij de smoker barbecue ook geweekt hout toe aan de houtskool. Dit zorgt voor extra aroma en smaak. De rook verspreidt zich doorheen de rookkamer en gaart je vlees op een langzame manier.
De smoker barbecue zal ook altijd een bakje water nodig hebben. Hierdoor voorkom je dat je vlees uitdroogt. Het is ook mogelijk om andere vloeistoffen toe te voegen, zoals wijn, whisky of bier. Een andere tip is om kruiden aan het water toe te voegen. Bij de smoker barbecue verloopt alles zeer langzaam, calculeer dus voldoende tijd in om je gerechten te bereiden.
Hoe werkt een bbq smoker?
De smoker bbq werkt met indirecte hitte en bestaat daarom meestal uit twee onderdelen. In het kleinste onderdeel, de vuurbox, plaats je de kolen en het hout, terwijl je in de cilindervormige bbq de grillroosters terugvindt om je vlees op te plaatsen. Naast of onder het vlees plaats je vervolgens een bakje met water om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Doordat de houtsnippers vooraf geweekt worden in water, beginnen deze te smeulen wanneer ze op de kolen terechtkomen. Je kiest zelf welk hout je aan de kolen toevoegt en bepaalt daarmee welke rooksmaak je gerecht krijgt. De rook komt vervolgens in de rookkamer terecht waardoor je vlees de typische rooksmaak krijgt. Je kan ook houtskool met een smaak kiezen om je vlees meer aroma te geven.
De rookoven bestaat uit hetzelfde principe, maar de onderdelen bevinden zich telkens onder elkaar. Aan de onderkant van de barbecue heb je een schaal waaraan je houtskool en nadien ook hout toevoegt. Daarboven staat een schaal met water en bovenaan vind je tot slot het grillrooster terug. Net zoals bij de smoker bbq en de kamado heb je onderaan en bovenaan een luchtschuifje om de temperatuur te regelen.
Hoe gebruik je een smoker bbq?
- Om aan de slag te gaan met je smoker barbecue vul je de onderkant van het toestel met houtskool of briketten. Zorg dat je zeker voldoende houtskool in huis hebt, want het rookproces neemt behoorlijk wat tijd in beslag.
- Breng de barbecue op de juiste temperatuur aan de hand van het luchtschuifje aan de onderkant. Hoe verder het schuifje openstaat, hoe meer zuurstof er in de barbecue komt en hoe heviger het vuur zal branden. De temperatuur zal bijgevolg stijgen.
- Afhankelijk van welk type toestel je aankoopt zal het bakje met water boven de kolen staan of ernaast. Bij een offset smoker plaats je het bakje water naast de kolen, terwijl je het bij een rookoven boven de kolen installeert. Je kunt dit water ook vervangen door wijn of bier als je een extra aroma of smaak aan je gerecht wenst toe te voegen. De vloeistof voorkomt dat je vlees uitdroogt, vangt vetten op en zorgt ook voor een stabielere temperatuur.
- Nadien wacht je totdat de barbecue de juiste temperatuur bereikt heeft. Een goede temperatuur ligt ongeveer tussen de 100 en de 130 graden, maar dat is sterk afhankelijk van de gerechten die je wenst te bereiden.
- Tot slot plaats je het vlees op het grillrooster en kan het wachten beginnen. Vergeet je vlees ook niet te kruiden of te marineren voordat je het in de barbecue legt.